Учебната година да приключи от вкъщи? МОН не го изключва

Дистанционното обучение върви, всеки се оправя както може
135
Учебната година да приключи от вкъщи? МОН не го изключва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Просветното министерство явно не изключва варианта, при който учениците ще трябва да завършат година без да се върнат в класните стаи. От 13 март, с влизането в сила на извънредното положение, децата си останаха вкъщи. Това ще продължи до 13 май, а не е изключено и   по-дълго, ако властите решат да го удължат.

Още по темата

МОН работи изключително ангажирано върху проблемите, свързани с начините на оценяване на учебните резултати с оглед завършване на учебната година в условия на евентуално продължена в определен вариант неприсъствена форма, обяснява просветният министър Красимир Вълчев в писмен отговор на въпрос на депутат, след като се наложи много бързо учебният процес на мине на дистанционен режим.

Той допълва, че разработването на софтуерна платформа за дистанционно обучение е дълъг и трудоемък процес, като разходите за проектиране, изграждане и поддържане и бъдещето развитие на такова решение са изключително високи.

Според него обаче и сега има достатъчно готови решени, така че учениците да не изпускат материал, докато си стоят вкъщи.

Има и възможности, които осигуряват дистанционно изпитване, отчитане на присъствие, изпълнение на поставените задачи и контрол на времето,прекарано от учениците онлайн.

Политиката на МОН в периода на извънредното положение е да осигурява възможности, а не задължения, посочва Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До Румен РадевЕми нема как, не може учителя да идва у вас да му обяснява. Затва се вика извънредно положение - щото се седи дома. Тъкмо се опознаете с детето си, ще видите как се справя и какво не знае. щото това си е вашето дете и нема как комшията да се грижи за него. ако умеете да разсъждавате ще оцените какво е правено за него и вас през тези две години и половина до домашната карантина, ако ли не давайте нанатък - се некой ще си набалежите за виновен (без вас разбира се).
111
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До ЖОРО, Опитахте ли да се свържете с класния. Моето дете така ме лъжеше, че нямат уроци, че е влизало и т.н. Докато не ми се обади класния, защото него и още едно дете го нямало в час във времето когато трябва
110
4
 
0
 
! Отговори
Ади 77 преди 4 години
До ЖОРОНищо подобно кара се само БЕЛ и математика
109
13
 
7
 
! Отговори
ЖОРО преди 4 години
Абсолютно никакви уроци. Синът му имат само физическо, музика и изобразително изкустово. За 1 месец караха по 2 пъти математика, български и английски. Г-н Министър това ли ви е образованието. Какво ви пречи сега пак. Компютри ли нямат училищата или интернет за да може всеки учител да преподва нормално материала. Какви за плати давате на тези учители и за какво. Вие сега ли разбрахте, че децата най- рано септември месец ще идат на училище и до тогава какво правим. Пеем песни?!
108
10
 
6
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
МОН ра.зката играта на много родители, които работят и трябва да учат със свойте дечица , които са в началните класове! Няма единна система за тяхното обучение,ами постоянно се сменят начините на преподаване,а това максимално затруднява родителите,които и без друго не разполагат с достатъчно време да разучават тепърва и поредна наложена платформа на обучение!
107
9
 
5
 
! Отговори
Ддд преди 4 години
Ако имам дете не бих го пуснал нана училище. Да се тормози да учи тия глупости. Ъпсурт
106
2
 
14
 
! Отговори
МОНЧЕ преди 4 години
Ами журналистите да питат експертите в МОН какво са решили да правят, стига са се крили зад министъра... Горкият човек, не му е лесно...
105
4
 
7
 
! Отговори
до 120 преди 4 години
Не е хубаво да се ходи на работа, особено щом се получават заплати. Правилно, либерализма затова е либерализъм, защото няма граници.
104
1
 
2
 
! Отговори
До 101 преди 4 години
Хахахаха. Е ти това твоето дете никога не трябва да го пускаш да излиза от вас! Понеже не знам дали знаеш ама по всяко време и навсякъде е пълно със зарази и О! Ужас - микроби. И пи$ките дето си яла докато го направиш и те са имали микроби.
103
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОН ВИЕ СТЕ НАЙ ДОБРОТО МИНИСТЕРСТВО В СВЕТА НЕ СЛУШАЙТЕ ДРУГИТЕ КАКВО ГОВАРЯТ ПО ДОБРЕ ГОДИНАТА ДА ПРИКЛЮЧИ ВКЪЩИ
102
1
 
18
 
! Отговори
Това означава, преди 4 години
че ще има удължаване на извънредното положение! Подготвя се почвата.
101
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даскалите си" пишат задачки", но проверяват "задачките",коригират,консултират и пишат оценки,а не пращат емотикончета.А когато свърши онлайн обучението за деня те продължават консултации и проверки,но това не се отразява като част от работния ден.Много по- лесно е да се преподава в класната стая- във време напрежение,нерви.Който не познава "кухнята" на преподаването не е необходимо да изказва гласномнение.А във всяка професия има и.....
100
0
 
26
 
! Отговори
предложение преди 4 години
И аз мисля, че е крайно време да кажат какво ще се случва с матурите на големите ученици. Къде ще ги правят, как ще стане? Кой учебен материал ще се включи? Кои раздели? Конкретно и по-скоро да кажат. Нека сме информирани, предлагам.
99
6
 
27
 
! Отговори
Ая преди 4 години
До Не разбралТези деца са си ваши, не са на учителите! Те също обучават своите деца вкъщи. За тях двойни заплати ли трябва да има по Вашата логика?
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да повярвам че ме изтриха за дето отговорих съвсем кратко на въпроса на 113.
97
3
 
17
 
! Отговори
Некой си там преди 4 години
Абе да вземат да махнат матурите в 10 клас. К'во е тва нещо?!
96
33
 
14
 
! Отговори
Не разбрал преди 4 години
То тия измишльотини са добре, но какво стана с онлайн обучението? Пишат си даскалите задачи, и като получат домашните, пращат емотиконки.Ние, родителите, сме по цял ден с малчуганите, за нас заплати ще има ли?
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
109, Вие правите ли се, че не Ви е ясно или не разбирате, че писането на оценки в нашата страна е форма за запълване на бройката в училище, че има малко общо със знания и умения А претенциите на едни родители са да се пишат високи оценки, а на другата половина - въобще "да не ги мъчат" с уроци. Вие заемате позицията "к'вот - так'воз", на мързела. И много от учителите са така, не си дават зор. После всеки иска квалифицирани кадри.
94
16
 
51
 
! Отговори
Румен Радев преди 4 години
Голямо хвалене с това онлайн обучение. Релността обаче е доста различна. Това си е най-обикновена самоподготовка вкъщи. Ако така може да се учи, значи даскали не са нужни въобще. Моето дете е в трети клас и аз съм му даскала и му стоя на главата. Ама имам възможност, защото работя на смени. Ами болшинството, които нямат възможност...Децата просто са оставени на самотек, а министъра се пъчи с постижения. Тъпо.
93
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи на най-централно ниво се позволява седмици наред да прииждат хора от чужбина, пращат ги при семействата им из цялата страна под карантина и предполагат, че въпросните карантинирани стоят като Хензел в една стая и си ги хранят през вратата, ползват цукало и си подават пръстчето от време на време да се провери дали са надебелели или отслабнали, че нямат контакт с деца, с хора в третата възраст? Нима?!