Младите учители не са доволни от заплатата си в системата

Резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма
104
Младите учители не са доволни от заплатата си в системата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броени дни преди началото на учебната година, предстоят редица промени. Въпреки повишаването на заплатите, учителите не са удовлетворени.

"По традиция последните дни са най-натоварени административно. Промените са съвсем минимални - касаят отделни дати за изпити и продължителност на ваканции. Не променят драматично образователната ни система. Лошото е, че се бавим със сериозните проблеми, свързани с истинското осъвременяване на учебния материал и с дигитализацията на учебния процес", каза директорът на столичното 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Според него резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма: "Всяка изминала година забавянето влошава положението. Забелязва се и дефицит при учителите - най-много по математика и информационни технологии. Тъй като математиката се смята за сложен предмет, това не е толкова изненадващо, но е факт, че учителите не се задържат дълго в образователната система". Гостът сподели, че няма национална концепция за разрешаване на този казус.

Заплатите на учителите се увеличиха с 15% и минималното заплащане ще представлява 1709 лв. Стаматов е категоричен, че това е сериозна и подкрепяща финансова промяна и не трябва обществото да си мисли, че заплатите са прекалено високи.

"Основната причина за това повишение е несериозното финансиране последните 7 години. Това доведе до повишение всяка година с един сравнително минимален процент. В европейските страни като Унгария и Румъния това се случи отведнъж - с 50%-60%. Там не се говори, че са прекалено високи", заяви директорът на столичното 119-о училище в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един млад специалист ще получава след облагане около 1450 лв. чисто. Това не са средства, с които той ще се чувства толкова удовлетворен. По-възрастните се чувстват по-удовлетворени. Младите специалисти искат това да се промени", категоричен е той.

В края на разговора Диян Стаматов коментира, че на национално ниво се забелязва плавно създаване на равновесие във възрастовите групи.

"Бихме настоявали да бъде заложено в закона с основната тенденция 125%. Това да бъде прагът, под който не трябва да пада учителската заплата", каза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: заплатиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Младите учители първо да се докажат, че са кадърни и тогава да претендират за по-големи заплати. При сегашните резултати в училище, масовата неграмотност и незнание, и "малките" заплати са им много.
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя психично болният, дето се представя за айти, имам чувството, че е на заплата към сайта. Съсипва и разводнява всяка по-интересна дискусия, и особено тези, свързани със заплатите и стандарта на живот.
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 72 Ти, бакшишче, разбираш от AI колкото индианец от пишУща машина, ама нейсе, коментари да има. И кой го развива тоя AI? Едва ли та твоите хора - бакшишите, кофражистите, монтьорите и склададжиите. Три пъти съм сменял кариерната пътека (не съм програмист) и пак ще я сменя ако трябва. През това време вие - прекариатът, ще си бъдете само едно - жалък и презрян прекариат. Ако не разбираш някоя по-сложна думичка, ползвай онези неща, наречени речници.
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да бе, естествено! Плочки в баните правите, дори копаете с мотиката програмистчетата, да покажете че и мускули имате, а не сте аморфни единици. И гинеколози сте, всичко бе. Хем бачкатори, хем интелектуалци. :) АI-то направо се шашка, колко незаменими сте. Такъв капацитет. Жалка комплексарска работа. Изпята песен. Дано по-малко млади ви се връзват на глупостите.
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хаха. Скочиха програмистчетата. Големи непукист и го раздават, ама усещат шамарите на АI. Мислеха си, че са незаменими. Работя пише кодя, сам се проверява за секунди. Илън Мъск такива работи иска, не да раздава на БГ тарикатчето 5 цифрени суми. И все по зле ще става. Айти романсът свърши. Вече младите се усещат и към други сфери се насочват.
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пълно е с непрокопсали комплексирани човечета. На един IT-тата са му виновни, че е окъсан миз.ер.ник, друг Шорош го преследва през целия му незначителен животец и му пречи да разцъфне. Много е забавно да гледаш неудачниците, дето не са създали, постигнали и развили нищо през безцелното си, провалено битие, да седят и да чакат други да се провалят. Те, милите, и без това цял живот седят и чакат, и все някой им е длъжен с нещо, все някой им е виновен.
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Викам си няма как и тука плебсът бачкер да не лае по ИТ-тата. За пореден път ще го кажа- мнение на човек, пишещ в сайта "Вашата работа е наше хоби, бачкери. А вие, бачкери, нашата работа и 1000 живота да живеете, не можете да вършите". Аз мога всичко. Ел, ВиК, строителство, земеделие, електроника- каквото се сетите. Инструментите ми струват повече от на "професионални" майстори. 12 бани сам съм направил. Толкоз с митовете как ИТ-тата не можем нищо. Можем всичко. Вие, бачкери, не можете нищо.
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 61, ти си беден и пр о ст. Най-лошата комбинация. ИТтата са умни и за това печелят добре. Дано имат по 14 имота! Нека ходят по 20 пъти на почивка. На тази страна и трябват умни и можещи хора. Не злобари и излишни хора като теб.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 64, какво ще направим НИЕ си е наша работа. Ти по-богат и по-умен няма да станеш, ако ИИ ни вземе работата. Злобар си и нищо повече. Жалко, че изобщо хабиш ресурси с този манталитет!
52
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма как да са доволни, като това е заплата на чистачка... Във всяка 1ва западна компания плащат начално минимум 3200 бруто на студенти с език. За ИТ сектора да не говорим- вече на по 22 им даваме по 4500 начално чисто. Изобщо, ако си се изучил и взимаш начално под 4500, е обидно. А вече след 30 трябва да гониш 10к и нагоре. Ако не го постигнеш, има накъде да се развиваш.
51
2
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 8 месеца
Добре, мен, куул! Живей си там в собствения балон реалност. Лепи плочки, препвай се в гората, гледай крави, все тая!
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо няма да оправите. Мокрите ви сънища НЕ са факти. Да живеехме в каменната ера и да нямахме инфо, ок. Нали гледам и в БГ и в чужбина какво става с програмистите бе. АI ги мачка. Сумати народ е аут, а много са притеснени, че краят е близо. Само илюзорници като теб успокояват, че нищо страшно нямало.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да стана по-умен, но съм разбрал истината. Изкуственият интелект не прощава. И програмистчетата ще са първите на паангала. Малко да се поразчисти терена от тарикати. Всеки втори тъпаанарин - айти. Кучето ми и то айти. Имат по 7 коли, 7 имота, 7 острова и 7 пъти ходят на почивка. Идват гладни години за тия калпазани. И за много други като тях.
48
2
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 8 месеца
Може би в мокрите ти сънища. Единствената разлика отпреди е, че ме накараха да си сложа копилот. Уви, копилота не знае какво става в 95% от времето. Ти ако искаш си пиши код на гпт, играй си там с децата. Ние батковците после ще оправим смотания ви код за още повече пари, нямаш грижи. А за още повече пари ще поемем и отговорност за смотания ви код, за да има на кого да мрънка някой висш мениджър през 5 минути. Всичко си има цена :)
47
3
 
