Учителите влизат в системата, но не остават, трябва да поемат чужди дефицити

Парите за образование са недостатъчни, заяви д-р Юлиян Петров
3 яну 2024 09:03, Елка Василева
83

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8,4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв.

"Парите за образование са недостатъчни, образователната система е недофинансирана, учителите влизат в системата, но не остават, защото трябва да поемат дефицитите на своите колеги - социални работници, полицаи, пренатоварват се, особено младите", коментира представителят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че парите за образование трябва да бъдат 6% от БВП, а реално те са 3,9%. По думите му учителските заплати не са толкова високи, както се коментира.

"Трябва да се говори и за спецификата на учителската професия - учителят да усети подкрепа, за да достигне нужните резултати. Родителите да бъдат партньори, учениците да разберат, че училището не е място за забавление, а врата към света", каза още д-р Юлиян Петров.

Представителят на КТ "Подкрепа" съобщи, че учителите до 34-годишна възраст са двойно по-малко от 60+, а средната възраст на преподавателите е 54-55 г.

Д-р Петров коментира пред Bulgaria ON AIR и ваканциите на учениците.

"Повече от 15 г. държавата се старае да покаже колко са големи ваканциите, но увеличава работното време. В обявените ваканции включва съботите и неделите и официалните празници. Само увеличението на учебното време не води до по-добри резултати", категоричен беше гостът.

Призивът му е за подобряване на дисциплината в училище и провеждане на политика за индикатори за качество.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 3 месеца
И в Германия има големи проблеми с образованието въпреки доброто заплащане на учителите. Много деца в четвърти клас не могат нито да четат, пишат и смятат.Много от учениците в държавните училища, а и в частните нямат респект от учителите. Явлението е европейско.Учителят трябва да е преди всичко педагог и да обича професията си.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навремето имахме уважение към учителите и страхопочитание - ако си недисциплиниран може да отнесеш някой зад врата или тебешир че дори и една чанта помня че прелетя стаята. Сега това не са деца това са изpoдu
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След протестите на учителите по време на Орешарски - така бяха унижени, че изгубиха всякаква мотивация за работа - и съответно ефекта не закъсня - резултатите от последните тестове ще са като рекорд спрямо това което следва.
70
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В последните години в системата на образованието влязоха доста неподготвени хора, които със зъби и нокти са се вкопчили в работните си места, защото осъзнават че са неспособни да работят каквото и да е и заедно с вечните пенсионери са се бетонирали, никой не бяга от висока заплата срещу 4, 5 часа работа дневно.
69
7
 
18
 
! Отговори
Учител преди 3 месеца
Учител е нещо свято и нещо добро така беше по наше време и сега е така но вие медиите направихте така обществото да си мисли че взимат много високи заплати а истината е съвсем друга заплатите които получават са мизерни
68
3
 
6
 
! Отговори
СПГЕ преди 3 месеца
В СПГЕ-Джон Атанасов е пълно с пенсионери с прекомерно високи основни заплати !!!
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 73, да, но МОН заявиха преди време, че възпитанието не е част от образованието и масово като *** разни индивид започнаха да повтарят! Ей това ме дразни най-много, че се изказват хора, които не са влизали в класна стая след като са завършили училище. Да, това, че ходят по родителски срещи не им дава основание да смятат, че разбират от образование! В коментарите масово си личи, че се пише колкото да се намират на работа.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За всички, които недоразбират що е то образование, ето основната дефиниция "Образованието е единен целенасочен процес на възпитание, обучение и придобиване на съвкупни знания, умения, ценности, социални убеждения и навици."
65
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 71, още малко клишета, а? Нека го кажа така: преподавам в свободното си време повече от 10 години! Децата НЕ са невъзпитани! Точно обратното! Умни са, и уважават другите. Проблемът е, че им е скучно! И ако пускат музика и говорят, то е защото учителите са некадърни да им ангажират вниманието. Щом мен случат по 4 и повече часа, често без почивка... значи може и учителите малко да се потрудят! От начина, по който пишете си личи, че не сте влизали в клас никога! Липсва ви елементарна представа!
64
3
 
