БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно

Учените планират 2018-та да започне с протести
Обновена: 17 дек 2017 15:37 | 17 дек 2017 14:46, Александър Попов
288
БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно
Снимка: Булфото, архив

Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция, която се състоя днес в сградата на академията и премина под наслов "Повече няма да търпим".

От БАН обявиха, че екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г.

"Бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за учените в БАН. Напрежението в академията ескалира", заяви проф. Славчева.

Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Освен това те ще информират и представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации.

От БАН настояват целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.

От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях. Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научно-изследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

Професор Малинов посочи, че с получаваната бюджетна субсидия БАН изпълнява оперативна дейност в полза на държавата - прогноза за времето, наблюдение на сеизмична дейност, мониторинг на Черно море, експертна дейност и редица други. Академията плаща и за членски внос в международни организации, в които България участва - международни метеорологични системи и представителство в представителство в международни научни организации за достъп до международни системи с научна информация.

Освен това голяма част от средствата се изразходват и за плащане на разходи за ток, вода и парно. Изплащат се и стипендии и издръжка на докторантите, като само в БАН научните ръководители на докторанти не получават хонорари за това.

Доцент Ива Угринова информира, че с финансирането по различни проекти не може да се увеличи работната заплата, защото в редица програми разходите за възнаграждения са недопустими.

Според проф. Славчева БАН в момента е в състояние на предизвикан саморазпад и този процес в най-близко време ще стане необратим. По думите й бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. убива академията бавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
3
 
! Отговори
попа преди 6 години
До mp3Тиху ...чакай да заспи бай-ти Кольо,и другарката Нинова ще ти даде пари,даже проценти от Техноимпекс ще ти препише на твое име.
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изрусената тетка ли изглежда свръхинтелигентна или другата, която държи трибагреник с мисъл на Айнщайн, изписана върху него, но не се е сетила, че не е естетично жилетката да е по-дълга от якето?
207
0
 
4
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До mp3Аз неща нищо от държавата и не се напъвам,ти се напъваш да искаш,и понеже си задно колело,ще вземеш,ама друг път...
206
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринИма. И член-кореспонденти, и академици. И от по-ниските степени също.
205
0
 
10
 
! Отговори
До mp3 преди 6 години
Работата е там, че израснах сред две поколения умни и учени.Постъпих на работа в научен институт. Първо се стреснах, после се отвратих. Успях да направя свободна докторантура, но не издържах ролята на учен сред онези "учени". Няма да разказвам личната си история. Само ще кажа, че нямаше да видя научна степен от БАН, ако не бяха съвпаднали две неща - още в началото ме натовариха с черната работа по един проект; ръководителят се оказа почтен и не ме препъна. Останалите бяха използвачи с протекции
204
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тикволандия няма нужда от учени хора и наука,поради простата причина ,че никой не трябва да е по-умен от вожда й!Така че обирайте си крушите и беж по чужбината да улеснявате живота на другите.
203
2
 
1
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До Бай-КольоНе съм казал, че ще си лягам. Казах на теб "лека", да не се напъваш напразно.
202
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Защо пенсионираните т. нар. "академици" и "чл.кореспонденти" получават по 2,500 и 1,700 лева съответно към пенсиите си? Има ли между тях (и колко) със световна известност? Кога ще се публикуват имената на авторите на доклада за АЕЦ Белене? Ще бъде ли между тях името на председателя на БАН?
201
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА НАПРАВЯТ ДОКТОР БОРИСОВ АКАДЕМИК И ЩЕ ИМАТ ПАРИТЕ.
200
0
 
2
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До mp3Нали щеше да легаш бре...д'ан те е напекло слънцето,а?! :)))))Не видиш ли че толкова много акъл имат...че чек им е изленал?! ;)
199
3
 
2
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До :)А как изглежда един умен и учен? Като този в огледалото ли?
198
1
 
4
 
! Отговори
обикновен българин преди 6 години
До Анонимен 199" Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го направиш" - Николай Хайтов
197
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
Тези на снимката много умни и учени ли ви изглеждат?
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСамо изкуството е вечно ;)
195
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Науката е вечна и непобедима . Простотии върши този , който не е достигнал до нейните сияйни върхове .
194
0
 
2
 
! Отговори
свободен преди 6 години
До Анонимен 197Слънце му се привиждало на човека !
193
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Кольоо,аз треа легам че никое време стана.слънцето ще изгрее след малко. С вас или без вас,наука по света и у нас винаги е имало и ще продължи да има,определяйки темповете на развитие на човека. Ние си работим и с тези заплати в крайна сметка, но е сигурно че трябва да си потърсим своето. Ако не от вас, имаме и признание от колеги от развитите страни, също така. Айде лека ;)
192
3
 
7
 
! Отговори
Радев преди 6 години
УБИВАТ БЪЛГАРИЯ
191
1
 
2
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До Бай-КольоНяма какво да търся, за разлика от теб съм наясно, как стоят нещата.Лека!
190
0
 
5
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До mp3Не ми е известно някой от тия кабинетни криси да ми е давал нещо...нито на мен...нито на който и да е друг ! Просто те не знаят и не познават действитето минус и делене,а само плюс и умножение. Тъй че нема как да стане тъз раота. ;) Легай,не се мъчи и не търси под вола теле.