Младите учители не са доволни от заплатата си в системата

Резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма
104
Младите учители не са доволни от заплатата си в системата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броени дни преди началото на учебната година, предстоят редица промени. Въпреки повишаването на заплатите, учителите не са удовлетворени.

"По традиция последните дни са най-натоварени административно. Промените са съвсем минимални - касаят отделни дати за изпити и продължителност на ваканции. Не променят драматично образователната ни система. Лошото е, че се бавим със сериозните проблеми, свързани с истинското осъвременяване на учебния материал и с дигитализацията на учебния процес", каза директорът на столичното 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Според него резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма: "Всяка изминала година забавянето влошава положението. Забелязва се и дефицит при учителите - най-много по математика и информационни технологии. Тъй като математиката се смята за сложен предмет, това не е толкова изненадващо, но е факт, че учителите не се задържат дълго в образователната система". Гостът сподели, че няма национална концепция за разрешаване на този казус.

Заплатите на учителите се увеличиха с 15% и минималното заплащане ще представлява 1709 лв. Стаматов е категоричен, че това е сериозна и подкрепяща финансова промяна и не трябва обществото да си мисли, че заплатите са прекалено високи.

"Основната причина за това повишение е несериозното финансиране последните 7 години. Това доведе до повишение всяка година с един сравнително минимален процент. В европейските страни като Унгария и Румъния това се случи отведнъж - с 50%-60%. Там не се говори, че са прекалено високи", заяви директорът на столичното 119-о училище в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един млад специалист ще получава след облагане около 1450 лв. чисто. Това не са средства, с които той ще се чувства толкова удовлетворен. По-възрастните се чувстват по-удовлетворени. Младите специалисти искат това да се промени", категоричен е той.

В края на разговора Диян Стаматов коментира, че на национално ниво се забелязва плавно създаване на равновесие във възрастовите групи.

"Бихме настоявали да бъде заложено в закона с основната тенденция 125%. Това да бъде прагът, под който не трябва да пада учителската заплата", каза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: заплатиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
7
 
! Отговори
Еврогейец преди 8 месеца
Минимална заплата им стига,любимите ви депутати изнемогват с 15 хилки на месец заплата,а да сте чули те да недоволстват?
20
16
 
13
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Най виновни за опростачаването на нацията са продалите се на шорош даскаля... Яки съкращения и на минимал заплата за продажниците.. Да напускат, ако искат... ===)))
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
а има ли някой доволен от заплатата си? цените са двойни, а заплатата същата, доволни са само тези, които не са на заплата, а си имат откраднато от баби и дядовци комунинисти
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През ваканциите не работят а получават...само при тях е възможно
17
4
 
15
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 8 месеца
До АнонименA колко взема еидн университетски кадър, знаете ли? Тези, дето създават учителите? Хм?:))) Когато заплатите във ВУЗ започнат да се измерват с неколко хиляди евро, чак тогава даскалята могат да мрънкат, за еди какво си,з ащото ВУЗ произвежда съответните даскаля! Не може заплатите на даскалята да застигат тези на един университетски преподавател;)))
16
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
поне 3к трябва да е заплатата на младите, по старите може да ги оставят на сегашните пари, нали со хепи
15
0
 
20
 
! Отговори
децивилизация преди 8 месеца
След толкоз глупости, педагогики, методики на обучението, истерии из клас и училище, резултатите са 3 ка за цалата страна.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не взимат чисто 1700 лв.
13
0
 
26
 
! Отговори
Млад учител по преди 8 месеца
География в голямо столично училище,пише на дъската:"с син цвят се отбелязват. . "Вместо "със".Учениците не са доволни от неграмотността на своя учител.
12
5
 
19
 
! Отговори
Лаком преди 8 месеца
Младите учители са неграмотни и трябва да ги бият с пръчки.
11
5
 
8
 
! Отговори
родител на ученик преди 8 месеца
До: Анонимен (номер 9) Е да бе човек, прав си, така е. Но това можеш да го кажеш "който не е доволен да хваща мотиката" в една нормална държава, не знам къде са най-добре но в Швеция да речем.Или в Дания например. Ние тук говорим за България, държава която не е нормална.Наистина, вярно е това, че няма учители. Със свещ да ги търсиш! Така че като кажеш "хващай мотиката" - първо намери друг учител на мястото на този когото изпращаш на полето на село.Учителите избягаха!
10
14
 
12
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 8 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. Учителските специалности в университетите се изучават безплатно защото се очаква после да работят в полза на народа като учители. Но тия дето учат за учители по компютри масово стават програмисти и се възползват от безплатно образование (т.е. платено от нас). Трябват ДАНЪЦИ ЗА ПРОГРАМИСТИ!!
9
0
 
14
 
! Отговори
Учителската професия преди 8 месеца
е призвание. Не всеки може да стане добър учител, но пък всеки връзкар и измейкяр се напъва именно за тия позиции. Преди 20 години най-лесно се влизаше в педагогическите специалности, а сега много от ония, с низкия успех, които влязоха да учат по тия специалности само и само да избегнат казарма или поради липса на възможност за друго вече преподават в училищата. Какви резултати се очаква да се постигнат на матурите не ми е ясно. Да си учител не е нито престижно, нито чак толкова добре заплатено.
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ,младите учители не са недоволни .Новината е фалшива .В Силистра всеки учител с,който съм говорил е доволен от 1700 лв стартова заплата.Има и много ,които дават частни уроци и излиза че един учител с малко стаж съвсем спокойно си докарва едно 3500 месечно.Така че аре стига с фалшивите новини
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има лесно който не е доволен напуска и хваща мотиката
6
11
 
28
 
! Отговори
Стария Джо преди 8 месеца
Учителя работи 5 дни на ПОЛОВИН работен ден. Почива събота и неделя, лятна ваканция, зимна, грипна, дървена, междусрочна. Почива на официални празници, общински празници и има половин свободен ден в работни дни. Ако се сметне заплащането на учителя на час е най високо в България
5
2
 
14
 
! Отговори
Гост преди 8 месеца
Къде има доволни от заплатата?
4
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обвържете парите освен с учениците и с резултатите от матурите и тогава ще се види.
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още ми е благодарна бившата, че не се съгласи на първото си предложение за работа да стане учителка :)))
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
У нас не знам да има доволен от заплатата си... вечно недоволни. Няма угодия.