БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно

Учените планират 2018-та да започне с протести
Обновена: 17 дек 2017 15:37 | 17 дек 2017 14:46, Александър Попов
288
БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно
Снимка: Булфото, архив

Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция, която се състоя днес в сградата на академията и премина под наслов "Повече няма да търпим".

От БАН обявиха, че екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г.

"Бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за учените в БАН. Напрежението в академията ескалира", заяви проф. Славчева.

Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Освен това те ще информират и представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации.

От БАН настояват целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.

От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях. Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научно-изследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

Професор Малинов посочи, че с получаваната бюджетна субсидия БАН изпълнява оперативна дейност в полза на държавата - прогноза за времето, наблюдение на сеизмична дейност, мониторинг на Черно море, експертна дейност и редица други. Академията плаща и за членски внос в международни организации, в които България участва - международни метеорологични системи и представителство в представителство в международни научни организации за достъп до международни системи с научна информация.

Освен това голяма част от средствата се изразходват и за плащане на разходи за ток, вода и парно. Изплащат се и стипендии и издръжка на докторантите, като само в БАН научните ръководители на докторанти не получават хонорари за това.

Доцент Ива Угринова информира, че с финансирането по различни проекти не може да се увеличи работната заплата, защото в редица програми разходите за възнаграждения са недопустими.

Според проф. Славчева БАН в момента е в състояние на предизвикан саморазпад и този процес в най-близко време ще стане необратим. По думите й бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. убива академията бавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Пак казвам, да вземат една Нобелова награда по физика или химия, поске да протестират!
248
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
п.с. за фирмичките, които точат средства под предтекста за връзката наука бизнес изобщо няма да говоря. Освен това се казва индустрия!
247
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ясно е че докато сме в ЕС,няма да ни оставят да подивеем съвсем, защото нямат сметка от това и пари за наука ще има от там. Въпросът е с ефективни действия да не оставяме да бъдат крадени и да не се допуска разграбването на академии,защото целият научен потенциал и апаратура са там.университетите,нямат нито обучени кадри нито апаратура, а болниците въпреки че натрупаха неизползвана апаратура, съвсем нямат кадри за нея.навсякъде фундаментална и приложна наука се прави от научни институти факт
246
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го слушаме от 20 години. Явно, че плановия социализъм няма да се върне и няма как да съществува институцията в такъв вид. Нормален капитализъм скоро няма да има, защото нямаме колонии и стотици години крадене от там. Затова най-добре е всеки да си потърси някаква друга работа или подобна в чужбина.
245
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Равносметката е тази: въпреки експоненциално растящата селяния у нас,тази земя хора е раждала и ще продължи да ражда. И истинско изкуство е имало и ще има и наука е имало и ще има. Пак ще спомена само двама от миналото- Стаменов с лактокока,заради който всеки селинджър на екскурзия казва че киселото мляко е българско и Наджаков с фотоелектронния ефект, върху който са изградени всички ксерокси.Няма да изреждам и статии в сегашно време в най престижните издания като Science, Nature и Cell
244
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
които се крадат от обръчи и фирмички за съжаление, повишавайки "средно" статистическата заплата на българина
243
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За равносметка,може би искаш имотите на БАН да бъдат приватизирани и на тяхно място да се построят още молове :)). Това няма да стане. Както французите са облагородили своите колонии, като Мароко да речем, се надявам ЕС да намери начин да облагороди и подивялата България, защото никой няма нужда от джунгла в задния си двор. За съжаление, обаче от там идват само констатации и възмущение относно заплащането на този най-високо квалифициран труд у нас,както и всички средства за наука,
242
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без наука и примитивно изкуство -сведено до пошлост задоволяваща нуждите на средно статистическия българин със средно статистическата си заплата, която на всичко отгоре е лъжа,защото за да изчислиш средно,трябва да имаш правилно разпределение,което в нашата република не се наблюдава. Това ли е бъдещето? Дано, излезе някой държавник някога,който се отклоняво от тази тенденция....само си викам дано
241
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немили недраги, в чужбина се оказва по добрият вариант отколкото Немили недраги в родината. Науката изисква жертви, ясно е че в чужбина да те назначат на постоянна работа като чужденец в тази най върхова сфера на човешкото съществуване е почти невъзможно, но остава странстването от проект на проект и програма на програма.и всички български умни деца с медали от олимпиади,нека прочетат всичко това тук и от колкото се може по рано напуснат тази територия -българия
240
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пфффф, адска работа. не са *** а представителна извадка на българина е това май.....всяка страна заслужава съдбата си. Толкова жертви, толкова герои и усилия напразно,да стане България кошчето на белия свят...
239
4
 
