Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите

Учениците можело да вземат по два урока в един час след стачката
3 окт 2007 18:11,
465
Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите
Учителите от 118-то училище в София дойдоха с разноцветни перуки и лека маскировка, изразявайки по този нестандартен начин протеста си. Снимка: БГНЕС

От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната.

Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН.

Според Коджабашиева чисто нормативно ваканцията не може да бъде намалена само за определени училища, но там, където учителите не стачкуват може да се направят изключения и да се стигне и до други варианти.

За това са се разбрали днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и началниците на регионалните инспекторати по образование.

Един от вариантите за преструктуриране на учебния процес заради ефективните стачни действия е взимането на два урока в един учебен час, но това трябва да бъде съобразено със спецификата на предмета и възрастта на учениците, каза Коджабашиева.

Възможно е- за да се компенсира неучебният процес, да се намалят дните за спортна дейност, предвидени в графика на съответното училище, както и екскурзиите.

До момента ефективните стачни действия са в рамките на осем дни.

Отново хиляди учители се събраха днес следобед на протестен митинг пред Народния театър "Иван Вазов" в София.

На митинга председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че учителската стачка се подкрепя от Международната организация на труда и Европейската конфедерация на труда.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че Консултативният съвет на КТ “Подкрепа” и КНСБ са решили да бъдат единни в преговорите с министъра на образованието и да не отстъпват пред правителството за 5% от БВП за образование.

КНСБ и КТ Подкрепа оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година. Това обявиха преди протеста на пресконференция лидерите на двата синдиката Константин Тренчев и Желязко Христов.

Двамата бяха категорични, че бизнесът и синдикатите са направили възможното за изпълнение на заложеното в Пакта, но правителството не спазва голяма част от договореностите , а друга част отлага за неопределено време.

Това засяга преди всичко сферата на доходите, реформата в образованието, науката и здравеопазването, както и бюджетната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
0
 
1
 
! Отговори
добромира михова преди 16 години
напълно подкрепям вота на недоверие към това правителство и учителската стачка .по професия съм учител и не работя като учител заради ниското заплащане на учителският труд.пожелавам успех на моите колеги учителите.това правителство трябва да си отиде!!!
443
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Натали мини първо пубертета и после подкрепяй.Май сегашните първокласници ще ти дадат по-ясна представа какво става.
442
0
 
1
 
! Отговори
NaTaLi Georgieva-13 преди 16 години
Подкрепям учителите защото според мен и те имат право да живеят нормалмо,но не са само учителите са хората който трябва да стачкуват,а цялата държава!!!Живота е стана толкова скъп,че е крайно време да увеличат и заплатите на всички работещи граждани с минимум 75%!!!Не може всички стоки да са вдигнати двойно,че някои дори и тройно!НЕДОПУСТИМО Е!!!
441
0
 
1
 
! Отговори
Ангелова преди 16 години
Родител съм на дванадесетокласничка. За този достатъчно дълъг период от време успях да проследя един сериозно обезпокоителен спад в образованието, които в последните няколко години, пък особено осезателно сега се превръща в неовладян хаос. Искам да попитам учителите като стачкуват заради ниските си заплати/защото те само за това стачкуват, въпреки че искат да ни хвърлят прах в очите, че видите ли искали и други реформи , касаещи качеството на образованието/, трябва ли и редно ли е/защото тяхната роля е и да възпитават и дават пример на децата ни/по техния пример да започнат стачка учениците, затова защото са принудени години наред да учат от такива абсурдни печатни издания, обидно наречени учебници, където трябва да имаш поне доцентска степен за да получиш моментни проблясъци в следенето мисълта на "автора".Трябва ли да стачкуват сега учениците и за това, че години наред понасяха негативизма и упреците за ниските заплати на част от своите преподаватели /съзнателно избягвам думата учител-тя е хуманна и аз не искам да я осквернявам/, че видите ли те си хабяли нервите с такива непрокопсаници като тях и за това получавали жълти стотинки, които можели да заработят на първата будка за вестници. Какъв морал, къде тук прозира призванието на учителя? А задават ли си въпроса дали на всички родители им стигат парите, като се има в предвид, че те заделят данъци от заплатите си, за да отидат те и при учителите. И накрая, знам и приемам, че е трудно и вече досадно продължението на стачката за всички ученици. Но защо никой не говори колко вече става критично положението за завършващите тази година - за дванадесетокласниците? Какво, да стачкуват ли и те за това, че не знаят на уроци за кандидатствуване ли да ходят, или да се готвят за тези абсурдни матури, за които никой още нищо съществено не може да им каже. Какви матури господа от Министерството на образованието. Ами първо си изкарайте магарето от блатото пък тогава мислете да му сложите самара и да го товарите. Трябва минимум година преди да стартирате матурите в образованието да сте наясно за всичко не само вие/ама там е работата че и вие не сте/,инспекторатите по образованието,учителите и учениците. Какво се получава сега.След има-няма 10 дни е 01,11,2007 год. И никой не знае правила и критерии за тези матури. Пак ли ще са потърпевши учениците. Е стига вече, и на тях им е писнало отдавна от вашия образователен хаос. Затова когато сте готови с матурите-заповядайте? А не в началото на втори срок господа управляващи. Не слагайте за пореден път тигана, преди да сте сигурни дали има какво да сложите в него!!!!
440
0
 
