Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите

Учениците можело да вземат по два урока в един час след стачката
3 окт 2007 18:11,
465
Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите
Учителите от 118-то училище в София дойдоха с разноцветни перуки и лека маскировка, изразявайки по този нестандартен начин протеста си. Снимка: БГНЕС

От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната.

Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН.

Според Коджабашиева чисто нормативно ваканцията не може да бъде намалена само за определени училища, но там, където учителите не стачкуват може да се направят изключения и да се стигне и до други варианти.

За това са се разбрали днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и началниците на регионалните инспекторати по образование.

Един от вариантите за преструктуриране на учебния процес заради ефективните стачни действия е взимането на два урока в един учебен час, но това трябва да бъде съобразено със спецификата на предмета и възрастта на учениците, каза Коджабашиева.

Възможно е- за да се компенсира неучебният процес, да се намалят дните за спортна дейност, предвидени в графика на съответното училище, както и екскурзиите.

До момента ефективните стачни действия са в рамките на осем дни.

Отново хиляди учители се събраха днес следобед на протестен митинг пред Народния театър "Иван Вазов" в София.

На митинга председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че учителската стачка се подкрепя от Международната организация на труда и Европейската конфедерация на труда.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че Консултативният съвет на КТ “Подкрепа” и КНСБ са решили да бъдат единни в преговорите с министъра на образованието и да не отстъпват пред правителството за 5% от БВП за образование.

КНСБ и КТ Подкрепа оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година. Това обявиха преди протеста на пресконференция лидерите на двата синдиката Константин Тренчев и Желязко Христов.

Двамата бяха категорични, че бизнесът и синдикатите са направили възможното за изпълнение на заложеното в Пакта, но правителството не спазва голяма част от договореностите , а друга част отлага за неопределено време.

Това засяга преди всичко сферата на доходите, реформата в образованието, науката и здравеопазването, както и бюджетната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
424
0
 
1
 
! Отговори
Пустинна мишка преди 16 години
Толкова ли не ви става ясно бе? Даниел Вълчев се е разбрал с Бойко Борисов да всява смут в работата на сегашното правителство и евентуално това правителство да падне, а в замяна Бойко ще даде на Даниел правосъдното министерство и вицепремиерство, ако Бойко стане премиер. ОчевАдно! Затова сега Вълчев тупа топката и задържа нещата, за да изнерви още повече учителите и стачката да стане политическа и евентуално да се ходи на нови парламентарни избори. Много от учителите имат да погасяват кредити и не може да стачкуват дълго, защото не получават никакви пари и банките ще ги притиснат, ето защо сами искат да свърши стачката - това от една страна. От друга страна синдикалните стачни фондове не са големи. Едновременно с това изнервените учители вече ще станат склонни да се съгласят и на малък процент повишение, направо нищожен дори никакъв - и така Даниел си оплита кошницата два пъти - хем излиза сух от блатото с учителите ако спре сега стачката, хем ако евентуално падне правителството вследствие на политическа стачка и обществено напрежение Вълчев става министър на правосъдието и пак вицепремиер! Стачка до пълно удовлетворение на исканията за постепенно 100% увеличение на заплатите на учителите до края на 2008г!!! Дръжте се учители, увеличение все пак ще има, но трябва да сте твърди и безкомпромисни тоя път!!!
423
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Извинявам се за допуснатите, правописни грешки ;0
422
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Напротив ! Искарвам парите си, за да мога да отивам на училище, за да мога да не затруднявам родителите ми, за да се САМОВЪСПИТАМ да не казвам вечното "ДАЙ" от родителите ми и също така... я прочетете по назад какво ви казах ? Не повече от 20-30 % повишение ;)Кога ще почнете да слушате .....И какво пак сте недоволни... поне ви дават нещо, а не ви съкращават !Казах ви 80 % ОТ ВАС УЧИТЕЛИ, не заслужавате ! 20 % са тези учители, които СА НА НИВО и ЗАСЛУЖАВАТ ПОВИШЕНИЕ !От 1-ви Януари ще видите и какво ще стане... ИНФЛАЦИЯ.. или мое ми викаш вече и Ностердамус ;)Тогава.. язък, че сте стачкували, защото парите няма да ви стигнат за тогава за нищо ;)
421
0
 
