Дъщерята на Димитър Димов: Духовната криза е най-сериозна

Отпадането на темата за тоталитарното ни минало е по-страшна, смята тя
7 май 2020 12:08, Ния Христова
43
Дъщерята на Димитър Димов: Духовната криза е най-сериозна
Снимка: БГНЕС
Не съм притеснена от отпадането на романите "Железният светилник", лириката на Никола Вапцаров и романа "Тютюн" на Димитър Димов от изпитите за 12 клас. Това заяви дъщерята на Димов - Теодора Димова в ефира на bTV. 
 
Министърът на образованието Красимир Вълчев този вторник обяви, че тези произведения ще отпаднат от матурите за 12 клас заради пандемията. 
 
Теодора Димова сподели, че по-страшното е отпадането на темата за тоталитарното ни минало от История и цивилизация. 
 
"Това минало не се изучава по принцип, даже се говори за носталгия за него, младите не са ориентирани, и ако се стовари върху тях отново нещо подобно, няма да разпознават злото. Неразработването на темата за миналото ни е по-опасно", изтъкна писателката, която развива темата за събитията след преврата на 9 септември в книгата си "Поразените".
Още по темата
 
Дъщерята на Димов сподели и мнението си за извънредното положение, което беше обявено заради коронавируса. Тя смята, че много хора са разбрали, че не са вечни и това е предизвикало страх, паника и разбиране, че смисълът на живота не се крие в материалните неща. 
 
Димова е на мнение, че духовната криза ще е много по-сериозна от икономическата, след като пандемията от COVID-19 премине. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Kolchak преди 4 години
Трудно се описва минало , което като че ли е настояще още и иска да е и бъдеще...
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като госпожа Теодора Димова силно експлоатира религиозни и библейски теми, ще си позволя да отбележа, че няма господ, който да се е харесал на всички.
31
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До ха ха - Всички кризи и най вече духовната са за пресяване на много малко хора - под 5%, останалото е баластра, ти си точно това. Върху баластрата се редят ***, върху тях релси, за да мине невидим за баластрата влак.
30
0
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
Е, сега пък и духовна криза прибавихме, щото не върви да е само здравна и икономическа. Друг няма ли да прибави още няколко вида кризи, че това не ми стига.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да има духовна криза, трябва да има съответно развитие на Дyxa. След като няма духовен живот, няма и съответната криза. Интелектуалците (художници, артисти, гимнастички, пишман-издатели и други кичкултуртрегери) и поповете не ги смятам за хора на Дyxa.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Обективен , а знаеш ли Стамболийски колко глави е отрязал с "непорочните си дружинки от земеделци"???
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предлагам на всичките тик.вочидето се плю.нчат на тема декомунизация да застанат пред министерски съвет и да помолят комунистите начело с банкянския комунист да напуснат министерстватано съм сигурен че ако се появи ще му изб.ли.жат и за.дн.икаамериканците затова ви определиха като колония знаейки че сте неспособни да направите нищосами - ако не бяха пияните руснаци още щяхте да носите фесове
26
2
 
4
 
! Отговори
Лили Барута преди 4 години
Още едно дрънкало....
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И при комунизма и при "фашизма" до последния ден се убивах хора, имаше политически затворници, имаше поръчки на властта, имаше свръхпреливигировани групи, ръководени от една шайка на върха, която управляваше еднолично. Спрете да търсите кой е бил по-добър и по-лошо, като че ли ще връщате онези времена. Не излезем ли от този порочен кръг, ще.повторим цикъла. Сега вече чувам как 20 годишно студенти наричат сегашните фашисти. Чувам как има цензура от властта. Всичко звучи плашещо познати ...
24
1
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Тъмното минало от времето на белия терор изучава ли се? Днешните деца знаят ли как през 1923 година са отрязали главата на земеделския водач Александър Стамболийски - законно избран за министър-председател на България? Знаят ли колко земеделци са арестувани и след това избити без съд и присъда? Този терор продължава с години.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля ... Ще вече не си струва да се борим за това ...
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите: Ще ползваме зверствата на предмата власт, за да оправдаем нашите зверства. Всеки неудобен, ще бъде наречен фашист, независимо дали е такъв или не.Предната власт: Ще ползваме зверствата на коминистите, за да оправдаем нашите зверства. Всеки неудобен ще бъде наречен комунист, независимо дали е такъв или не.Аммм... Пичове - само аз ли виждам един омагьосан кръг?!?
21
7
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Вероятно имаш предвид комунистическите бойни групи. Които освен атентата на черквата "Света Неделя" са извършили и маса убийства на кметове, горски стражари, български офицери и прочее. И всичко това по заповед от Москва.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кво като са отпаднали от изпитите? Нали са в учебниците? PLS обяснение.
19
10
 
7
 
! Отговори
Илиев преди 4 години
Младите нямат халхабер от близкото комунистическо минало. Скоро пред един младеж се помайтапих с бай Тошо. Той ме гледаше неразбиращо и чак когато му казах Тодор Живков, момчето си спомни, че е имало такъв управник. Голямата грешка, която като общество направихме, беше, че за разлика от германците, които проведоха денацификация, ние не направихме декомунизация. С което дадохме възможност на разни неумни носталгици да въздишат по зрелия и презрял социализъм.
18
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До до 1Лично аз съм привърженик на това, че на политиката (кой е удобен и кой не) не й е мястото когато се определя конспектът. Талев, Димов, Вапцаров всички трябва да са в конспекта. Казваха, че начина на преподаване нямало да засегне крайния резултат, а сега виждаме, че това не само не е така, но и някои от най-големите липсват. Един път по изключение учениците ще имат по-къса ваканция. В Германия учениците винаги имат само 6 седмици такава. Не е паднал тавана там от това.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Димов, макар и с комунистическа цензура е успял да каже много неща.ПРОСТО КОМУНИСТИТЕ СА ЕЛЕМЕНТАРНИ И НЕ СА ГИ РАЗБРАЛИ.Който има усет веднага ще ги усети.
16
3
 
5
 
! Отговори
до 666 преди 4 години
Тютюн си го чел с цензура. Прочети го пак без комунистическите глупости и цензура. Всичките тия червени неща са допълнително добавени. Всички подробности около събирането, сушенето и т.н. са повлияни от втория му баща, който е тютюнев експерт. Фабриката на Борис се казваше "Никотиана" - самото име е гениално.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Романът "Тютюн". за съжаление е преработван от Д. Димов.Защото в първоначалната му версия имало много неща, които не са се харесвали на комунистите. Главно това, че в романа не била отразена "класовата борба" на работниците. Не било добре показано каква манна небесна било идването на комунистите на власт.Именно за това Димов се принуждава да измени и добави много неща..Например комунистката Лила влиза в романа след преработването му - показано е какви са герои комунистите и пр.
14
2
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Едва ли някой от сегашните ученици знае кой е А. Страшимиров. Добре, че и макетата не знаят, че ще писнат как лошите българи пак им крадат историята. А "Железният светилник" е леко политически неудобен. Все пак Талев е роден в Прилеп. Значи е македонец. Но в книгите му има една повтаряща се дума - България. "Тютюн" пък е в два варианта и трябва да помислят, че книгата доскоро беше доста орязана заради БКП, но ако не беше Вълко Червенков нямаше изобщо да я видим. Има я вече без цензурата.