Младите учители не са доволни от заплатата си в системата

Резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма
104
Младите учители не са доволни от заплатата си в системата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броени дни преди началото на учебната година, предстоят редица промени. Въпреки повишаването на заплатите, учителите не са удовлетворени.

"По традиция последните дни са най-натоварени административно. Промените са съвсем минимални - касаят отделни дати за изпити и продължителност на ваканции. Не променят драматично образователната ни система. Лошото е, че се бавим със сериозните проблеми, свързани с истинското осъвременяване на учебния материал и с дигитализацията на учебния процес", каза директорът на столичното 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Според него резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма: "Всяка изминала година забавянето влошава положението. Забелязва се и дефицит при учителите - най-много по математика и информационни технологии. Тъй като математиката се смята за сложен предмет, това не е толкова изненадващо, но е факт, че учителите не се задържат дълго в образователната система". Гостът сподели, че няма национална концепция за разрешаване на този казус.

Заплатите на учителите се увеличиха с 15% и минималното заплащане ще представлява 1709 лв. Стаматов е категоричен, че това е сериозна и подкрепяща финансова промяна и не трябва обществото да си мисли, че заплатите са прекалено високи.

"Основната причина за това повишение е несериозното финансиране последните 7 години. Това доведе до повишение всяка година с един сравнително минимален процент. В европейските страни като Унгария и Румъния това се случи отведнъж - с 50%-60%. Там не се говори, че са прекалено високи", заяви директорът на столичното 119-о училище в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един млад специалист ще получава след облагане около 1450 лв. чисто. Това не са средства, с които той ще се чувства толкова удовлетворен. По-възрастните се чувстват по-удовлетворени. Младите специалисти искат това да се промени", категоричен е той.

В края на разговора Диян Стаматов коментира, че на национално ниво се забелязва плавно създаване на равновесие във възрастовите групи.

"Бихме настоявали да бъде заложено в закона с основната тенденция 125%. Това да бъде прагът, под който не трябва да пада учителската заплата", каза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: заплатиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Кой не е доволен ? преди 7 месеца
Профисионалните гимназии, които са тъпкани с всякаква ***, източват системата, непбразованите им ученици обиколиха хотелите в България и Европа по разни програми. В същото време МГ-та, езикови гимназии, къето е цвета на нацията получавата едно потупване по рамото че са в топ училище а учителите им са с най-ниски заплати без ниаккви пари по проекти.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В форума е пълно с безделници , които не внасят 1 лев в държавата , но все заплатите са им малки .
79
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Ние също не сме доволни от тях! Да си знаят!
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 66, а какво ще кажеш за онзи, който под всяка статия мрънка колко пари вземали ИТтата? Или за него си затваряш очите?
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 75, на теб ти липсват всички 12 години образование. В университет не си бил. Не и с този правопис. Потресаващо неграмотен си!
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и аз искам да съм даскал по физическо за 5 бинки ;)
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 7 месеца
Учителите заслужават по високи доходи и не само всички българи заслужават по високи доходи
74
1
 
14
 
! Отговори
Люк преди 7 месеца
Защо баба Такева и компания излъгаха за прекатегоризация на учителския труд!
73
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За силна икономика трябват високи заплати за всички, вкл. и за учителите. Би трябвало средната учителска заплата през 2023 да е около 10000 лева, но не е. .
72
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1700 лева щеше да сега минималната заплата, ако ГЕРБ не бяха завзели властта през 2009 година, а не това да е сега бъдещата начална заплата на млад учител.
71
5
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 7 месеца
Де да бяха само учителите. Ами лекарите ?Ами депутатите ?
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами то почти на всички заплатите трябва да се удвоят и утроят, както и пенсиите на пенсионерите. Ако продължаваме с евтиния човешки труд, все ще си бъдем на опашката в ЕС, далеч след останалите.
69
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
трябва поне 3 к нето заплта за млад учител, под 40г, ако е над сори ... 2к за да преподават и 1к за да са звероукротители на зле възпитаните деца, тажно но факт. липсват им първите 7 до 18 г възпитание на децата.
68
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А от качеството на работата си доволни ли са?
67
5
 
18
 
! Отговори
Бъдещ учител. преди 7 месеца
Всеки втори многоооо разбира от политика, медицина и учителство!
66
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези хрантутници отиват в осем на работа и в 11 са си тръгнали. Имат 3 месеца платена отпуска, в която забравят по кой предмет преподават. Като не са доволни да започват в частния сектор. Да видят как трябва да си достъпен 24/7 и с 20 дни отпуск, в който пак ти звънят.
65
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво стана с бачкаторите с 1000 евро месечен доход, защо замлъкнаха? Дайте да видим още от безграничната ви омраза и неизчерпаема злоба. Можете и още. Мъж на 40-50 години с 2000 лева заплата е окъ.сляк и непрокопсаник, пък вие си мрънкайте колкото си искате.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 77 Би ли обяснил малко повече за тоя всемогъщ AI, дето само за него говориш. Аз съм неуко парче, рАботя в цех за пластмаси, не ги разбирам тия новите мурафети.
63
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде да се засрамят малко начинаещите даскали (голяма част от тях силно недоучени). 1700 лева е доцентската заплата в повечето български ВУ.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хехе, аз пък с шлайфа точа и режа всичко. И боядисвам вратите с компресор и пръскалка. И от арматура разбирам. А...да не забравя. Сам си инсталирах рутера и втори рутъ като екстендър. Ама не съм взел да се хваля. Кво ми се прааскаш програмистче?! Че си много умно и незаменимо ли?! Всеки тъъпак може да изкара 2 годишен курс в софтунито и да се научи да Коди. Можещите и знаещите са 10 процента. Другото сте талаш, абсолютна маса, която великият АI вече почна да сгазва.