Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите

Учениците можело да вземат по два урока в един час след стачката
3 окт 2007 18:11,
465
Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите
Учителите от 118-то училище в София дойдоха с разноцветни перуки и лека маскировка, изразявайки по този нестандартен начин протеста си. Снимка: БГНЕС

От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната.

Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН.

Според Коджабашиева чисто нормативно ваканцията не може да бъде намалена само за определени училища, но там, където учителите не стачкуват може да се направят изключения и да се стигне и до други варианти.

За това са се разбрали днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и началниците на регионалните инспекторати по образование.

Един от вариантите за преструктуриране на учебния процес заради ефективните стачни действия е взимането на два урока в един учебен час, но това трябва да бъде съобразено със спецификата на предмета и възрастта на учениците, каза Коджабашиева.

Възможно е- за да се компенсира неучебният процес, да се намалят дните за спортна дейност, предвидени в графика на съответното училище, както и екскурзиите.

До момента ефективните стачни действия са в рамките на осем дни.

Отново хиляди учители се събраха днес следобед на протестен митинг пред Народния театър "Иван Вазов" в София.

На митинга председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че учителската стачка се подкрепя от Международната организация на труда и Европейската конфедерация на труда.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че Консултативният съвет на КТ “Подкрепа” и КНСБ са решили да бъдат единни в преговорите с министъра на образованието и да не отстъпват пред правителството за 5% от БВП за образование.

КНСБ и КТ Подкрепа оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година. Това обявиха преди протеста на пресконференция лидерите на двата синдиката Константин Тренчев и Желязко Христов.

Двамата бяха категорични, че бизнесът и синдикатите са направили възможното за изпълнение на заложеното в Пакта, но правителството не спазва голяма част от договореностите , а друга част отлага за неопределено време.

Това засяга преди всичко сферата на доходите, реформата в образованието, науката и здравеопазването, както и бюджетната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
404
0
 
1
 
! Отговори
Мартин - 12 клас преди 16 години
Няма да могат да я нулират и да искат даскалите, защото те ще протестират ония ще викат.. НЯМА те ДАЙ ония НЕМА ... еми това е и на истина .. това ни били даскали ;)Повече от 15 дена попринцип по правилник ;0
403
0
 
1
 
! Отговори
Момиче преди 16 години
Честно да си кажа-не мога да повярвам,че има учители,които се изразяват по този начин и пишат такива постове. Това трябва,може би, да го приема за естествено за хора,които са на ръба на добре функциониращата си психика. Имам въпрос към...учителите? Колко време трябва да няма учб занятия,за да се нулира една година?
402
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
С разликата че дори не сте толкова и за даскал.. пубер е човек между 14 и 17 до 18 годишна възраст ;) Аз съм на 19 ;) Така че не съм ти ПУБЕР и също така аз НЕ СЛУШАМ ЧАЛГА, НЕ МИ ПУКА ЗА МУТРИТЕ... слави ми е безинтересен вече (повече ми харесваше Каналето и КуКу) . И мога да ти кажа, че тези хора СА МНОГО МАЛКО ;)
401
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
колко са тия като тях ,ли ? Точно толкова , колкото не гледат Слави , колкото не харесват чалга , и Бате Бойко , и които като видят мутра ,,у джип" , извръщат глава , а не точат лиги по мутъра и мутресата . Айде стига , аз съм стачкуващ , точно сега с пубери не ми се занимава , с ,,интересни " пубери....Бъди здрав !
400
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Даа... чакайте да дойда да ви подкрепя ;) Аз попринцип и НЯМАМ ПРАВО ДА СЪМ НА МИТИНГ, СПОРЕД ПРАВИЛНИКА, КОЙТО ВИЕ сте го писали ;) А и според мен, трябва да бъдат наложени санкции на преподавателите, които са викали техни ученици на протеста.Отностно роднините ти.. ами да, но я ми кажи колко са тези, като тях... ам ? Аз мога да си го позволя да уча в чужбина... но защо ? от 1ви до 12ти клас това са най-важните години на 1 човек.. А и да аз ще се изуча... ама няма никой в СГРАДАТА КАДЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗУЧА и да ми дадът една хартийка дето му се вика ДИПЛОМА ;)
399
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
то казват , че от гениалността до лудостта е една крачка , но тука гениалност няма . Бегай , пак да си пиеш хапчетата ! И с малко вода , да не се напикаеш после....
398
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
ела , с колкото се може повече приятели да ни подкрепиш , и за 2 дни стачката ще свърши . А за качеството - не бери гайле , имам двама племенници ,завършили тук обикновена езикова гимназия .Сега и двамата учат в Канада , единия завършва . Та , и двамата , още в първи курс помагаха на колеги срещу заплащане , защото бяха по-напред с материала от канадчетата . И то без ,,часни"уроци . Ако ти се учи - ще си изучиш , не се прави на интересен .
397
0
 
