Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите

Учениците можело да вземат по два урока в един час след стачката
3 окт 2007 18:11,
465
Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите
Учителите от 118-то училище в София дойдоха с разноцветни перуки и лека маскировка, изразявайки по този нестандартен начин протеста си. Снимка: БГНЕС

От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната.

Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН.

Според Коджабашиева чисто нормативно ваканцията не може да бъде намалена само за определени училища, но там, където учителите не стачкуват може да се направят изключения и да се стигне и до други варианти.

За това са се разбрали днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и началниците на регионалните инспекторати по образование.

Един от вариантите за преструктуриране на учебния процес заради ефективните стачни действия е взимането на два урока в един учебен час, но това трябва да бъде съобразено със спецификата на предмета и възрастта на учениците, каза Коджабашиева.

Възможно е- за да се компенсира неучебният процес, да се намалят дните за спортна дейност, предвидени в графика на съответното училище, както и екскурзиите.

До момента ефективните стачни действия са в рамките на осем дни.

Отново хиляди учители се събраха днес следобед на протестен митинг пред Народния театър "Иван Вазов" в София.

На митинга председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че учителската стачка се подкрепя от Международната организация на труда и Европейската конфедерация на труда.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че Консултативният съвет на КТ “Подкрепа” и КНСБ са решили да бъдат единни в преговорите с министъра на образованието и да не отстъпват пред правителството за 5% от БВП за образование.

КНСБ и КТ Подкрепа оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година. Това обявиха преди протеста на пресконференция лидерите на двата синдиката Константин Тренчев и Желязко Христов.

Двамата бяха категорични, че бизнесът и синдикатите са направили възможното за изпълнение на заложеното в Пакта, но правителството не спазва голяма част от договореностите , а друга част отлага за неопределено време.

Това засяга преди всичко сферата на доходите, реформата в образованието, науката и здравеопазването, както и бюджетната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
384
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
"Министърът съобщи още, че вече 95 хил. учители са обучени по компютърна грамотност, а 2 хил. преподаватели - по информатика. До момента в 98% от училищата има интернет. За миналата година над 170 млн. лв. са били отделени за различни програми за подобряване на материалната база в училищата и превръщането им в "желана територия за ученика". Част от тези пари все още не са усвоени."(16 август 2007 год.)
383
0
 
