Шок за студентите - по 500 лв. за промишлен ток за стая в общежитие

Трябва да бъдат приравнени към битовите потребители, заяви Даниел Парушев
Обновена: 9 яну 2024 08:45 | 9 яну 2024 08:43, Анисия Иванова
71

Ръководството на Националното представителство на Студентските съвети настоява за законови промени за преминаване на студентските общежития от промишлени към битови потребители.

"В бюджета няма заложени пари за компенсации, докато за църквите и детските градини вече се правят постъпки да преминат към битови потребители. Студентите използват общежитието, за да се обучават. 500 лв. ток за една стая на студентско общежитие е много. Има студенти, чиито родители нямат възможност да отидат на квартира", коментира председателят на Националното представителство на Студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин".

Той даде пример с Медицинския университет - Варна, който е сключил договор с доставчика на електроенергия да плаща 150 лв. на мегаватчас, а не 250 лв.

Вече се водят разговори с лидерите на парламентарно представените партии за промени в Закона за енергетиката.

"Студентите трябва да заплащат битов ток, както плащат всички, които заплащат като живеят на квартира, там няма никакво производство. МОН са наш партньор, заедно с него и Комисията по енергетика вече сме провели няколко разговора с депутати и те ни уверяват, че трябва много бързо да се действа, тъй като вече се готви манастири и църкви да минат към битови потребители", допълни Парушев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му студентите ще усетят високите сметки още този месец. 50 000 живеят на общежития в страната, подчерта гостът.

"Те няма да следят свободния пазар кога да си включат духалката. Някъде университетите се натоварват с тази финансова тежест - въвели фиксирана такса 100 лв., примерно, в нея влиза и токът. Въведе се практиката за всяка една стая да има отделен електромер и това се отрази на сметките", каза Парушев.

Председателят на Националното представителство на Студентските съвети уточни, че законово проблемът може да бъде решен до месец. Той посочи също, че през лятото няма такива проблем, тъй като в общежитията няма климатици.

От думите му стана ясно още, че през следващите 2 г. ще бъдат дадени 200 млн. лв. за ремонт на студентски общежития. И да се прекрати практиката прозорци да се "ремонтират" с тиксо и найлонови торбички да изпълняват тази функция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вие си избрахте да ну управляват ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ като гласувахте за тях или като не гласувахте.
26
1
 
7
 
! Отговори
Еваларка преди 4 месеца
20 Вишо си завършил а си неграмотен като г ъ з.Това е БеГе образованието!
25
5
 
14
 
! Отговори
Любима фраза: преди 4 месеца
"В бюджета няма заложени пари..."Но пък има достатъчно пари за за чекмеджетата,крипто, офшорки,червени куфарчета и чували с пачки, екскурзии до Бхарат и Виетнам,за спонсориране на укро-нацитата,за издръжката на ВИП укрите в хотели, за брадатите тарамбуки - нов внос от Австрия,за пици с кристали и нови джипчета и лимузини за народните предатели,за експерименталките на Урсулю,за комисионни от наштЕ фирми,обръчи и ора,за трави$$ драгкуин шоута,за военните отпадъци на ФАЩ,за хартиени Ф-ки,за НПО-та
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ви е честита управляващата коалиция ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ!
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ток 500 лв. на Просто Киро - а общежитието на бай Тошо колко струва ? :)))
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При управлението на демократите всичко е възможно, вкл. и 500 лева на месец за ток в студентските общежития. 500 лева за ток сега и 1000 лева утре.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДО 16 - И те кървят. И те има деца .. Ще има чистка!
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ужас! На някои хора това е единственият им начин да ожелеят, да се развият инда станат пълноценни членове на общетвото. А сега щемгинизгонят, с дългове, бездомни ... Имахме колегс, който спеше понсламейките. Ами не се получи. Ни на стаж го взеха, нинуспя да избута държавните. СТУДЕНТИ! Време е е з апромяна. Врме е да се ВДИГНЕМ и да ДЕЙСТВАМЕ!
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
щом искат да се изучат и да станат сервитори по морето ще плащат
18
1
 
17
 
! Отговори
още нещо преди 4 месеца
Кой умник е решил че тока за студнтските кратирири е промишлен ток и трябва да е на високата цена.Сега се чдят как да оправят сбърканото .Лесно се изаква нещо но трудно се чисти Дайте му името на тоз главанак
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Май домакинката копа биткойни, да им е честита промяната - плащайте ве иначе ви гоня!
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
2026 този шок ще е за абсолютно всички, тъй като правителството прекратява понятието битов потребител и всички ще плащаме за промишлен ток!!! Благодарете на Кирил, Асен, Гнома, Тиквата и Шопара!!!
15
8
 
2
 
! Отговори
Този Който преди 4 месеца
Ех, едно време какви студенти бяхме. А какви студентки имаше.... Ще плаши той със студ. Я всеки с по една колежка на единично легло за да са по наблизо. И демографията ще оправим набързо.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анти Тяло преди 4 месеца
Явно ще изпразват общежитията и ще ги правят административни сгради с офиси, както направиха със студентските блокове на Дървеница!
13
5
 
10
 
! Отговори
САЩ преди 4 месеца
Да не са ставали студенти ! За какво са ни умни българи !? На нас ни трябват послушковци ....не такива дето да мислят много много !
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поздрави на всички от блок 20 ! Беше супер !
11
2
 
12
 
! Отговори
Освен са студенти преди 4 месеца
ще е шок за всяко домакинство, няма страшно - ейгу къде е края на годината.
10
1
 
11
 
! Отговори
Хм.... преди 4 месеца
Скоро освен неграмотни виетнамски общи работници ще си внасяме и вишисти за професиите изискващи квалификация и образование.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
500 лева на ден, на месец, на година?
8
1
 
31
 
! Отговори
Жьлтопаветник преди 4 месеца
Промяната застигна и тях