"Варварите от Батак"

“Гилотина или позорен стълб: българските националисти заплашват двама изкуствоведи, които проучват историята на една картина”, пише днес Зюддойче Цайтунг
17 окт 2007 19:35,
64
"Варварите от Батак"
“Баташкото клане” от полския художник Антони Пьотровски. Снимка: wikipedia

“Варварите от Батак” – така е озаглавена статия в германския вестник Зюддойче Цайтунг по повод скандала около проекта “Митът Батак”.

Подзаглавието на статията гласи: “Гилотина или позорен стълб: българските националисти заплашват двама изкуствоведи, които проучват историята на една картина”.

Всекидневникът посочва, че авторите на проекта искат да представят каталога към него в края на октомври в Берлин, и то в Българския културен институт.

„И тази вечер в шест часа ще трябва да се запитаме дали една страна, в която се дава премия за главите на учени, всъщност не е по-близо до Средновековието, отколкото до ЕС“, пише в началото на статията авторката Соня Зекри.

„Защото всяка сряда и всеки четвъртък българският телевизионен канал СКАТ приканва своите зрители да изпратят снимка и адреса на изкуствоведката Марина Балева срещу възнаграждение от 2500 лева“, посочва вестникът.

В статията се цитират заплахите срещу Балева и нейния колега Улф Брунбауер и се разказва накратко за проекта около картината “Баташкото клане” от полския художник Антони Пьотровски.

Картината се базира на исторически факт, пише вестникът. „През 1876 година български мюсюлмани избиват своите съседи-християни в град Батак. Пьотровски инсценира това деяние в духа на пробуждащото се българско национално съзнание- местният конфликт се превръща в съдбовна битка на българския народ срещу османската тирания. Мъже с чалми гледат безразлично към озарените в бяло тела на обезчестените жени – в контекста на времето езикът на картината е еднозначен. Какво е събитие и какво- мит? Защо точно Батак е избран като място за преклонение? Балева и Брунбауер смятаха да дискутират тъкмо тези въпроси, обаче дотам не се стигна. През май, преди изложбата, срещу двамата се надигна вълна от омраза. Президентът Георги Първанов нарече проекта “лоша провокация”, понеже отричал клането – този упрек беше като запалителна бомба.“

По-нататък Зюддойче Цайтунг цитира нападките и заплахите срещу учените и разказва за тормоза срещу родителите на Балева. Омразата може пак да припламне, пише Соня Зекри.

„Защото в края на октомври трябва да бъде представен каталогът на несъстоялата се изложба – в Берлин, и то по възможност в Българския културен институт.

Двамата учени го желаят, но смятат, че това е доста нереалистично.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
dimitrov преди 16 години
"...ще трябва да се запитаме дали една страна, в която се дава премия за главите на учени, всъщност не е по-близо до Средновековието, отколкото до ЕС, пише в началото на статията авторката Соня Зекри. Доколкото аз разбирам става дума не за главата на Балева, а за интервю с нея, от което не знайно защо тя се крие. Така и не се разбира с какви аргументи се оспорват исторически факти, описани съвестно от Мак Гахан, чиято журналистическа компетенция никой не оспорва.Сега остава гърците да отделят 50 000 евро и подобни на Балева псевдоучени да докажат, че техния император Василий не е *** !
42
0
 
0
 
! Отговори
KlimBo преди 16 години
Няма как да се отрече нещо, което не е съществувало. Бухаха...
41
0
 
1
 
! Отговори
_ преди 16 години
Дайте и да отречем холокоста?
40
0
 
0
 
! Отговори
Юлиана преди 16 години
Във Франция - един от стожерите на Европейския съюз - е забранено със закон обсъждането и оспорването на чувствителна тема като Холокоста. Кой е по-близо до Средновековието - тя или незначителната България, в която общественото мнение си позволява да се бунтува срещу един неумел подход към най-чувствителната тема в историята на страната?Колкото до формулировката, че "българи-мюсюлмани" изклали съседите си християни, нямам думи, ако е цитирана вярно! Това е образец за изключително сакат опит за манипулация на същото това обществено мнение, само че на много по-широка територия.Срамно е и е жалко. Националната търпимост и толерантност трябва да се основават на пълното осъзнаване и отърсване от греховете на миналото.
39
0
 
1
 
! Отговори
KlimBo преди 16 години
По-добре да сме в Средновековието и да си знаем историята, отколкото в ЕС и да сме, като дървета без корен.
38
0
 
0
 
! Отговори
Светла Гюрова преди 16 години
Ужасно звучи "мюсюлмани изклали своите съседи -християни". Коментара граниги с най-долен цинизъм.
37
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
де да беше само баташкото клане - просто то е по-известно, иначе такива кланета е имало много по всички етнографски краища на България(.т.е. днешна България + Реп.Македония + Егейска Македония + Одринска Тракия + Северна Добруджа + западните покрайнини). Клали са, изнасилвали са, безчинствали са.....турците са правили всичко това.
36
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
batasko klane e imalo ama kolko ot vas znaqt za klaneto v jijevo selo okolo dospat a 1913 ta godina a?
35
0
 
