БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно

Учените планират 2018-та да започне с протести
Обновена: 17 дек 2017 15:37 | 17 дек 2017 14:46, Александър Попов
288
БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно
Снимка: Булфото, архив

Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция, която се състоя днес в сградата на академията и премина под наслов "Повече няма да търпим".

От БАН обявиха, че екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г.

"Бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за учените в БАН. Напрежението в академията ескалира", заяви проф. Славчева.

Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Освен това те ще информират и представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации.

От БАН настояват целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.

От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях. Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научно-изследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

Професор Малинов посочи, че с получаваната бюджетна субсидия БАН изпълнява оперативна дейност в полза на държавата - прогноза за времето, наблюдение на сеизмична дейност, мониторинг на Черно море, експертна дейност и редица други. Академията плаща и за членски внос в международни организации, в които България участва - международни метеорологични системи и представителство в представителство в международни научни организации за достъп до международни системи с научна информация.

Освен това голяма част от средствата се изразходват и за плащане на разходи за ток, вода и парно. Изплащат се и стипендии и издръжка на докторантите, като само в БАН научните ръководители на докторанти не получават хонорари за това.

Доцент Ива Угринова информира, че с финансирането по различни проекти не може да се увеличи работната заплата, защото в редица програми разходите за възнаграждения са недопустими.

Според проф. Славчева БАН в момента е в състояние на предизвикан саморазпад и този процес в най-близко време ще стане необратим. По думите й бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. убива академията бавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
6
 
4
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До Бай-КольоПо принцип, погледнато от финансовата страна, дълговете трябва да се връщат. А държавата в България е длъжник на науката, и то какъв ... Тъй че трябва да връща, да връща ..., да връща .... Хората от БАН не са просяци. Проста са решили накрая да си потърсят парите. А какво ще правят с тях, си е лично тяхна работа.
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хммм редакция (redakciq) го махнаха странно. При мен е 4:30 сутринта ; )
187
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Петко Пехливанов,не съм специалист в нанотехнологиите,и няма да обяснявам каква представа имам за тях,но мога да кажа че такива има в БАН. В момента работя по геномна редакция на пшеница с transgene free подход извън България, но бих искал да се върна в родния си град по някое време. Учени трябват на всяко цивилизовано общество
186
0
 
2
 
! Отговори
Sen Simon преди 6 години
До Анонимен 184Лягай си синко,че зер може се преумориш.
185
2
 
3
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До Продължава 185...кой по-точно ?! Ти ли...?! Или такива мушмороци като теб?! Да , държавата ...т.е. данъкоплатците...ще им дадът...ама друг път !
184
2
 
3
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
Правилно, в природните науки положението е прилично. Предвид липсата на държавно финансиране. Останалото в по-голямата си част наистина е трагедия.
183
1
 
5
 
! Отговори
Петко Пехливанов преди 6 години
До Анонимен------Аз не знам, колко е грамотен нашия "Анонимен", но съм сигурен, че понятието "нанотехнология" не му говори нищо. А че не трябва да се финансират "връзкари" съм съгласен. В България днес няма "наука", има имитация на "научна работа". Днес на страната не са необходими "супер учени" (не искам да обидя реалните учени, които действително с гордост трябва да носят това звание, те не са малко за нашата страна, но те не живеят и не работят в България), а хора с реални виждания.
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 183Не са, поне не и всичките. Има и хора вътре в системата, които разсъждават по подобен начин... деградация и девалвация...
181
6
 
4
 
! Отговори
Продължава преди 6 години
Науката не е българска, а световна, като БАН се вписва доста напред в природените науки! Държавата да се изпълни ангажимента към институцията или ще я принудят да го направи! Това, което се коментира и тук, и от управлението е ДЕМАГОГИЯ!
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
п.с. съжалявам за грешките в предното...трябва да лягам. ...
179
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже,дано да *** това, а не презставителна извадка на българина.Няколко факта-от Наполеон във Франция за наука отиват 4% от БВП, в САЩ -3.3, в България мисля че беше 0.3%.И тези 0.3% ограбват българския данъкоплатец? Реформа, наистина би трябвало да има и отвътре в науката, но това е отделен въпрос.
178
1
 
3
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До Анонимен 181...сигурен съм че ти лично и кинта не би дал за тях !!!...от джоба си.
177
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до предходните няколкоПърво, връзкарство и нагаждачи има във всяка една институция, не само в БАН. Наред с това в БАН има и немалко компетентни хора, независимо от мизерното заплащане. Второ, науката не е само и единствено патенти. Научният (рационалният) начин на мислене сам по себе си е условие за просперитет на една нация. Четвърто, квалификацията на хората от бан е много по-висока от тази на по-голямата част от пишещите тук. Трето, не БАН ви бърка в джоба.
176
3
 
10
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
Уважаеми У'чени,че кой Ви кара да стоите в БАН,а? Ако сте толкова много кадърни,то всяка фирма ще Ви наеме на работа....за много пари ! Чий го държите у БАН?! С какво допринесохте за благото на народа,м?! Освен да си чешете интимните части,друго можете ли? Аз лично...и не само аз...не съм забелязал. Я бегите да работите на къра...ама веднага...Ходооом марш !
175
0
 
5
 
! Отговори
Една преди 6 години
Академиците дълго дълго време не направиха промяна. Им
174
0
 
8
 
! Отговори
До annybody /продълж преди 6 години
Ако за статия на "учен" се дават 20 точки, за същия тип статия на човек от научно-помощния персонал, публикувана в същия сборник, се даваха само 2 точки!По същия начин ощетяваха и оценките за студия и т.н.Знаеш ли защо бе направена тази дивотия?Защото отделни висшисти от научно-помощния персонал събираха повече точки, в сравнение с много от хабилитираните си колеги!По смешни поводи, някои от тези хора не са допуснати да защитят дисертация и напускат БАН.Така "учените" бранят позициите си!
173
2
 
10
 
! Отговори
АМИ ТАКА ... преди 6 години
...С "ПАРИ НА КАЛПАК" И ...НА "ТВЪРДА ЗАПЛАТА"......ВСЕКОЙ ИСКА ,БЕ...!!!ОЩЕ ОТ ..."ТОШОВО ВРЕМЕ"..ХА,ХА,ХАААААААААА---
172
2
 
10
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
За кво реват толкова тия...ПРОФЕСИОНАЛНИ ТЪРТЕИ...??!!!!НЕЩО ДА СА ИЗМИСЛИЛИ ...??!!С НЕЩО ДА СА НИ ПОДОБРИЛИ ЖИВОТА...??!
171
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас 4 през нощта стана,а не мога да се отделя втрещен от някои коментари. Просто е,*** народ -слаба държава. БАН е като всички други институции в Европа и други силни страни. Наука се прави в научни институти, а не в университети,болници или малки фирмички. Трудно,много трудно наука и изкуство при такова общество и политици....
170
0
 
9
 
! Отговори
До annybody /№154/ преди 6 години
6 800 са.От тях само около 3 000 са "учени". Останалите им слугуват. Имай предвид, че една солидна част от тези 3 800 слуги на "учените" са хора с висше образование, на които не достигат протекциите, за да бъдат преназначени на научна длъжност. Част от тях имат по-обемна и по-качествена научна продукция от "учените".Във връзка с атестацията преди 7-8 г.,решиха публикациите на научно-помощния персонал да се оценява с десетократно по-малък брой точки, отколкото публикациите на "учените" продълж.