21
 
! Отговори
До 52 преди 3 месеца
Как да образоваш някой,който няма елементарно възпитание?!Искаш да си правиш урока,а той пречи:вика,пуска музика в час,вади си цигарата и т.н.С него ти минава времето са се занимаваш,лишавайки останалите деца,които Искат да учат!Колко и какви са правомощията на учителите сега?!Възпитавайте децата си у дома и ги учете да уважат хората!Това възпитание и отношение ще срещнете от децата си в недалечно бъдеще!Инвестирайте в разговори/смислени/ с тях,не в материални неща!От начина по който говорите за
63
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До pavel, а бе не е така :) Има маса родители, които полагат усилия и накрая отиват децата им в училище и ги правят на мармалад! Имаш ли представа какъв психически тормоз налагат учителите примерно? Знаеш ли, че таргетират не най-слабите ученици, а най-тихите и скромни деца? Нямаш никаква представа какво се случва в класните стаи! И вярваш или не, учителите НЕ са жертви! Те са всъщност насилници облечени във власт! Или поне докато не разберат родителите :) После учителите врещят :)
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 65, това се случва само в твоята глава. Лошото е, че в действителност нищо не виждаш... но искаш да се включиш в дискусията. И като няма с какво... си измисляш :)
61
1
 
11
 
! Отговори
До 62 преди 3 месеца
Няма как да има разбираме между родители и учители, при положение, че МОН настройва едните срещу другите. Май забравихте как лятото точно в този сайт писаха, че МОН е обявила родителите за агресивни? Или как забрани комуникацията между двете страни? Много ви е къса паметта и само блещите без да разбирате материята! Като всяко едно нещо и образованието не бива да се коментира от хора като вас, които не разбират нищо от темата. С един коментар доказахте, че просто се намирате на работа!
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 62, пишеш клишета и нищо повече. По-страшното е, че даваш мнение! Училището Е възпитание! И ако не го осъзнаваш, то си просто промит мозък! Училището възпитава любов към четенето, ученето, уважение към другия, респект към учителите, ценности и.... Колко жалко е, че МОН казаха, че възпитанието не е част от училището и всички взеха да повтарят като ***! Всичко е възпитание! Дори когато отидеш в офиса биваш възпитаван. Ама как да го разбере нация от им бе цили?
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези майки на деца идващи от провинцията се правят на голямата работа и тормозят преподавателите в училище.Все по често виждам меко - говорещи млади майки да се хвалят че са адвокатки и да му мисли онази която прави забележка на детето и.....
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"учениците да разберат, че училището не е място за забавление, а врата към света" По-скоро е врата към кланицата..
57
4
 
26
 
! Отговори
До 59 преди 3 месеца
В голяма грешка си. Училището не може да възпитава. Възпитават доминантно родителите. При 80 процента лоши родители...резултата е 80 процента лоши ученици. Учителят преподава в един клас от средно 30 ученика и резултата е 5 отлични и възпитани ученици и 25 ...недобри. Въпроса е защо. Къде е контрола на родителя, който има пълната власт над детето си. Когато има разбиране и от двете стани (родител и учител), тогава има успех и при ученика
56
3
 
15
 
! Отговори
pavel преди 3 месеца
Докато има *** родители, който държат сметка за оценки и изискват неща, които те трябва да дадат вкъщи за децата ще е така. Не може да си пиеш ракията всяка вечер и да си гледаш планета и да очакваш да училището да ти направи детето вундеркин. *** възпитават ***, това е ситуацията в БГ. Целта на училището е да даде идея как да се оправят в живота децата, следвайки някакви принципи и базови знания. Неслучайно започва след 7 година, ти ако до тогава си демал си е товй проблем.
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добро утро...сега ли го осъзнахте? Учителка по математика съм, викат ме на работа, но няма да отида...в пети клас идват, не знаят таблицата за умножение, която се учи във втори клас, непригодими са и ми омръзна аз да съм виновна и родителите вместо да разберат вината си я вменяват с неистова злоба на нас. Предпочитам частните уроци...там сама си избирам с кого и как да работя.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 54, има образование без възпитание :) Това е в основата на образованието. Да подготви индивида за живота след образованието! А това включва и възпитанието! Още повече, че живеем в общество, в което 805 не могат нищо специално. Имате ли доверие на тези 80% да възпитат стойностни деца? И не бива да имате! За това училището има и възпитателна цел. Ако семейството се проваля, трябва училището да коригира. Както и ако училището се проваля, то семейството е коректив! МОН никога няма да го разбере!