1
 
! Отговори
riot's the way преди 16 години
Драга, само да те светна, че за 15.09. и за 24.05. учителите получават 50лв. и доколкото знам, тази година не са получили нищо! 13та заплата, миличка, не е получавана от поне 3 години, а някакви мизерни добавки към дванайстата заплата. Я си помисли как се изхранва семеиство с 250 лв чиста заплата... Я си помисли дали нищо не правят учителите... да не мислиш, че работят само по 3-4 часа на ден? Знаеш ли кво означава да проверяваш стотици контролни, вместо да легнеш и да си починеш? Знаеш ли кво е да се отнасят към теб като към *** 30 хлапета, които просто няма на кой друг да си го изкарат? Знаеш ли, че не познавам учителка без проблеми с белите дробове или с гласните струни! Не съм учителка, но знам на какъв стрес са подложени учителите. Защото когато си постоянно под напрежение, как ще си изхраниш семейството, малко нерви ти остават за да си вършиш пълноценно работата. И в края на краишата учителите не искат космически суми, искат просто едни сравнително нормални заплати, с които може да се живее НОРМАЛНО!
396
0
 
1
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 16 години
АМИ АЙДЕ,ПОСЛЕДЕН ОПИТ ПРЕДИ ДА МЕ ИЗТРИЯТГЛАВНИ РОЛИ:1.ДЕБИЛЧЕТО-ТОВА СЪМ АЗ-ЯДОСАНИЯ2.ДАСКАЛКА-ДАСКАЛЕСКУ,ДАСКАЛЕСА ИЛИ ДАСКАЛЕСА РАДОСТИНОВА3.СЛОНА- ИМАГИНЕРЕН ГЕРОЙ ПРОСТО.. ОДА ЗА НАС. ЖИВЕЕХА СИ В БЕДЕН ДОМ,***,ДАСКАЛКА И СЛОН.И ТАЗИ СУТРИН ,ОТРУДЕНА ДО МРАК,УЧИТЕЛКАТА СЕ ПАК УСПA.НАЦУПИ ТЯ УСТА:КАКВО ЛИ АЗ ДА ЯМ?ДЕБИЛЧЕТО ТЪРЧИ НАСАМ,НАТАМПРИГОТВЯ ТЕЛЕШКИ САЛАМ.А СЛОНА В СВОЯТА КОШАРА,СИ СЪРБА ВЕСЕЛО ПОПАРА,И МИСЛИ СИ С ДЕБЕЛАТА ГЛАВА:ТАЗ ДАСКАЛКА Е ТОЛКОВА ДОБРА,ОБАЧЕ БЪРКА МЕ С ОВЦА...ЗАКЪРПЕНА И ПРЕМЕНЕНА,ОТВСЯКЪДЕ ЗАСМЕНА,О УЖАС,ТРЪГВА ТЯ,НАРЕЖДА С ХАПКА В УСТА:-***,ОТИВАМ ВЪВ КЛАСАДА УЧА ВСИЧКИ НА СВЕТА....ЧЕ ИСТИНАТА Е ЕДНА:АЗ ПЪРВА СЪМ ПО КРАСОТА:(ПОДАЙ ПЕРУКАТА ЧЕРВЕНА....)ТОВА ЩЕ ПРЕПОДАВАМ В ЧАС.(ДЕБИЛЧЕТО Я ГЛЕДА СЪС ЗАХЛАС )ИЗКАРАЙ МИ КОЛАТА,ЧЕ ВЕЧЕ ВРЕМЕ ДА ВЪРВЯ.ДЕБИЛЧЕТО ПОДКАРВА СЛОНА,ПОДАВА МУ В УСТА ВОЛАНА,ОТПЕРВА МУ ШАМАР ДА ТРЪГВА,ЧЕ МАМА ТРЯБВА ДА Е ПЪРВА...А ДАСКАЛКАТА СЪС ЛЮБОВ ГОЛЯМА,ПОМИЛВА ПО КРАТУНКИ ДВАМА.НА СЛОНА ВЗЕ ЧЕ МУ ПИСНAРАЗПЕРИ СИ УШИ,ЛИТНA.УЧИТЕЛКАТА С АПЕТИТА НА ЛАМЯ,ВЪВ ПОЛЕТ КЪМ СЕДЛОТО УСТРЕМЕН,ТУПНA НА КАЛНАТА ЗЕМЯСЪС *** СИЛНО НАСИНЕН.НО ТЯ КАТ ИСТИНСКИ БОЕЦЗА ПРАВДА,ЧЕСТ И СВОБОДА,ОТУПА СИ ПРЕКРАСНИЯ ГЪЗЕЦ,И С ЛЕКО КИЛНАТА ГЛАВА,ЗАКРАЧИ ГОРДО КЪМ ГРАДА.
395
0
 
