По-големи нещастници от нас няма!

Само 22% от българите се чувстват щастливи
22 дек 2009 12:00,
188
По-големи нещастници от нас няма!
Снимка: БГНЕС

22% от българите (всеки четвърти от нас) се чувстват щастливи, но на фона на другите резултати по-нещастни от нас няма.

Това е изводът от Европейското социално изследване за 2009 г., представен от Лилия Димова, българския координатор в рамките на изследването.  

Проучването се провежда от 2002 г. насам, но България се е включила в него през 2005-а, в третото му издание.

В сравнение със скандинавските страни щастливите нашенци са в пъти по-малко.

В Дания 80% от анкетираните се чувстват щастливи, а в Словакия – половината от хората.

Още по темата

Като цяло 17 на сто от европейците се чувстват нещастни.

Според доцент Димова този път не можем да прехвърлим вината върху кризата, защото в криза живее цяла Европа.

По думите й сред най-важните причини да се чувстваме щастливи или нещастни са благосъстоянието (жизненото равнище), доколко сигурни се чувстваме в страната си и какво е доверието ни в институциите.

Едва 10 на сто от българите се доверяват на полицията, а два пъти по-малко (4,6%) – на съдебната система.

Сравнителен анализ на мисленето и нагласите на българите отпреди 1989 г. и днес пък показва, че културата на зависимост не се е променила и продължаваме да разчитаме изключително на държавата.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е ТИЯ ОПРАВЛЯВАЩИ В МОМЕНТА ЩЕ НИ НАПРАВЯТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ НЕЩАСТНИЦИ В ЕВРОПА ЗАПОМНЕТЕ
186
0
 
0
 
! Отговори
Щастливец преди 14 години
Най-нещастни? Да, нещастници! Ако работехте, четяхте книги, ходехте по концерти, пеехте, свирехте на китара, любехте се нормално, правехте си път, казвахте "Моля!". Или 'Благодаря". Усмихвахте се, извинявахте се, не псувахте като хамали, щяхте да сте щастливи! Кои са най-нещастните? Тези с мерседесите и беемветата. Тези, със зиналите ***. Наистина сте нещастници!
185
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 14 години
Ние се отнасяме към правителствата като към неспособни да управляват, простаци, като този *** сега Бойко, а те всъщтност си вършат работата по обирането на собствения си народ успешно. Те плячкосват европарите, не допускат правосъдие, мутрите са под тяхна закрила, ниския стандард им е нужен за да може по лесно да се владее. Те служат на чужди, враждебни на България интереси. Бай Първан щеше да се гони а се забрави, и той се приспособява. Ние трябва да воюваме защото ни е обявена война.
184
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
Не съзнавате в каква пумийна яма ни карат да живеем . Как спекулират с понятия, като "Родина" и "Отечество". Финансовата криза в Европа мина и замина. А и ние сме още в криза /кражба/ вече 20 години.
183
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
За какво да се чуствам щастлив в България!?
182
0
 
0
 
! Отговори
Пънки Джоунс преди 14 години
Тези неща, които изброи се тиражират умишлено от медиите. Ако тиражираха десет хубави, вместо десет лоши новини нещата щяха да изглеждат по друг начин, но пак нямаше да са истина. Случват се както хубави, така и лоши неща, но умишлено се набляга само на лошите. Целта е да бъдат додъсипани хората в България, които и без това са черногледи и песимисти. Като гледам ти си типичен пример за такъв човек.
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** Е БОЙКО БОРИСОВ,КОЙТО СИ ПРОДАДЕ *** НА ТУРЦИТЕ ЗА 5 ЛВ.
180
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 14 години
Добре,как да се чуствам щастлив като гледам какво става в родната татковина - депутати се плюят,хора *** по пътищата ни всеки ден и безброй други мрачни случки стават всеки ден.Как да сме щастливи?!?!
179
0
 