1
 
! Отговори
Someone преди 16 години
Ne se otkazvaite ot stachkata, ne se ostavaite da vi izlujat s prazni obeshtania.
439
0
 
1
 
! Отговори
! преди 16 години
нека стачката да продължи ! учители,колеги , нека не се отказваме ! едва ли ще имаме втора такава възможност да се съберем и обединим ! нека продължим напред , ще преструктурираме материала , ще махнем входните нива , но нека не спираме , сега , когато вече имаме подкрепата на повечето слоеве и сфери от интелигенцията !
438
0
 
1
 
! Отговори
гини преди 16 години
до кога ще продължи неразумното поведение на нашите управляващи ***?ПРЕДЛАГАМ да направят икономии от всичко което е безумно и да се възнаграждава само най-разумното а това е българският учител.
437
0
 
1
 
! Отговори
IACH преди 16 години
И аз съм против изнудващите действич на учители и синдикати.Първо да се направят реформи и оптимизиране на учителския състав и след това да се иска разумно увеличение на заплати!Преподаватвли с по 3-4 часа на ден / и ако отидат за два от тях/ със заплата 400-500лв е безумие!!!
436
0
 
1
 
! Отговори
u4eni4ka преди 16 години
Здравейте!Ученичка съм в IV-та езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" Варна. Миналата учебна 2006/2007 година нашият велик министър дойде на посещение в моето училище, по простата причина, че е завършил там. И за да се представи като добър възпитаник на гимназията пред медиите, реши, че няма да е лошо да подари на един цял клас по 1 цифров фотоапарат и по 1 mp3-player. Чудното е от къде е взел пари за тази благордна цел... Да сметнем грубо:1 цифров фотоапарат струва около 300лв.1 mp3-player струва около 100лв.Във въпросния клас учениците са 22.Задача за 3-ти клас. Дали Даниел Вълчев може да сметне колко пари са изхарчени или просто не може да осъзнае, че тези пари могат да бъдат вложени в нещо много по-смислено, а не после да се оплаква на седянката, че няма от къде да ги намерят тези пари, за да увеличат заплатите!!!!!!!!!!!!!Вместо излишни екстри за 1 клас (при общо 35 класа в цялата гимназия) можеше да се замисли, че един от кабинетите не е довършен от сума ти и време и за неговото бавно "мебелиране" са събирани пари от родителите.(300+100).22=8800 хм.... БЛИЗО 9000 ЛЕВА!!!!!!!! КОГАТО УЧИЛИЩАТА СКЪРЦАТ НА СТАРИТЕ СИ ОСНОВИ, РАЗПАДАТ СЕ МАЛКО ПО МАЛКО, НЯМА ПАРИ ДА СЕ СЛОЖИ ДОГРАМА, ДА СЕ ПОДНОВЯТ ИЗГНИЛИТЕ ЧИНОВЕ..... и т.н !!!!!!!!!!!Но не!!! Няма пари....хм...
435
0
 