18
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 8 месеца
В България се утвърди едно поведение,че всеки друг,но не и ти си виновен.Така е с родителите-взеха много да се бъркат в работата на учителите,смятат детето си за изключително,а не виждат какво е ле-ке,около МОН се създадоха много НПО-та,които смучат пари,а резултатите все по-зле.Стига с тази математика-децата трябва да излизат с добра обща култура и грамотни.Не може да се плаща и на калпак-не е едно и също да си в столично у-ще и такова в провинцията,където децата са с ограничени възможности.
46
7
 
1
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Ти да не си някой млад даскал ве... Щот, ако си малко по умен няма ми задаваш такъв въпрос... Още по малко ми даваш определение... ===)))
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 55, да, ама ти няма да станеш нито по-богат... нито по-умен. ИТ-тата пак ще изкарват много пари. Знаеш ли защо? Защото могат да учат и да се развиват за разлика от 80% от населението. такива като теб, които са изключително злобни, необразовани и НЕНУЖНИ!
44
2
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 8 месеца
Та да се замислят Здравословните които се заселват в къщи около София на какво обричат децата си. Не е Синьо Лято :) забиват ги в изолатори, правят им седмични планинги като на възрастни и в крайна сметка с такова гледане децата стават или безмозъчни наркомани или добри работници в големи фирми.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 49, учениците ИСКАТ, но вие не можете! Ей това е проблемът! В единият от класовете, в които преподавах накрая когато си тръгвах ми направиха подарък, защото не съм се държал с тях като с празноглави и имаха право да говорят това, което ги вълнува. Имаше дискусия. Имаше двустранна комуникация. Имаше учене. И да, децата са ни умни. И да, децата ни искат да учат и са любознателни! Проблемът е в МОН и всички в образУванието наречено образОвание! Не са ви виновни децата, нито родителите!
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пише го, пише го. Минаха годините на хилядите за заплати на айти. Предстоят масови съкращения на програмисти. Ненужни са. Ще останат 10 процента. Фирмите не са луди да дават пари на разни тарикатчета с 2 годишен курс в софтунито.