7
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ДА СТЕ ЧУЛИ ЗА НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ ОТ БАН, ЗНАЕТЕ ЛИ НЯКОЙ В БАН НОМИНИРАН ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ; ЗНАЕТЕ ЛИ ПОНЕ ЕДИН ОТ БАН ЧИЕТО ИМЕ СЕ СПОМЕНАВА ВЪВ ВСИЧКИ УЧЕБНИЦИ ПО СВЕТА (ВСЯКВИ УЧЕБНИЦИ-И ЧИТАНКИ ЗА ПЪРВИ КЛАС МОЖЕ, САМО И САМО С НЕЩО ДА СЕ ПОКАЖЕ ЧЕ БАН ЗАСЛУЖАВА "АКАДЕМИЯ" И "НАУКИ" В АБРЕВИАТУРАТА СИ), НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА НАЗОВЕ ЕДИН ЩАТЕН РАБОТНИК В БАН ПОЗНАТ В ПОНЕ ЧУЖДА ДЪРЖАВА.....ВЪПРОСИТЕ СА РИТОРИЧНИ! БЪЛГАРИТЕ НА ТИ С НАУКАТА НЕ СА В БАН
238
2
 
7
 
! Отговори
extremist преди 6 години
БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно - НАДЯВАМ СЕ ШАМАРА ДА НЕ Е БИЛ САМО ЕДИН И ДАНО ВИ УБИ*ЯТ ПО-БЪРЗО; ОСВЕН КРАДЦИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА, ТЕХНИТЕ ПАРТИЙНИИ ЧЛЕНОВЕ, БЕЗПОЛЕЗНИ НАГЛИ ЧИНОВНИЦИ, ФОРМАЛНАТА ПРОКУРАТУРА, МВР (ОХРАНАТА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ), РОМИТЕ, БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ НОСИ НА ГЪРБА СИ ОЩЕ ЕДНА ГРУПА ТЪР*ТЕИ-БАН. В БАН НЯМА УЧЕНИ , ОТ БАН НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ПОНЯТИЕ КАКВО Е НАУКА И БАН ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ ВЕДНАГА (ИЗКЛЮЧВАМ ШЕПАТА ТАЛАНТЛИВИ ХОРА КОИТО ОТДАВНА НЕ СА ТУК)
237
4
 
12
 
! Отговори
Равносметка преди 6 години
Вече 9 часа продължава коментирането тук и едно е ясно, БАН няма авторитет. Вместо това, има славата на паразитна институция.Хората са убедени, че има и кадърни хора в БАН, но като цяло тази организация не заслужава нито парите, които й се дават от бюджета, нито огромните имоти, които са й предоставени.Освен това, БАН доказа, че за 28 години не успя да извърши адекватни реформи.Днешната БАН пречи на развитието на науката - най-вече чрез настанените там и овластени некадърници с протекции!
236
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 238И академии има тук-там в нормалните държави, но тяхната структура и начинът им на функциониране няма нищо общо с тази шуро-баджанашка хранилка, в каквато се е превърнала БАН днес!
235
3
 
11
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 6 години
Същността на проблема е,1) Как да се избави бюджетът от няколко хиляди хрантутника;2) В полето на науката бурените да не задушават годното и полезното;3) Как да направим така, че крупните суми от Фонд "Научни изследвания" да не потъват в джобовете на нагли и некадърни спекуланти;4) Как да удовлетворим волята на някогашните дарители - дарените имоти да се използват за развитие на истинска наука? И бюджетни пари са вложени там - в имотите на БАН, които струват пет милиарда!!!
234
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Нали искате капитализъм, демокрация и западен начин на живот?На запад няма академии като БАН, там наука се прави в университетите.Защо ревете, не разбирам?
233
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да ***, и да не ***, крайно време е всеки да започне да получава толкова пари, колкото е заслужил.Ако това стане, някои от хората, които се занимават с наука, ще станат милионери и това ще е напълно заслужено.Други ще бъдат с прилични заплати и ще са уважавани.Но повечето ще трябва да си потърсят прехраната другаде, според скромните си възможности.Ще има и много такива, които трудно ще се отучат от мързела и рахатлъка, но ако искат да ядат, щат не щат ще трябва да си дадат зор!
232
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 235Не разбрах кой да чисти улиците, според теб?Вярно е, че чрез фирмите по чистотата се крадат много от общинските пари.В този смисъл, нека тези служби да са държавни. Но как да се чисти без метачки? Самос машини ако го правим, не може ли сегашните метачки да се преквалифицират? Така поне ще ги стимулираме да ходят на училище до 7-и клас и после да учат техникум.
231
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН - ЗАТВАРЯЙ И УВОЛНЯВАЙ ВСИЧКИ!БНТ - Затваряй!Болници (правителствена, военна и други държавни ) - продавай и спирай държавно финансиране.Социалки за безработни - НЕ!!!Метачки по улиците - НЕ!!!Държавата само да строи пътища, чисти *** и премахне плащания в кеш , офшорки и биткойн борси!!!Смъртна присъда на всички политици и техните рода до 10 коляно.Цялата държава без нито един чиновник и всички услуги да са електронни!!!ЕЙ, ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ!!!
230
0
 
5
 
! Отговори
До 232 преди 6 години
Добре ще е, ако нещата се развият така.Не се съмнявам, че с времето, по естествен начин пак ще възникне институция, посветена на научно-изследователската дейност - от онзи род академии, каквито има във високоразвитите държави. Но това е въпрос навреме и на естествено развитие.Опасявам се от друго - закрият ли БАН, бездарните връзкари първи ще се набутат във ВУЗ-овете.Нужно е ВУЗ-овете ни да са десетина.В тях и преподаватели, и студенти да влизат въз основа на високи критерии. Но как да стане?