0
 
! Отговори
bobo преди 16 години
razni bireno kremvurstni pedita s bg patki veche pishat nivata istoria, misleiiki che shte vzemat niakoi lev...
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ha 30 zabravil si kavichkite na ironichnoto ti pisane i neshto ne te razbirat kakto gledam ot sledvashtite komentari.Abe armenskiya genotzit ne se priznava, znaem za vtorata svetovna no sushto taka mnogo hora kazvat i tvurdyat che tova bilo izmislitza.Neznam kakvi sa novite ni uchebnitzi po iztoriya no po edno vreme beshe smenena dumite igo i robstvo s tursko prisustvie, ha za 5 veka.Ta za da se izbegnat kunflikti neznam kakvo oshte shte se izmisli.Bulgarskata ni istoriya e znam gordeya se s dedite si i s rodinata si, tova ne mi prechi da imam dobri priyateli turtzi i tzigani i t.n. ne mislya che tova me pravi po malko rodolubka.Ne razbiram televiziya Skat i taka nerechenata partiya Ataka.Koito manipolirat s prikazki i nasturvavat naroda.No sushto taka sum razocharovana kato gledam i cheta kolko hora vyarvat na Volen Siderov i kolko hora izobshto chuvat kakvi nebivalitzi govori toi ili umrazata kum nyakoi te pravi po silen.Iskam da naucha naistina poveche po temata koyato e tazi statiya.Ako nyakoi znae kade neka da napishe.
33
0
 
1
 
! Отговори
Сета преди 16 години
"авторката Соня Зекри"Вижте името на авторката на статията. Тя може би е потомка на някои от палачите в Батак.
32
0
 
0
 
! Отговори
Сета преди 16 години
продължават да си правят реклама на наш гръб. Трябваше българските историци, вместо да се плюят помежду си , да ги направят на нищо на тяхната "научна конференция". А "Скат" и "Атака" само им правят допълнително реклама.
31
0
 
1
 
! Отговори
ТОШКО преди 16 години
ИЗРОДЕ НЕЩАСТЕН, НЕКА ТЕ ПОПИТАМ -ТИ ОТКЪДЕ ЗНАЕШ ЧЕ НЕМЦИТЕ СА ПРАВИ ,КАТО И ТЕ НЕ СА ЖИВЯЛИ ТОГАВА?БРОЯТ НА УБИТИТЕ Е СИЛНО ЗАНИЖЕН,ЗАЩОТО ТОКУ-ТАКА НИКОЙ НЕ Е ДОПУСКАН ДА НАБЛЮДАВА ЗВЕРСТВАТА.ДОПРЕДИ ГОДИНИ ОЩЕ ИМАШЕ ПЕТНА ОТ ПРОЛЯТАТА КРЪВ В ЦЪРКВАТА.И ПЛАТЕНИ ПУМИЯРИ КАТО ТЕБ НЕ МОГАТ ДА Я ИЗТРИЯТ ОТ ПАМЕТТА НА ХОРАТА.ЖАЛЪК ГЪЗОЛИЗЕЦ СИ-ТОВА Е ИСТИНАТА.ДРУГАТА -ИСТОРИЧЕСКАТА ,Е ИЗВЕСТНА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ,И ОПИТЪТ ДА СЕ ОТРЕКАТ ТУРСКИТЕ КЛАНЕТА ЩЕ Е ТОЛКОВА УСПЕШЕН ,КОЛКОТО НЯКОЙ ДА ТВЪРДИ ,ЧЕ НЕ Е ИМАЛО ВТОРА СВЕТОВНА ВОЙНА ,ЩОТО НЕ Е БИЛ РОДЕН ТОГАВА И НЕ СИ СПОМНЯ ТАКОВА НЕЩО.
30
0
 
0
 
! Отговори
Дан преди 16 години
Време е вечв "учената" Балева да се занимае с германската история и да ни разкрие "Мита Хитлер". Този добър човек евреи не е убивал,концлагерите са били трудови университети - само го клеветят.
29
0
 
1
 
! Отговори
Пенчо Вола преди 16 години
***, ти ако не си турчин си абсолютен предател.Ако не си ходил в Батак вземи и отиди. Посети църквата с *** от ятагани детски черепчета и тогава ми говори за проучване на фактите
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Баташкото клане е потвърдено от хиляди свидетели, в това число и чужди журналисти. Какви са тия "учени", отричащи фактите? Помня репортажът на Скат - оня немски мишок как бягаше и се криеше... айде, него да го оставим, но оная ***, която се има за "българка"?Вярно покрай Батак има доста митове - не в самото събитие, а в детайлите. Първо - садистите-убийци НЕ са турци а помаци, т.е. българи-мюсюлмани. Жителите от най-близкото село на истински турци - сегашното Нова махала не само, че не са участвали, но и по комшийски са укрили известен брой девойки и деца от Батак, избягали при тях. Това се потвърждава от потомци на малцината оцелели, както и турците от Ново село потвърждават, че е имало ЗВЕРСКО КЛАНЕ !!! Помаците са били подлъгани от непознаването на Шериата - там наистина пише, че който правоверен убие определен брой неверници, опрощават му се греховете - но се имат предвид ВЪОРЪЖЕНИ МЪЖЕ В БОЙ, а не жени, старци и деца. Според същият традиционен за исляма законник, беззащитните хора трябва не само да се щадят, но и защитават, без значение от вярата им.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Volen Siderov 6te im kaje koe e mit teq sa palni ne6tastnici i podkrepqt nai e*****a darjava (mangaliq)turciq
26
0
 
0
 
! Отговори
Moshe преди 16 години
19. - 22:54 -От: Анонименako sonia zekri e evreika togava e vreme nashite ucheni da posporiat imalo li e HOLOKOST ILI HE18. - 22:50 -От: АнонименСоня Зекри... това, по-скоро, са еврейски имена. Но всички знаем, че и тя е една масонска играчка...====================================== =====Някои пак се е напушил с трева трето качество - Закри е толкова еврейско име, колкото и Мухамад. Да бяхте го "Гугнали" поне - да не се излагате като кифли ;-)
25
0
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 16 години
Zashto ne po4nat nemcite da razsledvat dali Holacosta e bil istina? da im ***...
24
0
 
1
 
! Отговори
Туркия ке падне 1876 преди 16 години
хахаха,а какво друго освен омраза могат да очакват враговете на България?!