Синдикат: Учителите искат увеличение на заплатите

Има текучество на млади учители
30 апр 2024 14:51, Инна Ангелова
105

Учителската заплата да стане 150% над средната брутна заплата за страната предлагат от синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

"Нашият синдикат направи такова поредно изследване, в което нищо ново не установихме. Има едно много активно и вече предизборно говорене за учителската заплата, която трябва да бъде 125%, сега завърши един етап на 8,4% увеличение, което беше догонване на инфлацията. Тези 125%, които ги има в нашия колективен договор, и в програмите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ги имаше, но не станаха факт, защото сметките показа нещо друго. Нашата сметка показва около 105% над средна брутна работна заплата чисто трудово възнаграждение на учителите", заяви д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" в студиото на "България сутрин".

Според Петров учителите не приемат професията заради парите. След направено изследване данните са, че има голямо текучество за учители до 35 години. В някои от градовете то достига до 50%. “Последното изследване показва, че учителите в първите три години имат 70% отлив и не издържат. Това са най-младите учители, които се опитват да влязат в системата и да останат, но не поради ниските заплати", подчерта д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

Синдикатът допълни, че учителите не стават учители основно заради заплатата. В малкия град може и да е заради заплащането, защото то е постоянно. Учителят избира професията си най-вече заради призванието, работата с деца, любовта, която им дава и удовлетвореността от крайния резултат.

Петров поясни обаче, че в училището учителите стават свидетели на друга реалност. "Липса на дисциплина, огромна агресия както от учениците и от ученик към учител, така и от родител към учител. Една голяма липса на партниране по отношение на институциите, по отношение на родителите към учителите и колегите, които са над 50-55 години издържат или са си решили, че ще останат в професията, но младите в никакъв случай това не го правят", каза още д-р Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Образование
15-годишният ученик: Недоспал и стресиран от социалните мрежи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Работя в 71 СУ в Казичане. Директора, зам директора, педагогическия съветник, ресурсната си питат дедовия.Ходят на работа, когато си поискат и си тръгват , когато си поискат.Та тези хора плачат за по-високи заплати.....
94
7
 
0
 
! Отговори
До анонимен преди 1 седмица
Учениците са неграмотни, защото и повечето "учители" са такива. Няма отдавна изискване за квалификация при назначаване на учител. Единственото изискване е да имаш правилните връзки. И стюардеси вече са "учители" по езици....който си е изгубил бизнеса или работата при пандемията, вече се подвизава като "учител" в някое училище.Блатото отдавна е без дъно ....
93
5
 
1
 
! Отговори
КОЙТО преди 1 седмица
ИСКА ВИСОКА ЗАПЛАТА ДА ОТИДЕ ДА РАБОТИ В ПРОИЗВОДСТВОТО
92
8
 
1
 
! Отговори
Еди кой си преди 1 седмица
За всички професии има изисквания за квалификация при назначаването.Само за учители е отпаднало!!! Куцо и сакато вече може да стане учител, стига да има връзки или познат директор."Квалифицират" ги с еднодневни семинари! ДЪНО....
91
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия м.ър..ши и 1000 лв са им много, направиха от децата ни неграмотници и невежи чуджопоклоници.....
90
5
 
8
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
Сега идва вълна от прости и неграмотни, припознали себе си като учители, след като са били продавачки, чистачки, сервитьорки. Вече става само с връзки назначаването. Всичко се е юрнало заради заплатата, не е вярно, че заплатата не е определяща. Карат една година магистратура и после само глуписти и щети за децата
89
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Нямам нещо против учителите да получават високи заплати,но да има нещо насреща. А то няма.Невъзпитани деца от родителите и ненаучени от учителите,това е днешна България...Жалко,но е така.Децата станаха нагли и мързеливи, ученолюбивите и възпитание са една шепа.Ами то каквито те управляват такъв ставаш.
88
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А на полицаите им вдигат с 30% заплатите . Да не би в техния бранш всичко да е цветя и рози. Едва ли в други страни има полицаи с наднормено тегло и по цял ден седящи в служебните коли имитиращи дейност. Ама учителите ви са трън в очите ,защото си мислите , че е "пей сърце " . Младите напускат , а старите учители няма накъде. След като се пенсионират оставате без учители.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Do Айде До преди 4 месеца и краставиците бяха 3 лева . Сега са 6
86
17
 
