Без онлайн обучение повече, било катастрофално

Стаматов: Би било образователна катастрофа в пълния ѝ формат
Обновена: 1 сеп 2022 11:42 | 1 сеп 2022 11:42, Камелия Цветанова
32
Без онлайн обучение повече, било катастрофално
Снимка: БГНЕС

"В момента в училищните бюджети има средства с около 20% по-високи за енергийни разходи. Ако цените на парното не продължават да скачат драстично, има средства до края на годината. Проблем са училищата, които са на газ. Там сметките се очаква да бъдат не с 20% по-високи, а с 60%. Държавата трябва да помогне финансово на тези образователни институции целево", заяви пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о училище.

Стаматов е категоричен, че не трябва да има послания за дървена ваканция и преминаване към онлайн режим.
"Това е много опасно за националното ни бъдеще. Този онлайн формат, който имахме последните 2 години и половина, трябва да приключи, независимо от кризисните фактори, които ни очакват", смята той.

"Драматични са резултатите от националното външно оценяване тази година. Ако и тази година преминем към онлайн среда с лекота, това означава не криза, а образователна катастрофа в пълния ѝ формат. Този вариант на обучение изчерпа своите възможности още преди 1 година", коментира Диян Стаматов.

Цената на газа трябва да бъде компенсирана с приоритет за образователните институции, посочи той в предаването "Преди всички".

"Ако бъдат затворени детските градини, може да си представите какъв национален блокаж се получава за всички работещи. Това не бива да се позволява", коментира Стаматов.  

Директорът сподели, че през последните години, когато се е налагало в училището, което ръководи, да се намалява температурата в класните стаи по технически причини, това е водило "до много сериозни проблеми с родителите".

Той уточни, че в училището температурата  през зимата е 22-23 градуса и даде пример с европейски столици, които възнамеряват да я свалят до 19 градуса.

"Може би трябва да започнем да мислим в тази посока и то много сериозно, защото явно натам вървят нещата", призна Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Много злоба има във ВАС и завист!Това не е хубаво! Станете и вие учител и вземайте висока заплата никой не ви е спрял. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ БЪЛГАРСКИЯТ УЧИТЕЛ!
30
2
 
6
 
! Отговори
Оня с коня преди 1 година
Колко заблудени хора има... Дистанционното обучение НЕ СТАВА!!! ПО-ДОБРЕ ДЕТЕТО МИ ДА СТОЙ НА 19 ГРАДУСА В УЧИЛИЩЕ С УЧИТЕЛИТЕ
29
4
 
7
 
! Отговори
Образован Родител преди 1 година
До коментар номер 19 невероятна елементарна и просташка злоба и приказката за киселото грозде, когато е недостъпно. Явно сте от ниските прослойки в обществото. Има си йерархия, социално положение не може така просто да се смесват хората и децата от нисшите прослойки, които гледат с луда омраза нагоре към хората, които са с много класи и нива над тях. Безспорно трябва да има съчетаване и комбиниране на присъствено и дистанционно обучение и работа това е бъдещето.
28
14
 
13
 
! Отговори
######### преди 1 година
Единствено и само във България колкото повече растат заплатите на учителите толкова по неграмотни излизат децата от училище. Винаги имат обаче едното и единствено оправдание ами какво да ги правим като не искат да учат. А ти като учител до каква степен си си свършил работата, каква подготовка имаш , какво и как си го преподал единствено и само БОГ знае. Крайно време е да спрат да се теглят заеми за да се увеличават заплатите им и то на калпак. Строга атестация 2 пъти в годината на всички до един
27
13
 
10
 
! Отговори
######### преди 1 година
Днешните български учители освен ,че мнозинството от тях са тотално неграмотни повечето от тях ги мързи дори и да дишат .Винаги са против всичко и всякакви реформи ,но никога не са против вдигането на заплатите им неоснователно. Интересното е това,че откакто е започнало вдигането на заплатите им през последните няколко години България губи непрекъснато позиции и вече се намира на едно от последните места във света по функционална грамотност.
26
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите днес не се интересуват от нищо друго единствено кога и с колко процента ще е следващото им увеличение.Лежат от кълка на кълка важно стажът и заплатата да вървят .Ето сега голямото им лежане 2 месеца и половина а за някой дори 3 платен годишен отпуск ще бъде възнаграден с 5 % увеличение от септември, понеже се преумориха от работа. Образованието във България е стигнало дъното благодарение на тях.
25
15
 
