Красимир Вълчев: Тази учебна година студентите ще си плащат таксите

Занимаваме се с популизма на Асен Василев и Денков, смята той
29 апр 2024 11:08, Анисия Иванова
55
Красимир Вълчев: Тази учебна година студентите ще си плащат таксите
Снимка: БГНЕС

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ.

"Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в Стратегията за развитие на висшето образование. Тези такси намаляха като процент от доходите", каза той.

Всяко подпомагане на висшето образование е полезно, проблемът е как се прави , посочи Вълчев.

"Ние нямаме проблем толкова с достъпа, колкото със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда".

Бившият образователен министър смята, че правилният подход е на диференцирано освобождаване от такси за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда.

"Длъжни сме да активираме всички инструменти за обвързване на образование с потребностите на пазара".

Има много по-смислени алтернативи за изразходването на предвидените средства за отпадане на таксите за студентите, приети по държавна поръчка, посочи той.

"Тези 150 млн. лева може да дадем за стипендии или при обвързване с реализация в страната. Възможно е да ги дадем и при полагане на матура по математика. Вместо да обсъдим как да постигнем по-голям обществен ефект, ние се занимаваме с популизма на Асен Василев и Денков. Надявам се тези средства все пак да останат за висше образование", каза той.

По думите му има приет закон за увеличаване на възнагражденията в сектора, които могат да бъдат предоставени за тази цел.

За увеличение на заплатите на преподавателите в университетите трябваше да бъдат отпуснати 39 милиона от началото на годината, а след това и допълнително възнаграждение, гласувано със закон.

"Тези средства все още не са отпуснати от Министерството на финансите. Длъжни са да го направят. Трябва да спазят закона. По-скоро е техническо забавяне. Те трябва да се предоставят и въз основа на формула".

В следващия парламент въпросът за студентските такси ще продължи да бъде обсъждан, смята още Вълчев.

Образованието е тема, по която имаме относителен експертен, политически, професионален и граждански консенсус, посочи той.

"Не трябва да се изкушаваме да спекулираме политически по темата за образованието. Повечето мерки изискват продължителни усилия. Един от най-големите ни провали е липсата на последователност", каза още Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Образование
Практическа подготовка и интердисциплинарни познания – визитката на инженерите на бъдещето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Ново пет преди 1 седмица
Краси Вълчев е новият Делян Добрев !
49
0
 
0
 
! Отговори
Климент преди 1 седмица
До 39.Много неграмотно пишеш.Да не си дете,на "активен борец"?
48
0
 
0
 
! Отговори
Климбо преди 1 седмица
И другата...и другата.Няма безплатен обяд.И така и така бягат на Запад,поне да си плащат нещичко!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ е партия с отминала слава, мрачно бъдеще и разпад, след като дон Буци отиде при възнеслите се на ония свят негови братя-мутраци.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо да вземат да оправят нивото на образованието!В момента се раздават дипломи на кг, без да са получени никакви знания насреща, и това далеч не е само във висшите училища.Цялото образование е под всякаква критика, в резултат на метода на финансирането му.Отделно и учителите в голямата си част изобщо не се интересуват какво правят учениците им и дали въобще са влизали в час.За жалост днешните ученици са деца на първото поколение на т.нар.демокрация - чалга поколение без ценности и възпитание.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
студент=бъдещ клатикрачко.
44
0
 
1
 
! Отговори
Негър Скиор преди 1 седмица
Този къде видя студенти!?...........Всичко е в MIT, Oxford и т.н. ......... Русия Умре. МВР е в ПАНИКА...
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ГРАДИВНА ПОЛИТИКА.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази година студентите ще гласуват срещу ГЕРБ.
41
4
 
6
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 2 седмици
А уж щяха да ги махат.И какво се оказва ,за укропитеците по хотелите има пари ,безплатно здравеопазване и образование ,а за българските деца-НЯМА!Това не е държава , а слугинска колония!Всички политици които тръгнаха да помагат на Оссрайна с нашите пари ,просто трябва да бъдат съдени и презрени!!!
40
3
 
3
 
! Отговори
Фибуначи преди 2 седмици
Учат за смекта на данакоплатеца иполе бегат в чужбина. Да се дава безплатна диплома на защитени професии с изискване поне 5 години да се работи в България . За другите звезди . 200 милиона на година за да има всеки агент диплома са много пара при условие , че 50% бягат вън после.
39
1
 
5
 
! Отговори
Демокритос преди 2 седмици
Ако нещо е безплатно няма стойност. Бълването на вишисти е вредно за вишистите. Обезценява се образованието. Всеки втори икономист и правист. Занимават се само с измами , защото няма работа за тях . Лихвари брокери всички юристи без място за тях в системата станаха схемаджии на алоджии, брокери и лихвари. А надарените деца могат да им дават степендии, а не всеки с пулс да му се полага диплома на гърба на данакоплатеца...
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Николай Денков удари фабриката за фалшиви дипломи на мутрата.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До БАЧКАТОРАКО Е ТОВА ДЕТО ГО ЯДЕШ
36
2
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 седмици
Ако е вярно казаното,че не са приведени парите към вузовете за увеличение на заплатите на преподавателите ще бъдат ли изплатени с лихвите за забавяне?Ако няма пари защо преподавателите в страната мълчат като риби?Значи нямат нужда от увеличение.В държавата е пълен хаос,чудя се още как не сме фалирали тотално и как няма изглед нещата да станат нормални.Наистина сме за затриване.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НИКОЛАЙ ДЕНКОВ УДАРИ ФАБРИКАТА ЗА ФАЛШИВИ ДИПЛОМИ НА МУТРИТЕ
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ МРАЗИ СТУДЕНТИТЕ
33
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 2 седмици
На държавата и трябват бачкатори, не професори..
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е нищо де! Нали пък има пари за укрофашисткия терористичен режим, за да стреля по мостове, жилищни квартали, да взривява журналисти, и наркоса вероятно ще си купи трета яхта и още някой дворец в Англия или в Германия.
31
6
 
4
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 седмици
Ето, че още едно то великте постижения на Кирчо, Кокорчо и епруветкаджията се оказа обикновен балон. Гласувайте за Продължаваме ПОДМЯНАТА! Скоро ще успеят да подменят всички: министри, регулатори, прокурори и дори вашите банкови сметки! Кокорче баш майстор в тези неща. Ако имате нещо за чупене Кирчо и баща му са насреща!