Учебната година да приключи от вкъщи? МОН не го изключва

Дистанционното обучение върви, всеки се оправя както може
135
Учебната година да приключи от вкъщи? МОН не го изключва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Просветното министерство явно не изключва варианта, при който учениците ще трябва да завършат година без да се върнат в класните стаи. От 13 март, с влизането в сила на извънредното положение, децата си останаха вкъщи. Това ще продължи до 13 май, а не е изключено и   по-дълго, ако властите решат да го удължат.

Още по темата

МОН работи изключително ангажирано върху проблемите, свързани с начините на оценяване на учебните резултати с оглед завършване на учебната година в условия на евентуално продължена в определен вариант неприсъствена форма, обяснява просветният министър Красимир Вълчев в писмен отговор на въпрос на депутат, след като се наложи много бързо учебният процес на мине на дистанционен режим.

Той допълва, че разработването на софтуерна платформа за дистанционно обучение е дълъг и трудоемък процес, като разходите за проектиране, изграждане и поддържане и бъдещето развитие на такова решение са изключително високи.

Според него обаче и сега има достатъчно готови решени, така че учениците да не изпускат материал, докато си стоят вкъщи.

Има и възможности, които осигуряват дистанционно изпитване, отчитане на присъствие, изпълнение на поставените задачи и контрол на времето,прекарано от учениците онлайн.

Политиката на МОН в периода на извънредното положение е да осигурява възможности, а не задължения, посочва Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
7
 
! Отговори
Алена преди 4 години
Аурата на Бойко Борисов ще ги научи!
91
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прави впечатление голямата загриженост за кандидат-студенти за чужбина, за българския министър е много важно да обгрижи кандидат-емигрантите, да са спокойни, че навреме ще завършат да могат да заминат. все едно те са приоритет за България.
90
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което става е, че Държавата тотално абдикира от своите задължения - едни от които са осигуряване на здравеопазване и образование. Трябва да се мисли как децата ще се върнат възможно най-бързо на училище, а не да се всява паника и страх в обществото. Има държави, който обмислят как това да се случи, нека да почерпим и от техния опит,не само да се бием в гърдите, че сме реагирали своевременно и най-адекватно.
89
8
 
41
 
! Отговори
Хъм преди 4 години
Тръгнат ли децата на училище, ще пламне всичко. А и не знам, кой родител ще си пусне детето на училище, за оставащия един месец до края на учебната година,при положение че има зараза.
88
3
 
36
 
! Отговори
решение преди 4 години
Има решение, има начин, стига да има желание. Децата се връщат по ДГ и училища през септември, както е в други бели страни. НВО в 4 клас отпада, а за 7 и 12 клас се определят дати в края на юни и се провежда изпит. Вярно, риск си е, но премерен. Учителите да си направят подходящите планове за работа за следващата учебна година, като предвидят това, че тази се пропуснаха някои неща. Стига тормоз за всички!
87
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има заразени деца и младежи, няма заболели. Лекарите си противоречат. Как очаквате да се получи общ имунитет като не допускате да има контакт между хората? Ако чакате за панацея, има да се чаааааака. Защото и технологията на лечение е различна при различни възрасти. Аз не вярвам в селата и малките градчета деца и младежи да се седят вкъщи по един, по двама с мама и тати. Какво пречеше да бъдат поне малко ангажирани с мисловна дейност?
86
9
 
32
 
! Отговори
16 преди 4 години
Докато има болни, детето ми няма да отиде на училище.
85
2
 