1
 
! Отговори
Момиче преди 16 години
Изхранването на семейството е проблем на 2мата родители, не само на единия :) Така че- и това не минава. А и да спомена,че има хора,които получават по-малко от вас.
420
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 16 години
Браво на детето :) Само се издържало.. ама има малка разлика между това да работиш за себе си и това да изхранваш семейство...
419
0
 
1
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 16 години
НЕ МОГА ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА....КЪДЕ ТИ Е КОМЕНТАРА ЗА ПСИХО,ПСЕВДО,И ПРОЧИЕ КАЧЕСТВА НА НФТ.НАЛИ СТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ...ОЛЕ,КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ.ДАЖЕ И ДА ПЛАГИАТСТВАТЕ НЕ МОЖЕТЕ КАТО ХОРАТА.МАРТИНЕ,БЯГАЙ И СИ ДОВЕДИ ПРИЯТЕЛИТЕ,ПРОЧЕТЕ САМО УЧИТЕЛИТЕ ,С ДРУГИТЕ НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО.И ....ПОЕМЕТЕ ПОСОКА КЪМ ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА.В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ ПО-ЕВТИНО.
418
0
 
1
 
! Отговори
Мартин - 12 клас преди 16 години
И ДА ... УЧЕНОЛЮБИВ СЪМ ДРАГИ МИ ! За разлика от вас ... дори УЧА И РАБОТЯ и пак ги свързвам ;) За разлика от половината това което правиш ти ;)
417
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Taka, taka... i kakvo stana sega... pochna da razbirash i da govorish neshta koito ne razbirash TEEN e Американкия и Английския вариант... драги ми.. ти знаеш ли в USA кога се прави пълнолетие ? И пак ти казвам 19 съм не 18... брей, абе чети поне де.. няма в 4ри поста да те поправям, че съм 19 годишен, найнтийн (транскрип.) ;)И отностно дарението.. ами то ВИЕ РЕВЕТЕ ЗА НЕГО. Това е добро дело, но просто не се спазва и отностно момичето преди мене... еми извинявай, но н е си съвсем права. Дарение - Финансово - ВСЯКА СОТИНКА се трябва да бъде отчетена ! И това не е само с парите а и с техниката ;) Но виж сега, аз го казах, че нали всеки уж тука се фали, че можел да прави всичко... еми и аз ти казвам това, че МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ !Даскалеску.... лично според мен ти не си даскал ! Или си някакво студентче или ученик, или си просто нов даскал, който иска малко поече пари така или наче почнал сега работа ;)И ОТНОВО ТИ КАЗВАМ, ученичката понеже ме глозгаш 2ри път за едно и също нещо . Преди да напишеш поредния коментар.. погледни МАааалко по нагоре на сайта и ще видиш следното "От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната..." < Също така сега сме ОКТОМВРИ МЕСЕЦ . Ами направи си извода, че тия се окажат по упорити (което няма да стане) и ЦЕЛИЯТ ОКТОМВРИ МИНЕ в стачка, това означава почти 1 / 3 та от Първи Учебен Срок, което до какво води ?.. извода си го направи сама ;)Аз лично няма нищо против и 2ма ВИ, но Даскалеску... ти чудесно знаеш, че аз съм просто един вид като наблюдател.. не беше ли ти снощи, който се правеше на примерен пред мен, а после почна да плюеш ? Дори и да се познаваме или не се... мене лично ЧЕСТНО ДА ВИ КАЖА... би ме било СРАМ ДА КАЖА "ТОВА СА МИ УЧИТЕЛИ" !Лек ден ви желая !Успешно завършване на ученичката от Бургас ! Съдейки по писането ти.. и по "TEENAGE" мисленето ми си не по голяма от 10ти клас :) Ако си по надоло... значи определено съм доста "***" :)Аз мога да се обзаложа със всеки един от присъстващите, че НЯМА ДА ВИ ВДИГНАТ 100 % заплатите !Даскалеску, ПАК КАЗВАМ за .... 8ми път в тази тема 20 % (ПРОЦЕНТА) ще получите най - много !
416
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
ЖИВЕЕХА В ПАРТИЕН ДОМ,СТАНИШКО,***,ЦАРЧЕ И СЛОН.И ТАЗИ СУТРИН ,ОТРУДЕНА ДО МРАК,ДЕБИЛЧЕТО СЕ ПАК УСПА.НАЦУПИ ТОЙ УСТА ГОЛЯМАНАУЧИЛ НОВИНА ГОЛЯМАЧЕ СТАЧКАТА СИ ПРОДЪЛЖАВАДЕБИЛЧЕТО ТЪРЧИ НАСАМ,НАТАМСЪС СРЕБЪРНА ЛЪЖИЧКА В УСТАПРИГОТВЯ СИ ХАЙВЕР .А СЛОНА В СВОЯТА КОШАРА,СИ СЪРБА ВЕСЕЛО ПОПАРА,И МИСЛИ СИ С ДЕБЕЛАТА ГЛАВА:ТЕЗ ДАСКАЛИ ТОЛКОВА ДОБРИ,ОБАЧЕ БЪРКАТ ДС С ОВЦИ...ВЪЛКЪТ СИ КОКАЛА НЕ ДАВА...ЗАКЪРПЕНИ И ПРЕМЕНЕНИ,УЧИТЕЛИ ЗАСМЕНИ,О УЖАС,ТРЪГНАХА НА СТАЧКА..СТАНИШЧЕТО НАРЕЖДА -*** ОТИВАЙ ВЪВ КЛАСАДА УЧАШ ВСИЧКИ НА СВЕТА....ЧЕ ИСТИНАТА Е ЕДНА:ПАРИТЕ СИ НЕ ДАВАМАЗ ПЪРВИ СЪМ ПО ТЪПОТА:ВЗЕМИ ТОЯГА ИЛИ ГЬОТЕРИЦАТА ЧЕПАТАТОВА ЩЕ ПРЕПОДАВАШ В ЧАС.ЦАРЧЕТО ГЛЕДА ГО СЪС ЗАХЛАС... ИЗКАРАЙ МИ ПОРШЕТО ВЕЧВРЕМЕ Е НАРОДА ДА УСМИРЯ ..ДЕБИЛЧЕТО ПОДКАРВА ПОРША,ОТПЕРВА МУ ШАМАР СТАНИШКО ДА ТРЪГВА...ЧЕ ТРЯБВА ДА Е ПЪРВИ...А ЦАРЧЕТО С ЛЮБОВ ГОЛЯМА,ПОМИЛВА ПО КРАТУНКИ ДВАМАНЕБОЙТЕ СЕ СЪС ВАС СЪМ НА МЕДА..НА СЛОНА ВЗЕ ЧЕ МУ ПИСНА..РАЗПЕРИ СИ УШИ И ЛИТНА...УПРАВНИЦИ С АПЕТИТА НА ЛАМЯ,ВЪВ ПОЛЕТ УСТРЕМЕНИ СТАНИШЧО, ***,ЦАРЧЕ И СЛОНТУПНАХА В КАЛНАТА ЗЕМЯСЪС *** СИЛНО НАСИНЕНИ.КАТ ИСТИНСКИ БОЙЦИЗА КРАЖБА И ПАРИ ОТУПАХА СИ ДЕБЕЛИЯ ГЪЗЕЦ,И С ЛЕКО КИЛНАТА ГЛАВА,ЗАКРАЧИХА КЪМ РОДНИТЕ СИ МЕСТА.
415
0
 