1
 
! Отговори
amaaaaaaaa mnogo bqa преди 16 години
Бясна съм на даскалите дето някой ги подручква. Как може да искаш нещо дето го нямаш? Чак се чудя що не помислят малко, ама какво ли се пък и чудя нали са даскали - то правилно го е казал народа "умен даскал и зелен кон - нямааааааааа", а според мен и няма да има докато не си променят мисленето. Защото помислете малко като им дадете това увеличение ще получим ли по-качествено образование? Или учителката по еди какво си пак ще прави в часа си прически на момичетата? А пък може и пак да забрави да влезе в час щото се заплеснала да говори в коридора? Или ще каже че не може да им допредаде целия материал и трябва да идат на частни уроци? Мога да дам много примери от моето житие битие. Щото всичко това е видяно, не само чуто. И не е лошо не само да искат, а да се постараят и да дадат малко на тия деца. Не да казват "Какво ме интересува, че еди кой си ще остане неграмотен - то си е за него" Съгласна съм, че не им е лесно със сегашните деца, но не виждат ли че имат достаааааааааа облаги от това да са учители и защо някога да не им е било лесно случайно? А на тия шивачки, машиностроители дето се трудят по 8-12часа на ден и не им и плащат някой път лесно ли е? Или пък на работещите и грижещите се за болни, пенсионери, инвалиди и обслужващи по 10-12човека - на тях сигурно им е лесно? На тях дават ли им 13-та заплата, по 120-200лв за 15 септември, нова година, 24-ти май, пари за облекло там не споменавам сумите щото мога да цитирам доста по-високи. И защо всички учители си казват чистата сума която получават, да не би случайно осигуровките да са за мен след това, или пък заемът е мой? Моя да не го плащат те? Айде стига вече, де? Мога да кажа и по колко часа работят на ден, а също така и какъв е размера на отпуската им. Щото са натоварени, видите ли само те били натоварени. А в същото време не четат нищо ново, не могат да работят компютри едвам се научили телефона да си разчитат. *** айде да ги пообучим и тях. Щот пък държават не им е подсигурила обучение, трябвало да си плащат от джоба, мен държавата сигурно ми плати обучениет, щом искам да съм конкурентен на пазара значи ще се интересувам от новоститеV Писна ми от тях вече. Съсипаха на децата годината, щото видите ли мислят за тях, пак от тази мисъл се наложи да влачим децата си от детските градини с нас на работа, за да не ни уволнят, щот няма кой да ги гледа. Г-жата иска 1000лвИ аз искам, но дали ги заслужавам?!Не е лошо, уважаеми господа учители и техните Синдикати да вземете да извършите малко мисловна дейност, щот май това при вас закърнява след първата година педагогически стаж! Не искам да пиша повече искам лична среща с Президента, с Народното събрание, с Министрите и най-вече с *** от Синдикатите!!! Да ги попитам тези въпроси разглеждат ли ги?
382
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
МОЖЕШ ДА СЕ ЯДОСВАШ, КОЛКОТО СИ ИСКАШ , НО УПРАВНИЦИТЕ ВЗЕХА ДА СЕ ОГЪВАТ.... "ВЯРВАШ В ТОВА,КОЕТО НЯМА ДА СЕ СБЪДНЕ...ИЛИ ПОВТАРЯШ ТОВА КОЕТО ТИ Е ПОРЪЧАНО ОТ ТВОИТЕ НАЦАЛНИЦИ...! ТИ СИ ЕДИН БЛЮДОЛИЗЕЦ И ПЛАЗМОДИЙ!СТАЧКАТА ПРОДЪЛЖАВА ДО ПОБЕДА! ДНЕС Е САМО ПЪРВОТО ОТСТЪПЛЕНИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ...ЗАЩОТО СКОРО ЩЕ БЪДАТ БИВШИ....ИЗТРЕЗНЕЙ ОТ СНОЩНАТА ЗАПИВКА И НЕ ПУШИ НЕРВНО СКОРО ЩЕ ПОЛУЧИШ ИНФАРКТ КОГАТО НАУЧИШ ЧЕ ВСИЧКИ ИСКАНИЯ НА СТАЧКУВАЩИТЕ СА УДОВЛЕТВОРЕНИ.
381
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
"Със 100 лв. могат да бъдат увеличени учителските заплати още от първи октомври. Това съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев пред БТВ. По думите му, "ако не му се пречи" ведомството има възможност с вътрешен ресурс от оптимизация на мрежата да увеличи заплатите на всички учители с 25% от 1 януари следващата година. Ако обаче правителството окаже подкрепа с 40 млн. лв., заплатите могат да сочат още от 1 октомври, обясни министърът.Вълчев е запознал министър председателя Сергей Станишев с доклад на ведомството, в който се казва, че поради силното оптимизиране на училищната мрежа и "затягането на дисциплината", в системата са се появили допълнителни-спестени средства.Министърът уточни, че от началото на 2007 г. всички училища са преминали на единен норматив на издръжка. "От миналата година ние сме в процес на много сериозно свиване на мрежата. Не съм си позволявал публично да го кажа, но 5500 учители загубиха местата си през миналата година. Както виждате, системата не реагира, защото хората разбират, че когато има 200 хиляди деца по-малко за шест-седем години, не може същият да е броя и на учителите", обясни той.Вълчев заяви, че ведомството му разполага с 200-220 млн. лв. спестени средства от оптимизация на мрежата. Това позволявало да се увеличат заплатите на учителите със 25%, което е около 100 лв. при 404 лв. брутна заплата.По думите на Вълчев това увеличение ще е отделно от увеличението, което се предвижда с диференцираните заплати и заделените за тях 13 млн. лв, както и отделно от десет процентното увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 1 юли.Предстои предложението на Вълчев да бъде разгледано на заседание на Министерския съвет.Преди дни синдикатите заявиха, че готвят масирани стачки в образователната система. Те не подкрепят диференцираното заплащане и искат увеличение на учителските заплати."
380
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
"25 процента увеличение на учителските заплати е предложил вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев на Министерския съвет. Предстои предложението да бъде обсъдено от кабинета на някое от следващите заседания, съобщи министър Вълчев тази сутрин пред БиТиВи.Ако предложението бъде прието, учителските заплати могат да бъдат увеличени още в началото на новата учебна година."
379
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
"Учителите ще искат още, за да не стачкуватТихомълком са съкратени 5500 преподавателиСлед като започнаха да се стягат за стачка, учителите са на път да получат увеличение на заплатите си. Доходите им могат да се увеличат със 100 лв. още от 1 октомври, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев..."Това са дори повече от 25%. Така ли изпълнявате обещания, г-н Вълчев?
378
0
 
1
 
! Отговори
anti-debil преди 16 години
Da svaliame tursko-komunisti4eskata mafia!!!
377
0
 