0
 
! Отговори
намусен преди 14 години
Ние сме си такива. И стига вече с тези правителства, политици, беднотия и т.н. Нещастни сме били! Как няма да сме, като търсим недостатъците у другите, но не и у себе си. Кой ги избра тези правителства, кой търпя всичките им безобразия и не посмя да излезе да протестира, както чехите, поляците, италианците, германците и т.н. Искаме наказания за крадците, но ако можем и ние да откраднем, да надхитрим държавата, инкасаторите, КАТ и всички институции, добре се чувстваме, нали?
178
0
 
0
 
! Отговори
Панов преди 14 години
Нещастен??Не,българският народ е завистлив и малодушен и чуждото щастие го прави нещастен! Ако не беше такъв щеше да е измел отдавна шепата ***,която го управлява и краде,но вместо това масовият българин се крие и псува, а и тайничко се надява,че и него ще го огрее някоя далаверка.Жалко за свестните хора,които считат за луди в прекрасната ни иначе страна.НИЕ,с мълчанието си и липсата на единство направихме България частна собственост на мутри и крадци! А сега сме нещастни...
177
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 14 години
Глупости на търкалета.Бъркаш причини със следствия.Булгарите са нещастни защото са страхливи. Страхливците никога не са щастливи защото позволяват да бъдат ограбвани,малтретирани ивсичко което изброи... Причината е страх от свободния живот.
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И аз го предлагам, но кой ли ме слуша. Също така мисля, че трябва да си изселим политиците някъде, без право да се връщат, без право да си вземат крадените пари с тях си. Трабвя да се измете *** от ългария, наркотрафиканти, похитители, само това слушам. Писна ми вече. Искам да мога да се разхождам вечер без да ме е страх. Не искам да гледам недовършени строежи. Искам тротоари. Искам да мога да си позволя да родя и гледам три българчета. Ето това искам.
175
0
 
0
 
! Отговори
imigrant v Avstralia преди 14 години
Izvinete za latinitcata.Pisah go v nachaloto na tosi,a i mnogo drugi podobni.Predlagam da se sazdade podpiska do EU,v koiato BALGARITE da se priznaiat che ne sa sposobni da izberat pravitelkstvo i da se upravliavat sami i zatova iskat da se naznachi slujebno takova ot EU.Ako sme edinni shte stane.
174
0
 
0
 
! Отговори
АБСУРДИСТАН преди 14 години
КАКВО Е ЩАСТИЕ??? ЩАСТИЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ТОВА,ДА СИ ИМАШ СЕМЕЙСТВО,ДЕЦА,ДА ГИ ОТГЛЕЖДАШ ЩАСТЛИВО,ДА ГИ ЗАПИШЕШ В ЧАСТНО УЧИЛИЩЕ ДА НЕ ГИ ЛИШАВАШ ОТ НИЩО,ДА ХОДИШ НА ЕКСКУРЗИЙ КАКТО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЦИ,ДА СИ ПОКРИВАШ РАЗХОДИТЕ СПОКОЙНО,ДА ИМАШ ЛУКСОЗНА КОЛА,,ОБРАЗЦОВ И УЮТЕН ДОМ,КЪДЕТО ДЕЦАТАТИ НЯМА ДА СТРАДАТ И ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ ДОБРЕ,ВЪОБЩЕ СПОКОЕН ЖИВОТ КОЙТО ВСЕКИ ЕВРОПЕЕЦ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ТОВА В БЪЛГАРИЯ БИЛО ЛИ Е НЯКОГА И ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА СТАНЕ НЯКОГА..Н Я М А ,ПОВЯРВАЙТЕ МИ НЯМА ДА СТАНЕ,ЕТО ЗА ТОВА БЪЛГАРИНА Е НАЙ НЕЩАСТЕН И ИЗТОРМОЗЕН,ЗАЩОТО ДОКАТО ДРУГИТЕ НАРОДИ МИСЛЯТ В КОЯ ЕКЗОТИЧНА ДЕСТИНАЦИЯ ДА СИ ПРЕКАРАТ СЕМЕЙНО ПОЧИВКАТА,НИЕ МИСЛЕМ КАК ДА СИ КУПИМ ХЛЯБА И ЖИВЕЕМ В ТОТАЛНА МИЗЕРИЯ И ТОРМОЗ.ТОВА Е ИСТИНАТА,КОЛКОТО И ГОРЧИВА ДА Е ТЯ.НЕКА СЕГА ВСИЧКИ КУПЕНИ ФОРУМЦИ ДА ЗАПОЧНАТ СЪС МИНУСИТЕ.ПОМНЕТЕ ЕДНО.КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ
173
0
 