1
 
! Отговори
Мартин- 12 клас преди 16 години
Е добре де.. а тия КОМУНИСТИ, АЗ ЛИ ГИ ИЗБИРАМ ? Каквото сте си надробили.. такова ще си сърбате ;) И сега ПАК ЩЕ ГЛАСУВАТЕ, защото уж учители... акъл немат...
394
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
такова .... Ако трябва и до догодина ще стачкуваме :-) Таман , всички ще се усетят , и ще се присъединят към нас . То , комунисти да изкарат на власт 2 години , без да ги изгонят с камъни - кога е било ?
393
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
И вие се наричате "Учители".... 3та седмица ще губя аз от шанса си да завърша средното си образование... Да ви попитам следното, като толкова твърдите вие.. ако ви вдигнат заплатите (ПРИМЕРНО), ще станете ли по качествени учители ? Ще започнете ли да преподавате, както вие се говорите за тоя "запад" ? Само едно :И заплатите да ви вдигнат, ПАК ЩЕ ВИ СЪКРАЩАВАТ ;)Защо има толкова хора, които в периода 2005-2007ма вече 2008ма го кажете... се отказват от средното си образование ? Защо ли, защото просто вие не ги мотивирате ;)Честно да ви кажа, един човек може да научи много повече от колкото в училището, но не в това е въпроса...Едно време това беше доста масов израз "СКЪПОТО Е КАЧЕСТВЕНО", а добре де.. вие ще станете един вид "скъпи", ама качеството.. си е все в долната част на графата ;)
392
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеса Радостинов преди 16 години
Колега,много точни диагнози даваш!Мирише ли ти,че и другата седмица ще си стачкуваме?Аз долавям такива миризми.Какви ли ще ги забърка днес триглавата коалиция?ТАЗИ ДЪЛГА СТАЧКА ,НЯМА ДА НИ СМАЧКА!
391
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
защото си е изпил хапчетата . Иначе шизофренния синдром му избива , и когато е спокоен . Накъсана мисъл , безмислена агресия , взаимно изключващи се твърдения - ясни симптоми , като по учебник . Циклофреник с честа осцилация на манийна и депресивна фаза . Но , хапчетата - и му минава яда . Не е като при Николайчо , сас , спс и другите - те са си на заплата да тровят ефира :-)
390
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеса Радостинов преди 16 години
Разбрах вече защо спираш да пишеш в сайта.Защото от снощи не си ядосан.Ами и спокоен можеш да пишеш,бе,човек!Защо се отказваш?Айде,не проявявай малодушие!А пък до вчера си бил толкова зслепен от собствения си яд,че даже не си разбрал нещо много,ама много съществено.И то е,че с колегата Даскалеску и на майтап не сме и продумвали,че цитирам"всички,които на сме учители,сме ***".Много си се объркал,бе,човеко!А иначе *** са онези,които не могат или не искат да вникнат в същината на проблема.Язък,че това са нашите управници-крадливници.
389
0
 