12
 
! Отговори
######### преди 1 година
Единствено учителите са тези върху ,които не се упражнява никакъв контрол върху работата им и постигнати резултати. Никой идея няма какво ,колко и как са преподали и дали изобщо са преподали нещо. Единствено при учителите заплатите не са обвързани с показани резултати Занижени критерии към учениците, оставят ги съвсем спокойно да си цъкат и чатят в Тик Ток ,а повечето учители грабнали по един лап топ също си цъкат за да минава времето. Така протичат часовете масово в днешните български училища.
24
12
 
10
 
! Отговори
верно е преди 1 година
тотална щета е онлайн обучението! децата кибичат, родители не ходят на работа (щото бабите и дядовците са много заети или се правят че бачкат), цял ден скандали вкъщи. после нито детето научило, нито родителя направил нещо в работата.само разни бг-*** и такива с фобия от ковид пляскат с ръце. аааааа да и даскалиците работят по 30 мин на деня, 15 от които осмиряват кой викал кой крещял, да си спрял камерата че майка му била гола или баща му си бъркал е еди къде си...
23
1
 
14
 
! Отговори
Лелеее преди 1 година
Малеее, и тука сте се хванали за гушите. Лошо! Бива ли под всяка статия да си намирате причина да се избиете? Такава нетърпимост е ужасна, още малко ще излезем да се трепем по улиците за едното нищо!
22
6
 
10
 
! Отговори
123456 преди 1 година
Много, платени, агитатори на онлайн обучението!
21
1
 
7
 
! Отговори
Това е цената преди 1 година
До съветДа можем да се хвалим, че сме "в клуба на богатите и демократизираните". Както са тръгнали нещата на изборите ще има едно голямо "НЕ, БЛАГОДАРИМ!"
20
3
 
29
 
! Отговори
да живее фейсо преди 1 година
щото па като е присъствено не е катастрофално :)
19
1
 
6
 
! Отговори
и ся ко? преди 1 година
Ква я мислехме,ква стана
18
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Родител ИТ спец=== Никой няма да има нужда от такива като вас с дистанционната работа, ако обществото е неграмотно. А дистанционното обучение води точно до това. Това, че вашите деца са особено ученолюбиви или ги държите изкъсо, не означава, че всички са такива. Вашият индивидуализъм ще ви изиграе лоша шега - ще станете ненужни и ще живеете без средства за съществуване в общество от неграмотници.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17, като ти гледам познанията по правопис, пунктуация и граматика.... ми става ясно колко миниатюрен е твоя мозък :)
16
28
 
28
 
! Отговори
Родител ИТ спец преди 1 година
Айде тука изпълзяха злобни пенсионери да отричат и отхвърлят всичко ново и против прогреса на информационното общество. Старите феодални динозаври и робовладелци искат служителите да са по килиите с надзиратели. Напротив дистанционната работа сплотява и заздравява семействата и социалните контакти.Това че работиш или учиш онлайн ти спестява време от безсмислено пътуване до офис вместо това ти остава свободно време за социални с роднини и приятели и много други предимства.
15
6
 
3
 
! Отговори
Марко Шекерлия преди 1 година
Суратягите винаги са онлайн..дори когато вежду хора...
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онлайн обучението е само в клозета.
13
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си прекалено дълго онлайн губиш социални умения и забравяш да се ориентираш сред хора. Човекът е социално животно все пак. Неслучайно почти всички фирми върнаха служителите си в офиса, като им дадоха възможност да имат и някой друг ден вкъщи.
12
5
 
31
 
! Отговори
Ковидон Зимен преди 1 година
Спокойно пак ще се стигне до затваряне на училищата или новата вълна вируси или кризата без отопление на под 10 градуса студ в училищните стаи никой родител няма да си пуска децата да ходят присъствено. Само онлайн.