1
 
! Отговори
Саблезъб преди 16 години
..."да не решиш пък да заемеш мястото на някой доктор,защото и те работят по няколко часа,даже по-малко от учителите,пък и заплатите им са по-големи...."Смях!!!Ти знаеш ли по колко работят докторите и сестрите?!?По 12ч. или дори по 6-7-8ч. да са пак работят повече от тебе,з-то са пълни часове, не "учебни "по 45 минутки!!!А нещо за нощен труд да си чувал или вреден?!?!***!
414
0
 
1
 
! Отговори
НАРОДЕН ФРОНТ ЗА БЪЛ преди 16 години
Аз като добър данакоплатец си плащам от джоба за всички развлечения и удоволствия, а при тях и за техните отрочета всичко е безплатно...Образование, Здравеопазване..пиячка и гуляи по биеналета и конгреси. На народът му писна вече от вас ... Съсипахте животът на нашите родители, сега нашият, а искате и на децата ни... Искате да сте милионери, да имате яхти и самолети да сте сред 100 най-богати в света...Но дали го заслужавате?И аз искам , и целия български народ иска...Не е лошо, уважаеми господа Министри, депутати.... и техните бизнес партньори и спонсори , да вземете да извършите малко мисловна дейност, щот май това при вас закърнява след първата година на управление... ! Не искам да пиша повече ! Народът иска среща с Президента, с депутатите от Народното събрание, с Министрите!!! Да ги попитаме тези въпроси разглеждат ли ги и до кога ще ни грабят?
413
0
 
1
 
! Отговори
НАРОДЕН ФРОНТ ЗА БЪЛ преди 16 години
Бясен съм на Управляващите дето някой ги подручква. Как може да не дават нещо дето го има и да се чудят как да си го присвоят, например като закупят никому ненужни кУрвети и приберат тлъсти комисионни...? Чак се чудя що не помислят малко за народът, ама какво ли се пък и чудя нали са Управници - то правилно го е казал народа "Честен управник няма", а според мен и няма да има докато не ги притиснем на изборите и с развитието на гражданското ни общество от което имаме крещяща нужда днес . Защото помислете малко като ги притиснем и това увеличение ще получим .... Докога министри, депутати, кметове/ Б.Б./ ще си пият кафето в чужбина? А пък може и пак да забравят да влезнат в парламентарната зала, министерският съвет.. щото са се заплеснали да говорят за бизнес сделки, да уточняват комисионни... в коридора? Или ако влязат ще кажат, че не може да дадът на стачкуващите , защото това щяло да доведе до...намаляване на Тяхната печалба! Вместо това ни препоръчват да идем в производството..., като че ли те цял живот са били там! Спомням си летни и есенни бригади на учители и ученици, спомням си студентските бригади.. Мога да дам много примери от моето житие битие. Щото всичко това е видяно, не само чуто. И не е лошо че днес интелектуалците искат! Време е Управниците да се постараят и да дадат полагаемото на тази част от Българският народ.... Не да казват "Какво ме интересува, защото то е равнозначно на гибел за Българската нация " Съгласна съм, че не им е лесно да се разделят с мисълта че безнаказаният им грабеж свърши и хората все по-често ще си търсят правата. Не виждат ли че имат достаааааааааа облаги от това да са управници?Управниците ни да погледнат шивачките, машиностроителите дето се трудят по 8-12часа на ден и не им и плащат някой път ? Или пък на работещите и грижещите се за болни, пенсионери, инвалиди и обслужващи по 10-12човека - на тях сигурно им е лесно, и нямат привилегиите на министри и депутати? Работят за по 120-200лв на месец! Тези хорица нямат доходите на управляващите ни за лъскави лимузини , скъпи маркови облекла... не споменавам сумите щото мога да цитирам шесцифрени комисионни.... И защо всички управници не си казват цялата сума която получават....участие в бордове на предприятия...фирми... да не би случайно да плащат осигуровки...,Но кУрветите които вчера купихме ще го плаща ПЛЕБСА , както наричате ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД . Имаме ли нужда от тези кораби господа ПОЛИТИЦИ? Има сериозно социално напрежение , а вие като щрауси си забивате главите и неискате да видите и чуете истината! Айде стига вече, де? Мога да кажа и по колко часа работят на ден Президент, Министър Председател.... а също така и какъв е размера на отпуската им.... Щото са натоварени, видите ли само те били натоварени.... А в същото време не четат нищо ново, не говорят чужди езици не могат да работят на компютри. *** айде да вземат учителите да ги пообучат и тях... Аз като добър данакоплатец си плащам от джоба за всички раз
412
0
 