0
 
! Отговори
АБСУРДИСТАН преди 14 години
БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ НЕЩАСНИ ПОРАДИ САМИЯ ФАКТ,ЧЕ СА НАЙ БЕДНИ,НАЙ КРАДЕНИ,НАЙ МАЛТРЕТИРАНИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРАВИТЕЛСТВА,НАЙ МИЗЕРНИ,НА ЛЪГАНИ ПРЕЗ ДЕСЕТКИТЕ ГОДИНИ,НАЙ ТОРМОЗЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА СИ,НЕ ИМ СЕ ОЦЕНЯВА ТРУДА И СА ЛЪГАНИ ОТ МУТРЕНСКИТЕ СИ РАБОТОДАТЕЛИ.ЕМИ ИЗВИНЯВАЙ КАК ДА СИ ЩАСТЛИВ,КАТО РАЗХОДИТЕ НА МЕСЕЦ ТИ СА 2500-3000 ЛВ,А ЗАПЛАТАТА ТИ Е 400 ЛВ.ТИ НЕ МОЖЕШ ДА СВЪРЖЕШ ДВАТА КРАЯ ДОРИ И ЗА ХРАНА,ЕМИ КАК ДА ПРАВИШ ДЕЦА,С КАКВО ЩЕ ГИ ОТГЛЕЖДАШ? С ВЪШКИ ЛИ?? НЯМА ОПРАВИЯ,НЯМА,ТОРМОЗ,МИЗЕРИ
172
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 14 години
- Гладен съм, мамо, може ли да хапнем малко надежда?- Много съжалявам, миличко, но не може днес да ядем надежда. Тя е за утре. Надеждата винаги е за утре.- Това значи ли, че ще се храним утре, мамо?- Днес можем само да се надяваме, скъпо дете, но когато дойде утре, можем пак да се надяваме, че няма да се отложи за вдругиден.
171
0
 
0
 
! Отговори
Misleshta преди 14 години
Docent Dimova, saglasna sam, che ciala Evropa jivee v kriza, no, edno e, krizata da obhvane strani v dobro politichesko i ikonomichesko sastoianie, a savsem drug e, krizata da pomete strani kato nashtata - vechno zatanala v politicheski i ikonomicheski problemi!A i samo te li sa?!
170
0
 
0
 
! Отговори
щастлива преди 14 години
усмихнете се, живота е такъв, какъвто си го направите ! Аз съм щастлив човек !!!
169
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 14 години
... Точно надеждата се използва от подлеците и лъжците - днешните български политици. Това е тяхната религия. И преди съм писал тук тази мисъл и сега ще я напиша пак. Наполеон е казал: "Религията е единственото нещо, което възпира бедните да не избият богатите".
168
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 14 години
Надеждата - в България това е безцелна емоция. Предполага се, че ще дава плодове в бъдещето но никога в сегашно време. Надеждата е като въртележка с кончета няма значение колко бързо се въртите, защото никога не се приближавате до целта. Идеята всъщност е да ви убеди да останете на мястото си върху кончето, въпреки неизбежното разочарование, но пък с надеждата, че нещата ще се променят. Те обаче си остават същите защото системата е така изградена, че промените са невъзможни.