12
 
! Отговори
Гого преди 2 седмици
Толкова са нагли мързеливите даскали.Айде да видим колко дни в годината работят,и по колко часа,ако въобще работят.От училище излизат напълно неграмотни гаменчета,а даскалите ей такива усти са отворили за пари.Стига вече...
85
2
 
9
 
! Отговори
Учителка преди 2 седмици
В София живея под наем. Все още нямам друга работа на непълен работен ден. Търся, разбира се, точно затова. За да ходя по кафенета. Сега можете да ме замеряте с домати и да кажете, че учителите са арогантни и алчни и искат твърде много от живота.Всичките ми колеги като един човек се оплакват от 1)дисциплина, 2)липса на уважение към по-възрастните и един към друг и 3)нежелание за учене като цяло. Въпреки че са имали и други преживявания. Опитът им варира от няколко до 40 години.
84
2
 
5
 
! Отговори
Учителка преди 2 седмици
0,5 ставка = 4 ч. - и на практика означава 9 часа седмично. Тези 3 дни, когато имам часове, съм изцяло на училище. Обикновено подготовката за урок трябва да отнеме толкова време, колкото и самият урок, т.е. 40мин вие с децата + почивка и съответно от 40 мин до 1 час подготовка за този урок. Тъй като съм нов човек и ми отнема повече време да се подготвя за урок, прекарвам целия ден в училище. Собственото ми дете е в детска ясла по това време, частна, т.к. в държавна ДЯ/ДГ с 15 точки няма място.
83
1
 
9
 
! Отговори
Учителка преди 2 седмици
Здравейте на всички. Завършила съм математическия факултет и искам да уча децата точно на точните науки. Започнах работа като учител през февруари, преподавам информатика. Договора ми е за 0,5, защото е ОУ, няма много часове. През март получих 780, през април 680, в края. Зависи от реалния брой преподавани часове в графика, независимо дали е имало ваканция или не. Моята брутна заплата е приблизително 830 - половина от заплатата, която е установена тази година.
82
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чета коментарите. Оставам без думи.Хора, разберете, че оставаме без учители!Младите постъпват на работа, подведени като всички, които четат за "високите" заплати, като видят накрая на месеца чистата заплата решават да напуснат, казвайки си, че тези пари не са достатъчни за лудницата, в която работят! Невъзпитани деца, родители с безпочвени претенции.Няма как да научиш някой, който не иска да бъде научен, не приема никой за авторитет, а родителите насреща - "не, моето дете не говори така"!
81
12
 
9
 
! Отговори
Айде преди 2 седмици
Ами няма ли да им дойдат множко на даскалите тези увеличения! Айде малко да поработите и след няколко години пак!
80
5
 
5
 
! Отговори
Айде стига преди 2 седмици
Преди 4 месеца подписваха договор. Поредната предизборна манипулация.
79
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прекаляват!!!!
78
7
 
6
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
Даскалите за *** за зеле не стават ,само гледат парата и частните уроци. Да не говорим ,че децата са изтървани отдавна и колкото и пари да се дава на даскал пак са малко в тази лудница. Не си ли гледа всеки детето и да го учи на А и Б ,и занаят ще ядем дървото.
77
0
 
25
 
! Отговори
Глyпости преди 2 седмици
И 5 хилки да ми дават, не се връщам в тази психиатрия!!!
76
28
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 2 седмици
Как не ги е срам.Само заплати искат, били ни гледали децата,учили ги.Пълни глупостите.държат се просто и нахално.Нека отидат в частния бизнес да работят да видят как се работи и какви пари се взимат за 10 часа работа , а не за 4 часа по 40 мин.Срам нямат