1
 
! Отговори
Ученичка, Бс преди 16 години
виж мнение 407 ;) и после разправй, че не си казвал :) Освен ако не е бил друг Мартин..Съжалявам много за офтопика, повече няма. Обещавам батко, да не закачам по-големите, току-виж се оказало че на акъл не са много по- пораснали от мене ;)
411
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
бургазлийке , май е кука . Досега на ,,възмутени родители" все се правеха , а сега вече и на ученолюбиви тинейджъри . Не му се връзвай .:-)
410
0
 
1
 
! Отговори
Ученичка, Бс преди 16 години
1во, съвсем ясно те питах, какъв е този правилник, в който се споменава за анулиране на учебна година, защото според мен такъв няма.2ро да те запитам в коя част на наказателния кодекс е установено подобно "неспазване на условията при дарение" :) В договора за дарение са установени единствено условия, задължаващи Надарения (реален термин от правото, хаха) да уведомява Дарителя редовно за извършваните плащания от дарението. Така че можеш да съдиш училището, за неправомерно изразходвани суми, но не и държавата, абсурдно е ;)
409
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
се казва на английски на човек на възраст , завършваща на ,,..тийн". Твоята възраст е найнтийн , значи си тинейджър , колкото и да се опитваш да се правиш на голям и умен . Не , че си *** , просто си неграмотен , ако се съди по писанията ти , и нямаш жизнен опит . Ако ти се учи , ще си изучиш . А за даренията - вземи си ги обратно , и отиди в частно училище , там не стачкуват .Колко са ученолюбивите ученици , и хора в България ? Малко - то си личи по цялото ни битие . Айде , замълчи .
408
0
 
1
 
! Отговори
Mартин преди 16 години
Каде съм споменал, извинявай ? Каде съм казал ? Я ЧЕТИ ПЪРВО ТЕМАТА БЕ ! И не се закачай с по големите !
407
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Ами виж сега : По закон, Аз съм на 18 навършени години (19 съм) и имам правото ЛИЧНО АЗ ДА ПОВДИГАМ ОБВИНЕНИЕ, следователно... моите родители, като са давали един вид ДАРЕНИЕ на училището (за компютри и друга техника - пари - с още родители)... аз или родителите ми имат ПЪЛНОТО ПРАВО ДА ЗАВЕДЪТ ДЕЛО СРЕЩУ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ДОРИ СРЕЩУ УЧИТЕЛИ. Защото нали знаете всяко дарение, трябва да си заслужава. Дарение срещу по - добро образование.. следователно това дарение, само пустее в училището. А от там може и да се повдигне обвинение към тези които подстрекават учителите.Даскалеску или там как си... повярвай ми ТОВА Е ИСТИНА, което написах. Ако искаш мога да ти цитирам и наказателния кодекс за неспазени условия при дарение ?
406
0
 
1
 
! Отговори
Ученичка, Бс преди 16 години
Я кажи, Марто, какъв е тоя правилник, къде е публикуван, защото по принцип няма такова нещо като анулиране на учебна година... Чисто и просто е НЕЗАКОННО. Аз досега не съм чувала за правилник или наредба, отменящи закон.
405
0
 
1
 
! Отговори
Момиче преди 16 години
И аз не мисля,че ще се нулира. Тези "горе" знаят, че ако това стане, родителите лично ще линчуват учителите или може да ги съдят,не знам вече. Много като теб /12клас ;)/ вече ходят на уроци и ако ги прецакат ще е меко казано гадно.