1
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 16 години
МИСЪЛТА МИ Е МНОГО ЯСНА,НО ТИ НЕ МОЖЕШ ДА Я РАЗБЕРЕШ!АЗ ПЪК УТРЕ НЯМА ДА СЪМ ТУК,КЪДЕ ТУК БЕ,МОМЕ,ТОВА ДА НЕ ТИ Е РЕСТОРАНТ? МНОГО ТИ ДОЙДЕ СТРЕСА,МАЙ,ТА ИМАШ НУЖДА ОТ ПОЧИВКА.ЖЕЛАЯ ТИ КУРАЖ И ВЯРА,АМА ПО-ДОБРЕ ДА ВЯРВАШ В ТОВА,КОЕТО НЯМА ДА СЕ СБЪДНЕ,ОТКОЛКОТО ДА СЕ СБЪДНЕ ТОВА ,В КОЕТО НЕ ВЯРВАШ.СЛОЖНО ТИ ДОЙДЕ,НАЛИ?
376
0
 
1
 
! Отговори
sas преди 16 години
ЛАКОМО ДУПЕ КРЪВ ***
375
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеса преди 16 години
Виж какво,Ядосан,вече мисълта ти започна да изневерява и пак се обърка.Затова искам да те уверя,че ако утре ***,Пульо и Танас не се споразумеят,ще си има стачка и още как!Сега се отдавам на почивка,че утре пак ще ви подхващам,тебе,Производственика,Сас и другите смехурковци.Лека нощ и дано сънят ви не е агресивен!
374
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ти съвсем изперка
373
0
 
1
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 16 години
УВАЖАЕМО "ХЛАПЕ". ГОЛЯМ РЕЗИЛ.ВИЖ СИ УЧИТЕЛИТЕ,ИЗНАСЯТ ТИ УРОК ПО НАДПЛЮВАНЕ.ОБАЧЕ ЗА ТЯХ АЗ СЪМ *** И ЗА ТОВА НА МЕН НЕ МИ ПУКА,ПРЕД ТЯХ НЕ НОСЯ ОТГОВОРНОСТ.ПО-ДОБРЕ ВРОДЕН ***,ОТКОЛКОТО ПРИДОБИТ.ГЛЕДАЙ И СЕ УЧИ,УЧЕНИКО,НО ПЪРВО СЕ НАУЧИ ДА ГЛЕДАШ !
372
0
 
1
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 16 години
119. - 21:20 - до даскалеско :)От: Николайнямам твоят правопис но не съжалявам :)) и нама да е повод да си резна вените ако го очакваш защото не си заслужава :)) За мен недей мисли :) аз не си правя разпечатки и фишове не си показвам по ТВ колко ми дават като заплата :)))Които яде от корито не бива да се оплаква какво му слагат да яде :)) а вие с претенции :) в Плевен имаше шествие на даскали :) все с големи *** :) аз ви предлагам стачката да продължи до след Коледните пости :))здравословно ще ви се отрази на всички особено на детските градини там задниците са като на 4-ти пехотен полк тупана :) ами успех :))
371
0
 
1
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 16 години
ДАСКАЛЕСКУ Е НАШАТА ГОРДОСТ!!!!!От: sasДаскалеску знае всичко!!!Даскалеску може всичко!!!Даскалеску е поет!!!Даскалеску е космическият разум!!!Българското учителство има едно име- ДАСКАЛЕСКУ!!!!!!!!!!!!!!И се гордее с него!!!!:)))))))))))114. - 21:28 - даскалеско :)От: Николайна крив клон шумата му крива :) та и твоята такава.аз съм разпоредил в понеделник да сте на работа,после ще уволнявам, така че мисли правилно или лягай :)Няма как да разбереш доволен ли съм или не :)) но факт е че получават тези пари :) факт е че и ватманите в софия взимат 1000 лв :))) А на вас не дават даже и Европа казва че не бива да се дават :))Аз ви давам :)) но нали знаете "Сухо дупе риба не яде"Нямате качества за това не ви дават.В понеделник стачка няма да има а ще има "Трай конче за зелена трева"Всички ще сте по класните зали :))) Но аз пак ви желая успех :)Никога не се сравнявайте с други знам че сте учители и е трудно но това е заболяване :))ВИЖТЕ,КОЛКО Е ВЕСЕЛО И ПО ДРУГИТЕ ФОРУМИ:БРАВО,ДАСКАЛЕСКУ ТИ СИ ГОРДОСТТА НА ВАШАТА ИНТЕЛИГЕНТНА СОЦИАЛНА ,УВИ НАЙ-МНОГОБРОЙНАТА ПРОСЛОЙКА.ТИ СИ ЕЛИТА НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО.ПРОДЪЛЖАВАЙ,НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ.СТАЧКА ДО ДУПКА.ОБАЧЕ МАЙ ПЛЮНКИТЕ ЩЕ ГИ РАЗДАВАШ В ПОНЕДЕЛНИК ПО ВАШИТЕ.ТИ СИ ГОТИН,МИНИСТЪРА ВИ Е ГОТИН,ДАСКАЛИТЕ ГОТИНИ.ГОЛЯМ СЕИР.АБЕ МНОГО МЕ РАЗВЕСЕЛИХТЕ ТЕЗИ ДНИ.
370
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
От страна на тези, които ГУБЯТ ОТ ТАЗИ СТАЧКА ЦЕННО ВРЕМЕ ;)
369
0
 
