Синдикатите: бюджетът за здравеопазване е пагубен

Болниците ще трябва или да плащат на кадрите си, или за консумативи
11 ное 2009 17:06,
32
Синдикатите: бюджетът за здравеопазване е пагубен
Снимка: Булфото

Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев помоли управляващите да преосмислят позицията си относно бюджета за здравеопазване за следващата година. По думите на Тренчев бюджетът в този си вид ще предизвика тежък обществен отзвук.

Той каза това на днешната среща между синдикати, съсловни и пациентски организации, министъра на здравеопазването Божидар Нанев и председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов.

"Медицинското съсловие е силно притеснено от финансовия ресурс за здравеопазване, който се предлага. Даваме си сметка, че ситуацията е страшна и сме в криза, но средствата за здравеопазване не бива да се орязват", заяви Тренчев.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов съобщи, че средствата за болнична помощ в бюджета за здравеопазване за следващата година се намаляват с 31,3 на сто, което е предпоставка за срив в системата.

Още по темата

829 милиона лева от бюджета на НЗОК ще бъдат пренесени във фискалния резерв, а общият буфер ще стане 1 300 000 000 лева, каза Христов.

Нашата оценка е, че в този си вид бюджетът на Здравната каса е доста рисков, да не кажем - пагубен, допълни той.

Според председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов него този бюджет ще постави в изключително тежко състояние болниците, особено големите лечебни заведения, които ще бъдат принудени или да плащат на кадрите си, за да ги задържат, или да плащат за консумативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
14
 
! Отговори
потерпевш преди 14 години
Прав е 20. А знае ли защо е така? Много просто. Ако работи в някакъв център, повече от 50% взема този, който го е взел на работа. Преглед с направление носи на лекаря по -малко от 10 лева, а платеният - поне двойно. Ето че аритметиката даде отговор защо е различно отношението към тези с направления и тези на т.н. свободен прием. Всичко е свързано с личния интерес и това не бива да ни изненадва, защото се отнася и за нас.
31
0
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 14 години
Ама че сте ми странни всички ББ-любители!Това са парите за здравето на нашите деца! Писна ми от оправдания с предишно упралвние! Не искам да слушам за чужди проблеми, искам ефективни решения.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ченгето Тренчев,като видя,че с Бойко няма лабаво,започна друга песен да пее...***!
29
0
 
14
 
! Отговори
сти преди 14 години
..ако това ще слушаме 4-ри години...то ай сектир
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами пичове, пари няма! не може да се извадят "от никъде"... жалко, но факт!
27
0
 
14
 
! Отговори
приятел преди 14 години
Боко, как за полицаите има, а за болници няма?Ако си мъж съкрати 20 000 полицаи. Това са поне 400-500 000 000 лв. на година.
26
0
 
14
 
! Отговори
Лекар БГ преди 14 години
Нико струвами се ,че скоро ще се разболеещ тежко и ще се лекуваш дълго
25
0
 
14
 
! Отговори
редови преди 14 години
Как ще има пари бе братя . Четири месеца вях сакат не мога да вървя ужас що пари направления лекари.Всеки те преглежда рецепта взема нправлението инищо .Един приятел ме заведе при лекар би ми една инжекция ичудо все едно нищо ми е нямало.АМАН ОТ СПЕЦИАЛИСТИ НЕКАДЪРНИЦИ. Пари се дават за свършена работа емоето мнение.
24
0
 
14
 
! Отговори
Мамантос преди 14 години
Мушморок е д-р Константин. Досега да е направил нещо резултатно? Само се пеняви, прочее, всички синдикати у нас са бутафорни. Кьор-софри за тарикати.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как е възможно да има постоянно пари за измислици като Съдии, ДАНС, ГДБОП и пр., а за хората и здрадвеопазването да няма? Това какво е?
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
що не искат на-заем от мургина
21
0
 
14
 
! Отговори
az преди 14 години
Мухобойчеееееее... *** аз знаех, че така ще стане, бе, мама...цунки
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От ного време си ходя само на платеноиначе не ти обръщат необходимото внимание. Мерси на здравната осигуровка. Трябва да я спрат и всеки да си плаща. Да остане безплатно за група социално слаби и нещата ще си дойдат на мястото. сега е ние ги лъжем че им плащаме, те ни лужат че ни лекуват. Ай стга толкова.
19
0
 
14
 
! Отговори
останал в БГ преди 14 години
Абе вие долуподписаните четете ли?! Не разбирате ли , че първи ще изревете , когато джипито ви каже, че няма лимит за някое изследване, за преглед при специалист и ще трябва да си го платите? А джипитата ги глобяват яко , ако надхвърлят лимита!Познавам една такава докторка, дето я глобиха 1200лв за това, че е давала повече направления отколкото Касата й позволява.Излиза , че лекарите плащат лечението и изследванията на пациентите!В коя държава има такова нещо?
18
0
 
14
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
Синдикати, съюзи, съсловни и пациентски организации - при толкова много ***, как ще има пари за болниците?
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако си лекар, учител и свещеник ти служиш на хората. С тези професии се печели само в нормалните държави. Ние сме в гето, спасявайте хората от болести,непросветеност и бездуховност! А парите ще дойдат когато вие заедно си изпълнете дълга. Като искате пари повече отколкото е по силите на хората вие ставате изедници.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Баси скапанта държава?!Тия мафиоти Тренчев и дебелака Христов още ли си мислят, че са фактор в България?! Ало, синдикатите, вие някога да сте защитавали работниците? А сега някой от работниците да иска да членува в синдикат, доброволно?. Айде бегайте и да не давате акъл. За добрите лекари винаги има пациенти и пари. Лекари грижете се за хората, а не само за джоба си!Заедно сме в ***.
15
0
 
14
 
! Отговори
Pilot преди 14 години
Absoljutno podkrepjam doktor2. Shte privatizirat bolnicite i ajde narode mri. Tezi koito njmat pari de ,ama tova sa povecheto ot horata ,koito sa rabotili v tazi darjava za jalost!!!Sorry za latinicata .
14
0
 
14
 
! Отговори
Доктор 2 преди 14 години
Не Ви лие ясно ,че в тази държава става тихомълком подмяна на държавното с частно здравеопазване,че се стремят да закрият част от болничната база за да се освободи терен на пазара за частни болници.Защото тук в Пловдив докато се говори да закрият една или две болници само в града- - частните продължават да се строят.Как ще накарат любимата Ви баба да доплати след като има държавни и общински болници в изобилие?
13
0
 
14
 
! Отговори
zound преди 14 години
До 3 - Тоягата, готово приготвил съм здрава гьостерица, къде ще се събираме ???До 12, Защо се възмущаваш от 9, той е 100 % прав. В момента се намирам в болница , в областен град , елате да видите какво е чудо на чудесата. Нямам думии.... Некадърни ,от санитаря до доцента. Единствено в София е истинската медицина.Призива ми е пиите по една ракиика, и червено винце, хапнете чесън и не се плашете от грипа.