Денков: Нашите деца учат с месеци по-малко от тези в чужбина

Имаме къса учебна година и дълга лятна ваканция, заяви той
25 май 2022 11:29, Нели Христова
76
Денков: Нашите деца учат с месеци по-малко от тези в чужбина
Снимка: БГНЕС

„Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е много неравен старт“, каза по бТВ министърът на образованието Николай Денков.

Според разчетите страната ни е последна по продължителност на учебните часове, особено в периода от първи до шести клас. Денков уточни, че разликата в продължителността е 25%.

„Това трябва да се компенсира. Затова наред с промените в учебните програми, трябва да помислим и как да удължим учебната година“, смята Николай Денков.

По думите му е възможно учебната година да стартира съдържателно около 7 или 8 септември.

„Това, което виждаме също, освен по-късата учебна година и по-дългата лятна ваканция, е един нарушен ритъм в тези тактове на учене и ваканция“, обясни още просветният министър.

Друг проблем, който очерта Денков, е, че учебният материал не е съобразен с възрастта.

„Материалът е поднесен сложно. Най-много оплаквания има по отношение на математиката в някои от класовете“, каза той.

„Искаме базовите учебници да следват стриктно програмите. Това различно ниво, което имат учениците, то трябва да бъде покрито с учебните помагала. Става едно объркване, ако учител избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го разбират“, каза Денков.

По думите му около 5% от децата в системата не посещават учебни заведения или около 40 хиляди деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
6
 
! Отговори
Нонимен преди 1 година
Как се получава така, че формално най-образования и титулуван министър на образованието се оказва и най-неадекватния и негоден?!?!?
61
1
 
8
 
! Отговори
Димитър Кетипов преди 1 година
А тоя учил ли е?
60
0
 
12
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Пак са намислили нещо тия... Децата са преуморени, часовете много, учебниците безумни! Написани на академичен стил, няма часове за упражнения.
59
1
 
9
 
! Отговори
Тоз лъже та се къса преди 1 година
В Бвлфия знаел ли кога учат формули за обем на паралелепипед? 9 или 10 клас, тук у нас в 5-ти. Там са все по разходки, музеи, тук по 7 часа, а са 11 годишни деца!
58
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Качеството няма да се подобри, защото учителите са последна дупка на кавала, нямат никакви права.Йерархията в училище е: МОН, калинки, директори, родители, ученици и учители. Има училища които не разрешат по ниски оценки от 4, за 2 направо те уволняват. Материал е труден, липсва уважение и респект. Демографията и парите следващи ученика също са проблем. Няма смисъл да се лъжем, общество ни си заминава, като държавата.
57
1
 
8
 
! Отговори
Кико преди 1 година
"Важно е да се пише за мен" !- така ми е заръчал Кирчо!
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не стигало времето....Часовете били малки...Нали същите министерски калинки и бръмбари, като вас намалиха учебните часове да са съизмерими с голямо междучасие ! По мое време учебният час беше 45 минути а класът често беше от 40 ученика и време имаше за всичко и всички, успехът беше несъизмерим със сегашното ниво а дисциплината беше желязна.Вдигайки механично времетраенето през което се убива номера...Просто се увеличава времето през което се убива номера...
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само лятната ваканция, ами откакто дойде демокрацията не се учи. Хората със знания и умения тогава не можеха да прокопсат, защото не трябваше да имаш в главата, а в ръката над лакътя и който можа се изнесе. Поколениата след това ги виждаме, какво и колко сттруват - нямат елементарна обща култура, неграмотни, но познават всички чалгаджийки, пошлост, силикон където може..
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък къв умен,абря те и да учат или не учат все там
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетиха се.. Късно е либе. 3 нулеви години са факт. Идва много слабо поколение, от което не може да се очаква много.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При оценяване 50%+1 тройка средната оценка на учениците ще е слаб 2 80%от случаите.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в София имаше някакво шествие и честване с програма пред Народната Библиотека, ама само това там ли ще е цялото честване за столицата. На други места в София още по-мизерна беше организацията.
50
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се ореже бюджета на училищата и колкото платят фирмите за такси за обучение толкова ще се заплатите на учителите и учениците ще учат платено срещу договори. А сега държавата плаща милярди за качествтено обучение но само в София и после и учениците бягат в Оксфоррт и чужбина и държавта губи парите.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денков почвайте да учите и в събота. Преди се учеше в събота. Така ще компенсираш 25%.
48
3
 
5
 
! Отговори
овца преди 1 година
къде ти е брадата, колко пари за безсмислени матури от децата искаш да краднеш
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учат само български и литература до 5-6 клас и после почват платено езици и другите предмети, но само срещу заплащане за да е качествено и се плаща от фирмите които имат нужда от съответната работна ръка.
46
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
"Такова падение сме като държава. Видях го вчера с очите си. Такова мизерно отбелязване на 24 май." - - - В провинцията не е така. При нас празникът си се честваше така, както го празнувахме някога и ние, като ученици. Имаше си и манифестация, и по училища отбелязване. Това, че ни управляват не-българи и че в София сте избрали една изпълнителка на чужди постановки, не означава, че българщината е мъртва в цяла България!
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе министър ти ти можеш ли да предположиш колко тома е История на Китай или Русия или Франция....сигурно с бригадирска количка им ги носят на децата там. Там нямат 700 години робства и един пръст историйка. Какво да и учиш 11 месеца на нашата бе!? хаха! Ами географията на Китай или Русия колко тома е... колко са реките колко са планините и ....хаха Къде си тръгнал да сравняваш БГ образование с това в света бе
44
10
 
3
 
! Отговори
hoho преди 1 година
абе друго си е 60 дни платена отпуска...
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото смислено нещо е, като ще се сравнява, да се сравнят реално придобити знания и умения на наши и чужди ученици. По всеки предмет и на дадената възраст. Но изпитът да е еднакъв и да има кой наистина да варди от преписванки. Те тогава ще лъсне истината! И не е лошо да се сравнят знанията на днешните ученици с тези народителите и бабите и дядовците им. Понеже и на предходните поколения годината учебна не бе по-дълга, но не се допускаше дори 2-ри клас да минеш, ако не си покриеш нормата.