1
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 16 години
ПЕТРОВ,ГОСПОДИНЕ ИЛИ ДРУГАРЮ,КАКТО ПРЕДПОЧИТАШ.НЕЩО СЕ БЪРКАШ,ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗДРАВ СЪМ И НЕ ИЗПИТВАМ НИКАКВА НЕНАВИСТ КЪМ СЕБЕ СИ.КАКВО ИСКАШ ДА КАЖЕШ МЕЖДУ ВПРОЧЕМ?!СЛЕД ВСИЧКИТЕ ПРОСТОТИИ КОИТО МИ ПОКАЗАХА УЧИТЕЛИТЕ,ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАПОЧВАМ ДА СЕ УВАЖАВАМ.САМО ЛУДИТЕ НЯМАТ ЗАДРЪЖКИ ПО УЛИЦИТЕ,ГОСПОДИНЕ.ЗА ДУМИТЕ,КОИТО ИЗПИСАХТЕ СРЕЩУ МЕН,ПОПИТАЙТЕ ДАСКАЛЕСКУ.ТОЙ ПОНЕ Е ОТКРОВЕНО *** УЧИТЕЛ.НЕКА ВИ ГИ НАПИШЕ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ,НЕ СЕ ОБИЖДАМ,ЩОТО МЕ КЕФИ НЕГОВОТО ЧУРУЛИКАЩО БЕЗУМИЕ.ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА ,ДРАГИ МИ ПЕТРОВ, Е СЪВКУПНОСТ ОТ НАЧЕТЕНОСТ,РАЗУМ,СХВАТЛИВОСТ,ОБРАЗОВАНОСТ,ПРОСВЕТЕ НОСТ,СПОСОБНОСТ. ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА И ТЯ СИ КУПИ ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ЗА НАВЪН.ГОСПОДИНЕ, АКО БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА ВИ ЗАВИСИ ОТ ДНЕШНИТЕ УЧИТЕЛИ И ДНЕШНОТО "БЕЗПЛАТНО"ОБРАЗОВАНИЕ,МОГА САМО ДА СЕ УЧУДЯ ОТ БЕЗХАБЕРИЕТО ЗА ДЕЦАТА ВИ.... ДАСКАЛЕСКУ,ДАВАЙ ВЕЧЕ СЪМ СИ ВЗЕЛ ДЪЖДОБРАН...КАЖИ НАЙ-НАКРАЯ ДА НЕ СА ОТКРИЛИ НЯКОЙ ПОРЕДЕН *** ПРЕДМЕТ ЗА ОБУЧАВАНЕ ,СЪЗДАДЕН СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕБ?
368
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеса преди 16 години
ЕХХХ,ЯДОСАН!Едно време тъй било,едно време иначе било...Ами ако баба беше мъж,щяха да й викат дядо,че и твойта работа.Ти на колко си години,бе,Ядко?Щото си се отдал на спомени,а пък само на доста възрастните им се налага да живеят с тях.Нищо не е като едно време,моето момче.Нито цените,нито учениците,нито учителите.И докато не го разбереш,ще има да се измъчваш,от много самоизмъчване ще вземеш да се гътнеш и тогава на кого тука ще се смеем,кой ще ни вдъхновява писанията?Успокой се,бе,цял ден подскачаш.
367
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Дръж фронта , че аз отивам да си лягам :-) Докато се появи Веско Глиста , можеш да му спретнеш стихотворенийце , колежке :-) Много ги обича :-)
366
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеса преди 16 години
Колегеску,да държим здраво фронта и да воюваме смело и открито с врага!Аз настъпвам в атака и започвам с ЯДОСАНИЯ.
365
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
сега е време и Веско Глиста да цъфне . Така е , като санитарите гледат телевизия.....

Спонсорирани публикации