Речник ни помага в общуването с трънчани

В ход е отпечатването на уникален речник на трънския говор
12 окт 2007 10:06,
39
Речник ни помага в общуването с трънчани
Снимка: СВ

В ход е отпечатването на уникален речник на трънския говор.

Новината дойде от информатора по изкуство и култура към Регионалния исторически музей в Перник Иван Ерулски.

Речникът е продължение на подобно издание, правено през 1903 г.

Тогава местен учител издал речник на трънския говор. Той обхваща области от днешната Източна Сърбия и Западните покрайнини.  

Новото издание ще надхвърли 120 страници.

Досега редица специалисти са обръщали внимание върху уникалния диалект, но
задълбочено изследване не е правено.  

Изданието се реализира благодарение на бизнесмените Милен и Ясен Миленови.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Прованса преди 16 години
Волов- родом от ШуменБотев - КалоферВазов - СопотЛевски - КарловоПенчо Славйков - ТрявнаПетко Славейков - В. ТърновоВасил Друмев - ШуменВсе селяни произлизащи от райони с по-мек говор! Повечето е трябвало да се застрелят за да не дадът такив тласък на София и да си остане село!
19
1
 
0
 
! Отговори
Емо преди 16 години
Не знам на каква българска история ви учат по селата, но питай учителите си с кой указ, коя година и на базата на кой говор е книжовният български език! Вие какво искате да твърдите, че ние сме селяни и да не ви се отвръща? Тука в централна и източна България като е имало дейци и аристокрация, там западна България е имало 5 паланки с по 2 кални улици. После нас ще ни наричат селяни! Уважавайте предците си и не давайте тази квалификация на нас!
18
1
 
0
 
! Отговори
бате Гошо преди 16 години
Бако ли си , Како ли си, ам ако те барна наживо, ше *** ***, *** .Боже, България е пълна с такива изтрещени *** като тоя.
17
1
 
0
 
! Отговори
Йово преди 16 години
Ти май нещо си настинал? Като новородено си имал 3 седмици температура над 40 градуса и ти е изпържила мозъка....
16
1
 
0
 
! Отговори
ByH преди 16 години
Пич, великотърновския е взет за основа, но в никакъв случай не е официален. Няма и да бъде, докато има 10 000 диалекта на българския. А колко е по-приятен... Трънчани например мислят друго...
15
1
 
0
 
! Отговори
Мнения има,няма имен преди 16 години
Докато си купиу врече с компир,мачката изруча поганцитеДа ама...Защо бе хора с обидни квалификации.Нали сме чели правилата,как да са отношенията ни толерантни.Ако не тихаресва езика,не го говори.Това е едно национално богатство .БРАВО на тези,които искат да го съхранят!
14
1
 
0
 
! Отговори
Бако преди 16 години
Абе, ейййй, ша ви го навра на сичките у дзадниците мръшави. Бие знаате ли каде а северозападна България а???? ялата ми още мама ви *** проста. Тука баце сака да си железен та да оцелееш. Оно си е *** макята да го еееба. Ше ми прикааате вие за диалекти. Я марш връете на село сичките, че ша сабера един москвич *** и ша ви ги пуща да ви изгръбат, мама ви деееба проста. Ае връете заглава....!!!! Ядение, пияние и ебание с подфръгание!!!!
13
1
 
0
 
! Отговори
Stoencha преди 16 години
aide kato ste golemi maistori njakoi da mi prevede "dravljata lipcuet stoechkim". Transkija naisina e unikalen ezik, no izkluchitelno malko hora go poznavat.
12
1
 
0
 
! Отговори
Росен преди 16 години
Жаргона, който се ползва по големите градове не е диалекта. Какво ще ти разбере главата от "вреча", "брамбулье", "кльосе", "гранки", "отзебъл", "вочки" ? Да не би това да се включва в жаргоните изрази ?
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
типичен за западна България говор - *** и безсмислен. Какво му е уникалното? И стига с това мйечене, първо вие се чуйте как говорите!
10
1
 
0
 
! Отговори
Емо преди 16 години
***, ние селяците дето мйечиме сме почти цяла източна и централна България. И имаме доста по правилен и приятен говор от вашия градския: Я па, братле (копеуе), че си кесим, че си пием, че си се бием.... *** *** дето сте. Говорите за себе си в множествено число и изменяте драстично речта. После тези, които говорили меко били селяни....А единиците от вас, които се мъчат да говорят чист български са толкова превзети и кухи... яжте си ***, великотърновския е официалния български говор, а вашия се води за селски, *** нагла шопска скапана.
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Евала, Запада рулира. Стига мйек-мйек.
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хахаха, като чужд език ли ще се води???
7
1
 
0
 
! Отговори
gothic преди 16 години
Суперидея!!!! Съм за :)))
6
1
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Трънския език е уникален...Има думи, които се превеждат с изречение, а има и такива които могат да опишат цяла ситуация. На автора - служебна благодарност.
5
1
 
0
 
! Отговори
Лили преди 16 години
това е чудесна идея надявам се г-н Ерулски до е събрал наистина уникалните трънски думи , когато водя в трънското ми село приятелите ми от София те се чустват като в чуждоезиково говоряща страна. Наскоро се опитваха да преведат израза "Нещо ми лази по образат" :))))))))))))))
4
1
 
0
 
! Отговори
georgiev преди 16 години
Аз искам речник за мякащи селяци!
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абре Митро шо тропна беПа ватенкуЕ шо така силноЕ па я бе у ню
2
1
 
0
 
! Отговори
ЛЮБЧО преди 16 години
БЛАГОДАРИМ МНОГО ЗА ИБФОРМАЦИЮТУ, И Я ЧЕ СИ ГА КУПИМ:)))
1
1
 
0
 
! Отговори
PK преди 16 години
Aide vsi4ki U PernikO ahaahahaah