28
 
! Отговори
до 96 преди 4 години
Ама и ти си една родителка.... И "Даскалята" не са длъжни да ти гледат чаветата.
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИН4 клас-проформа, оценяват се в училището, 7 клас- ще пуснем задачки от рода на "Иван имал шише ракия от 0.700 l, изпил половината за закуска, колко му е останало?"...и готово
83
4
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
МОЛЯ ВИ, ГОСПОДА ОТ МОН, КАЖЕТЕ КАКВА Я МИСЛИТЕ ЗА 4., 7. И 12. КЛАС! ДЕЦА И РОДИТЕЛИ СМЕ В СТРЕС! ОБЯВЕТЕ СИ РЕШЕНИЕТО СЕГА! НАВРЕМЕ! СТИГА НЕДОМЛЪВКИ ВЕЧЕ! КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ УЧЕНИЦИТЕ, АКО ВСИЧКО ТОВА ПРОДЪЛЖИ....
82
2
 
3
 
! Отговори
Гейзер преди 4 години
Тоз е от наще!
81
58
 
8
 
! Отговори
Родителка преди 4 години
Крайно време е даскалята да се връщат в училище- не съм длъжна да се занимавам по цял ден с децата! Училището е за това!
80
4
 
6
 
! Отговори
до 80 преди 4 години
По радиото в понеделник сутринта казаха че на места са се опитвали да сформират работещи групи в ДГ от доброволни служители за да бъдат посещавани от деца на родители които работят по задължение, например лекари, санитарни инспектори, продавачи и много др., но никой възпитател не пожелал да стане доброволец.
79
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От МОН могат да ви кажат доста точно на какъв процент от учениците българският не е майчин. И какви са били резултатите от външното оценяване миналата година по български и литература. Днес гледах по БНТ уроците по БЕЛ за 2., 5. и 6., 7. клас. Ами учителките интелигентни, говорят подредено, смислено, съдържателно, НО е пълно с думи, абсолютно далечни на поне половината от децата на съответната възраст.
78
2
 
35
 
! Отговори
до 88 преди 4 години
И ти кво предлагаш? Да си пуснем децата и да стане мазало ли? Заразата си върви... Майната й на учебната година. Връщането на децата в момента по детските градини и училищата е РИСК. Не четеш ли колко заболели деца има?
77
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОН трябваше да ангажира учениците с проекти и имровизирани учебни дейности,логически предизвикателства,есета и.н.- ОНЛАЙН,а материала да се вземе чрез удължаване на уч.година с по две седмици юни и септември.Нещо такова .Това да учиш уравнения с две неизвестни ,където се вика,сам си е чиста мисия невъзможна.Е,някои деца са схватливи и ще го преборят,но масата ученици ще останат неразбрали ! От там се губи нишката и айде чао... Не всичко става да е ОНЛАЙН !
76
3
 
33
 
! Отговори
смешко преди 4 години
в целия свят хората намериха начин да уредят нещата с учениците, учителите и изобщо с образованието. Сааамо тук, на фона на цялото ни разтропано образование, се ловим за дребни неща - отпуски, наваксване на материал и др глупости. Хора, децата ще си се развиват и без тези 2 месеца, въпросът е да оцелеем. Стига издребняване, стига глупости. Изглежда министъра и подчинените му никога не са влизали в училище или ДГ.
75
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще се заразят с вашия коронавирус? Защо съдите всичко само по София? Има райони в страната, където е чисто. Проблемът тук е, че голяма част от учениците въобще не учат. Нямат умения да учат самостоятелно, да четат, да усвояват нови знания чрез четене. Няма и кой да им помогне вкъщи. То и от МОН не намериха хора, които да излязат по телевизията да преподават я физика, я химия, я някой език. Защо? ...
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 84Държавата заключена, той за избори се замислил. Какво ще удължаваш, и кога, ако и през лятото ходим с тия маски. Айде стига сте ръсили мозък. Приберете си го.
73
7
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Моите впечатления са, че онлайн обучението доста затруднява и натоварва учениците и родителите. От една страна, не всички деца, особено по-малките, не могат да се справят сами със системите, трябва и родител до тях. Освен това, комуникацията е по-трудна, часовете са по-кратки. Доста голяма част от обучението е самоподготовка, родителите се включват активно в процеса. Домашни, тестове, презентации, проекти, всичко онлайн става по-тромаво. Вариант е, но в ущърб на децата. А за някои е важна година