Младите учители не са доволни от заплатата си в системата

Резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма
104
Младите учители не са доволни от заплатата си в системата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броени дни преди началото на учебната година, предстоят редица промени. Въпреки повишаването на заплатите, учителите не са удовлетворени.

"По традиция последните дни са най-натоварени административно. Промените са съвсем минимални - касаят отделни дати за изпити и продължителност на ваканции. Не променят драматично образователната ни система. Лошото е, че се бавим със сериозните проблеми, свързани с истинското осъвременяване на учебния материал и с дигитализацията на учебния процес", каза директорът на столичното 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Според него резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма: "Всяка изминала година забавянето влошава положението. Забелязва се и дефицит при учителите - най-много по математика и информационни технологии. Тъй като математиката се смята за сложен предмет, това не е толкова изненадващо, но е факт, че учителите не се задържат дълго в образователната система". Гостът сподели, че няма национална концепция за разрешаване на този казус.

Заплатите на учителите се увеличиха с 15% и минималното заплащане ще представлява 1709 лв. Стаматов е категоричен, че това е сериозна и подкрепяща финансова промяна и не трябва обществото да си мисли, че заплатите са прекалено високи.

"Основната причина за това повишение е несериозното финансиране последните 7 години. Това доведе до повишение всяка година с един сравнително минимален процент. В европейските страни като Унгария и Румъния това се случи отведнъж - с 50%-60%. Там не се говори, че са прекалено високи", заяви директорът на столичното 119-о училище в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един млад специалист ще получава след облагане около 1450 лв. чисто. Това не са средства, с които той ще се чувства толкова удовлетворен. По-възрастните се чувстват по-удовлетворени. Младите специалисти искат това да се промени", категоричен е той.

В края на разговора Диян Стаматов коментира, че на национално ниво се забелязва плавно създаване на равновесие във възрастовите групи.

"Бихме настоявали да бъде заложено в закона с основната тенденция 125%. Това да бъде прагът, под който не трябва да пада учителската заплата", каза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: заплатиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам за даскалите, но бакшишите са пътници! Изкуственият интелект кара теслата перфектно. Да се преквалифицират.
40
1
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 8 месеца
Баце, стига сънува. Първо, никак не пише код хубаво и второ, по- голямата чат от живота на кода е в поддържането му. Седи, спри се! Мани, бегай! Оди некъде се разходи малко!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баце, то да е пръчка, да го набиеш, ама акъл трудно. Ти го вкарваш, он го измръда.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 5: Тогава всички на матурите ще имат отлични оценки. Това е по-лошият вариант. Оценките не са важни, важни са знанията и най-вече уменията.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 47: Има учители и учители. Недей да правиш изводи по себе си. Аз също съм учител и си изкарвам заплатата трудно! Защото работя здраво! Но учениците не искат и не искат да се стараят, не можеш да им налееш акъл с фуния.
36
4
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 8 месеца
Не знам какви са учителите, но децата в българия са много прос.ти! Родителите меринджеи или АйТи от бебета почват да им говорят като *** бавно развиващи се и те на 7, вече напълно усвоили интонацията, са негодни за комуникация. Отделно вече ги гледат като кучета, не ги пускат сами навън и се раждат едни плахости и постоянно търсене на родителско мнение или удобрение! А като добавим и смартфоните, получаваме съвременен бг тийн инфантил мамин златен. Та не им е лесно на учителите!
35
9
 
6
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Едни от най големите без родници са даскалята... Продали си душите на шорши... ===))) за 33 сребърника... Затова нацията е на тоя хал...
34
0
 
19
 
! Отговори
София преди 8 месеца
А заплатите на младите лекари знаете ли какви са?И дежурствата и отпуските ,които не могат и не взимат също?И нямат ваканции и официални празници!!!Но в България е така!Работи се на парче и всеки дърпа за себе си.Липсва логика във всичко!Общ работник 3000лв.,минимумЛекар 1000лв.Това е!
33
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 10 учителя един става,другите са талаш,заплатите трябва да са им по 400 лева
32
1
 
3
 
! Отговори
Bb преди 8 месеца
Кой нормален работник който се бъхти е доволен..насекъде евът.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко е до търсене и предлагане и зависи също какво цени общството. Рекламодатели се надпреварват да рекламират в спорта. Защо ли? Предпочитаме да сме сеирджии, а не образовани.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е такива простаци като Нане се навъдиха. Прости тъ.пи, уродливи, злобни.
29
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Учителите трябва да вземат заплати минимум като депутатите.
28
7
 
0
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Кво семе е таз продажна шоршна пъсмина ве хапльо... краварскоосманистка ли... ===))) чистка до дупка...
27
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Учителите по математика и физика трябва да взимат повече пари от другите учители..
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Една нация щом си напада така злостно учителите, много е изпростяла и затънала. Ами те са нашето семе бе хапльовци.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 31 А какво да правят, плочки ли да редят?
24
6
 
13
 
! Отговори
до джо преди 8 месеца
Не си в час, по новите програми са по цял ден в училище... А лятната им "ваканция" беше едно време по соца. Сега имат отпуски като всички останали, през лятото подготвят програми и какво ли не за новата учебна година. Ама да си пеете е така как си знаете и как ви изнася.
23
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
учители преподаващи в училище, не би трябвало да дават частни уроци
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пич, то след като резултатите в училище са плачевни.След като работните места в БГ са за хора завършили 8 клас, се питам за какво е това висше вече.Честно.Нали се сещате, че след като може да се работи и без Вуза, или в училище са такива резултатите, Вуза е излишен лукс вече.