1
 
! Отговори
НАРОДЕН ФРОНТ ЗА БЪЛ преди 16 години
ПРИЕМАМ ИЗВИНЕНИЯТА ТИ! НО НЕ РАЗБРА ЛИ ЧЕ НЕ СЪМ ДАСКАЛ. ПОДКРЕПЯМ УЧИТЕЛСКОТО СЪСЛОВИЕ ЗАЩОТО ИМАХ ЧУДЕСНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, КОИТО ЗАЕДНО С МОИТЕ РОДИТЕЛИ НАПРАВИХА ОТ МЕН ЕДНА ЛИЧНОСТ!ТОВА Е МОЯТ НАЧИН ДА ИМ СЕ ОТБЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ И ДА ИМ ПОЖЕЛАЯ УСПЕХ.
388
0
 
1
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 16 години
ИМА ЦЕНЗУРА И ТРИЯТ ПОСТОВЕТЕ НА ПОРАЗИЯ.НФБ,НАЛИ РАЗБИРАШ МОЯТА ОДА БЕШЕ АДРЕСИРАНА ДО ДАСКАЛЕСКУ,ЩОТО ЗА НЕГО И ЗА ДАСКАЛЕСА ВСИЧКИ,КОИТО НЕ СМЕ УЧИТЕЛИ СА ***....ОБАЧЕ НАЛИ РАЗБИРАШ,ЧЕ КАТО Я ИЗТРИХ,ТВОЯТА ЗВУЧИ МНОГО ГАДНО.НАРОДЕН ФРОНТ ЗА БЪЛГАРИЯ ЛИ БЕШЕ ТИ,НФБ?САМО НА ТЕБ ЩЕ ТИ КАЖА,ИЗВИНЯВАЙ ЗА ТОНА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА *** НА ГЕОГРАФИЯТА,ТАКА ЧЕ ,СОРИ АМА ВСИЧКИ СМЪРДИМ.АМА ВИЕ ДАСКАЛИТЕ СИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ТОВА Е ФРЕНСКИ ПАРФЮМ....АЮДЕ СЪС ЗДРАВЕ
387
0
 
1
 
! Отговори
Спокойна и усмихната преди 16 години
Права си да си бясна.Като си с толкова малко акъл и не можеш да проумееш елементарни неща.Бесней си,то си е за твоя сметка и в твоя вреда.Ствоя или без твоя бяс,учителите си отстояват правата и достойнството.Щом сама казваш,че не заслужаваш по-голямо възнаграждение за труда си,значи е точно така.Учителите пък казват,че заслужават по-голямо заплащане за него,значи е така.И недей ги смята за длъжни да ти дундуркат детето,докато ти работиш,а те стачкуват.Те са УЧИТЕЛИ и ПРЕПОДАВАТЕЛИ,а не бавачки и гувернантки.Нещо много си се объркала,за което те съжалявам.И зелен кон има,и умен даскал има,но такива ограничени злобари като тебе няма как да го разберат.Който се труди много,да стачкува и да си търси правата.Много ти е робска психиката,бе!Ще си"влечеш"детето още известно време на работа,няма как!
386
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Добро Утро на всички участници в днешният форум, и специално за вас Радостинова.Името ви излъчва радост, а характера ви борбеност и целеустременост!Бъдете жива и здрава!
385
0
 
1
 
! Отговори
Радостинова преди 16 години
Да продължаваме атаката дружно с неразумните и нездравомислещите тук.Добър ден и сполука днес!

Спонсорирани публикации