1
 
! Отговори
furiabg преди 16 години
Търся адвокат! : Преговорите са на нивото на една селска седянка. Имам намерение да заведа дело като ГРАЖДАНИН на републиката срещу синдикатите и министерството. Защото аз плащам данъци на тази държава - ЗА ДА УЧАТ децата ми. Синдикати и министерство нарушават ДОГОВОРА ми, поет с държават и двете ми деца в 5ти и 7ми клас ДА УЧАТ. От три седмици децата ми не учат и слушат и гледат как възрастните се излагат като просяци и шоу-звезди /учителите/ и като нагли пубертети /министерството/. Търся си адвокат !!! Безумие е децата ни да не ходят на училище." Четох и разни коментари на моя коментар. Чувам учители, синдикалисти, ученици /които подкрепят учителите си/, министри...А кой чува родителите-данъкоплатци? Тази стачка е само и единствено за пари. Искам моите пари да отиват за ОБРАЗОВАНИЕТО на моите деца.
434
0
 
1
 
! Отговори
Ani преди 16 години
kato iskat obnovlenie na uchebnoto sudarjanie koi shte gi kupuva posle tezi uchebnici be??? koe semeistvo s 2-3 deca shte moje da si go pozvoli? ei govorite samo gluposti tuka v tezi forumi i ne se i useshtate kolko ste nekompetentni, no pak si pishete kolkoto da se napravite na umni!!! otvrat ste vsichkite!
433
0
 
1
 
! Отговори
krisi преди 16 години
iskam da pitam nqkoi znae li koga 6te se prikliu4i sta4kata
432
0
 
1
 
! Отговори
nqmam преди 16 години
nqmam ibah mama mu 6 na pobarkat tez
431
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Еее, пък насрахте се вече с този рефрен " Ами като им вдигнат заплатите, ще се подобри ли качеството на преподаване?". *** и манипулаторите, ти му говориш, че живота е поскъпнал и трябва да ти вдигнат заплатата, а той си плещи простотии. Кой казва, че преподаването не е на ниво? Аз смятам, че си е на ниво, друг е въпроса, че хората, които плюят не си възпитават децата. Пример: Разхождам си детето една привечер в двора на кварталното училище и там се събрала групичка от 5-6 момичета и едно момче, тийнейджъри. Пушат, говорят на отвратителен жаргон и се провикват (забележете, компанията е предимно момичешка). Тозно когато минавах покрай тях една от тях пита момчето "Ама ти само Елена ли си е*ал?". Е, не ми казвайте, че учителите са ги научили на това. Не може от *** родители да излезе добродетелно генийче. Той гена избива рано или късно...
430
0
 
1
 
! Отговори
hmm преди 16 години
Abe da vi kaja 4esno,tezi u4iteli koito ne sta4kuvat sa golemi tarikati :D kato uveli4at zaplatite-6te gi uveli4at i na tqh,ako ne gi uveli4at pone 6te si vzemat zaplatite za septemrsi :))))
429
0
 
1
 
! Отговори
Roses преди 16 години
napulno sum suglasna s Martin mnogo malko sa u4itelite koito zaslujavat uveli4enie na zaplatite. ne stiga 4e ot tezi 4astni uroci vzemat mnogo pari ami i iskat uveli4enie ot kude na kude.
428
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 16 години
Стига властта е държала работещи хора на прага на оцеляването. Ако не са в състояние да реформират системата на образованието да си ходят. Учители дръжте се...... 100 % увеличение на заплатите, реформи в образователната сфера, промяна на остарялото учебно съдържание, промяна на отношението на учителите към учениците. Ученикът е най-важното в системата, той трябва да бъде уважаван, да не се допуска отношение уронващо достойството му - по-високи заплати за по-качествени учители.
427
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
..дза ! ;-)
426
0
 
1
 
! Отговори
anito преди 16 години
y4iteli, dostata4no vi yveli4iha zaplatite sprete s taq sta4ka 6toto nqma vie da navaksvate i nqma vie da y4ite po vreme na vakanciqta.ne vi sakratiha, adori se saobraziha s va6ite iskaniq do kolkoto tova e vazmojno.za da vi yveli4at zaplatite o6te trqbva da vzemat ot medicina i drugi vajni profesii.zaslujavate uveli4enie no prosto saglasete se 4e 100% e prosto nevazmojno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
425
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
бил много ученолюбив ...Ами да се беше научил поне да пише за 12 години . Тъпо *** , ако не е ченгенце .

Спонсорирани публикации