Шок за студентите - по 500 лв. за промишлен ток за стая в общежитие

Трябва да бъдат приравнени към битовите потребители, заяви Даниел Парушев
Обновена: 9 яну 2024 08:45 | 9 яну 2024 08:43, Анисия Иванова
71

Ръководството на Националното представителство на Студентските съвети настоява за законови промени за преминаване на студентските общежития от промишлени към битови потребители.

"В бюджета няма заложени пари за компенсации, докато за църквите и детските градини вече се правят постъпки да преминат към битови потребители. Студентите използват общежитието, за да се обучават. 500 лв. ток за една стая на студентско общежитие е много. Има студенти, чиито родители нямат възможност да отидат на квартира", коментира председателят на Националното представителство на Студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин".

Той даде пример с Медицинския университет - Варна, който е сключил договор с доставчика на електроенергия да плаща 150 лв. на мегаватчас, а не 250 лв.

Вече се водят разговори с лидерите на парламентарно представените партии за промени в Закона за енергетиката.

"Студентите трябва да заплащат битов ток, както плащат всички, които заплащат като живеят на квартира, там няма никакво производство. МОН са наш партньор, заедно с него и Комисията по енергетика вече сме провели няколко разговора с депутати и те ни уверяват, че трябва много бързо да се действа, тъй като вече се готви манастири и църкви да минат към битови потребители", допълни Парушев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му студентите ще усетят високите сметки още този месец. 50 000 живеят на общежития в страната, подчерта гостът.

"Те няма да следят свободния пазар кога да си включат духалката. Някъде университетите се натоварват с тази финансова тежест - въвели фиксирана такса 100 лв., примерно, в нея влиза и токът. Въведе се практиката за всяка една стая да има отделен електромер и това се отрази на сметките", каза Парушев.

Председателят на Националното представителство на Студентските съвети уточни, че законово проблемът може да бъде решен до месец. Той посочи също, че през лятото няма такива проблем, тъй като в общежитията няма климатици.

От думите му стана ясно още, че през следващите 2 г. ще бъдат дадени 200 млн. лв. за ремонт на студентски общежития. И да се прекрати практиката прозорци да се "ремонтират" с тиксо и найлонови торбички да изпълняват тази функция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
5
 
! Отговори
неразумний.... преди 4 месеца
До IQ 3.14:::Я употребявай книжовен български.Напиши го така,че човек като чете да разбере какво сакаш да речеш,селянджър извисен демографски.
46
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До До Центза терзийката студентски е спалнята на айко, дето ходят хора да спат на тънко. кога хората се редяха за грис халва в четворката, нашио е нагъвал мазни манджи некъде по чужбините. нищо, наше монче е ше се научи
45
3
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 4 месеца
До 333 я цъкни едно линкче с тая пропагандица да видиме надписа сниман, националисте
44
3
 
7
 
! Отговори
До Цент преди 4 месеца
Губят си времето . Едва пет процента после работят по специалността в България . И то за без пари. Най добре е на помощи от борсата или в чужбина
43
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонимен38 аха. демек ше се праиме че не разбираме, че по тоя начин правят като по соца, вишу само за добронадеждни. дечора от прованса дето отива да учи и да търси реализация, но няма пари за квартира да отива да слугува, празноглавите петоешелонци да тренират отрано за началници. добронадеждници с отлични дипломи за средно с връзки, и лишени от възможност нормални хора. после великите сили ще изгонят още 2 милиона и ще останете по малцинства и добронадеждни
42
1
 
31
 
! Отговори
333 преди 4 месеца
На входа на университета в град Стеленбош в ЮАР има надпис: За унищожаването на която и да е нация не е нужна атомна бомба или използването на ракета с далечен обхват на действие. Трябва само снижаване качеството на образованието и разрешаване да се преписва и лъже на изпити. Пациентите умират от такива лекари. Сградите се рушат от такива архитекти. Парите се губят от такива икономисти. Справедливостта изчезва от такива юристи. Крахът на образованието, това е крах на нацията
41
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Студентите да си отбележат поредната тесла с тази такса за ток, та на следващите избори да идат да гласуват и по площадите да не подскачат в полза на партия Пълен Провал и Дай България! Още много ще съжаляват тези студенти, дето ги биха за да може Киртак Парапетов и Ококорения да се докопат до власт и пари и колективно с ОПГ ГРОБ и ДПС да закопават България всеки ден.
40
3
 
2
 
! Отговори
Еее преди 4 месеца
Оти се топлат на ток- парно нема ли?
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този говори на фона на украинското знаме. Това трябва да ни подскаже, че дължат високите си сметки на санкциите към Русия и подкрепата ни за Украйна. Така и в Германия има за какво да благодарят на укрите. Благодарим ви Укри, борци за демокрация и всеобщо благоденствие на Европа. Пазите ни от злата Русия с нейните гадни евтини ресурси.
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошо няма - да се учат от рано как се изкарват пари, вместо да чакат на мама и тате! И без това днешните студенти са много по-ниска топка, дори от студентите от преди само 20 - тина години
37
6
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
eдин вид след движението по пътищата, терзийката натисна и студентите. ам така ще, като имат за кокаин ше имат и за ток. баба им само на ток е седяла на село. важното е че промяната продължава и любителите на конски кестен са доволни
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом имат пари да мятат салфетки, ще намерят и за тока да си платят.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е било само във вифаджийските общежития.
34
9
 
11
 
! Отговори
Знаещ преди 4 месеца
Много момиче в студентски правят по 300 лв на час. Този ток няма да е проблем за тях. Останалите явно държавата иска да ги преориентира.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това очаква всички битови абонати след либерализацията на пазара.
32
4
 
6
 
! Отговори
общежитията за преди 4 месеца
студенти са социални квартири от едно време . Не се ремонтират , но се показва новопостроено такова за реклама . Едва ли ще платят 500 лева . Примиера обясни , че няма да е толкова много за битов потребител преминал на свободния пазар на ток . Да ги подпомага правителството . Сигурно няма да може , защото са много . Студентите от чужбина плащат по скъпо с валути . От тях да се компенсира . И от фонд научни проекти .
31
7
 
9
 
! Отговори
Мда преди 4 месеца
Доста студентки ще трябва да заработват на черно като компания явно
30
8
 
3
 
! Отговори
Жьлтопаветник преди 4 месеца
Да станат свинаре и овчаре да покриват парите за тока и семестрите
29
9
 
4
 
! Отговори
Алаах Алаах преди 4 месеца
27 Аз само да ПП ДБ гласувах за другите си виновен ти га л фон!
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Парите за студентите също са в чекмеджетата на ДПС, ГЕРБ, СДС, ПП и ДБ.