Лихвари трупат милиони в измамна схема

Заложна къща отнема десетки имоти в Стара Загора
23 яну 2010 11:06,
208
Лихвари трупат милиони в измамна схема
Снимка: БГНЕС

Заложна къща в Стара Загора е разработила перфектна схема за отнемане на имоти срещу заеми.

До момента пострадалите от схемата са над 80 души, съобщи БГНЕС.

Историята на Полина Манолова започва през 2008 година, когато на баща й предлагат да купи 4 дка земеделска земя край село Могила с уверението, че ще я продаде петорно по скъпо.

Той обаче декларира, че няма пари и веднага са му предложени 60 000 лева от заложна къща в Стара Загора срещу ипотека на наследствен магазин на бул. "Христо Ботев" в града.

Примамен от предложението, мъжът подписва документ, в който се задължава да върне сумата, а като гаранция залага имота.

Естествено възрастният мъж не може да продаде земята и магазина му се взима от заложната къща.

Каква е изненадата на семейството обаче? Въпросната сума от 60 000 лева само за два месеца е нараснала на 230 000 лв. от лихвите.

За да се издължат на заложната къща, майката на Полина Манолова разписва документ, че прехвърля апартамент.

И това обаче не е достатъчно, сумата нараства още повече и кредиторите взимат още един апартамент на семейството.

Накрая "сделката" им струва два апартамента и магазин в центъра на града под липите.

Полина обаче се оказва една от многото жертви на измамната схема на заложната къща.

Каква е схемата? Заложната къща предоставя заеми срещу запис на заповед или друго писмено задължение.

След като длъжникът започва да прави вноски, не му се издава никакъв документ.

На определена дата, човекът който е взел заема, трябва да върне цялото вземане без лихвите на така наречения кредитор.

Ако това не стане лихвите скачат на 200%. И така се стига до отнемането на имоти.

Всичките сделки на заложната къща са перфектно изпипани. Те обаче въвеждат в заблуждение клиентите като представят нещата като обикновена сделка, но истинската цел се оказва една – отнемане на имота.

Което обаче си е чиста измама според действащия Наказателен кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
ью преди 14 години
Като те заплашат, че ще отвлекат детето ти, ще платиш не, ами хоро ще играеш. Тези схеми ги има и ще ги има, докато седим и си мълчим
206
0
 
1
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Ейййй няма да се научи българина, че като даде 100 лева няма да вземе 200 на другия ден а по скоро ще ги отпише дадените 100, а в случая и ще додаде ама карай нека лихварите да са виновни, защото в случая схема явно има, чудя се как още не са гръмнали някой от лихварите, при такава ситуация...
205
0
 
1
 
! Отговори
dadi преди 14 години
Само не разбирам, как ще вземеш пари срещу подпис на документ, и няма да взимаш никакъв като връщаш парите ( внасяш парите ) за всичко трябва да се взима документ.
204
0
 
0
 
! Отговори
bez преди 14 години
Mogat da montirat besilki v centura na grada. Shte e ot polza.
203
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 14 години
kakva darjava pozvoliava takiva vid deinosti
202
0
 
1
 
! Отговори
коментатор преди 14 години
Ами няма ги тези неща на "Запад", защото има максимален праг на лихвата по закон. 200% е около десетина пъти над него и тези хитреци бързо ще бъдат поставени, където им е мястото.Ако беше ходил на "Запад" можеше да развиеш непоносмимост към такива "ежедневия" в България и като се прибереш един ден да помогнеш да приключи с тях. То всичко от нас зависи. Управляващите са такива каквито им позволим да са!
201
0
 
0
 
! Отговори
измама преди 14 години
Заложните къщи живеят от измама пред очите на прокуратурата !
200
0
 
0
 
! Отговори
mm преди 14 години
da da
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това го има само в държави където на власт са мутрите полицайте олигарсите и разбойниците и всички тези си имат държава която управляват
198
0
 
0
 
! Отговори
Ахил преди 14 години
В тоя случай,аз съм за системата на Пиночет,всички в една редица на стадиона.
197
0
 
0
 
! Отговори
V преди 14 години
Престанете да плюете България бе! Омръзна ми само това да слушам! Да не мислите, че на Запад ги няма тия неща ??? Има ги, ама там са малко образовани поне - кой го е карал тоя, да тегли заем с 200% лихва и да не прочете дори документите? Кой ги е карал да ипотекират апартамент да се издължават на тия, а не са сигнализирали в полицията още при прехвърляне на магазина. Аз ще ви кажа - алчност, същата работа като с пенсионерите дето ги мамиха по телефона толкова време...
196
0
 
0
 
! Отговори
the_thug преди 14 години
Така, а къде е държавата и нейната съдебна система в цялата тая игра?!?!?! Нали, за това плащаме данъци, за да сме защитени. Ей, за това най-много ме е яд, и за това млад човек няма да остане в тоя разграден двор един ден, защото хората си плащат данъците за оня дето брули кестените. Хората им омръзна да ги правят на ***, собствената им държава да ги прави на ***!!! Зящото държавата трябва да се намеси тук, както е на Запад в цивилизацията, и тия ***, *** на разстерл направо!
195
0
 
0
 
! Отговори
teko преди 14 години
разтрел за гадните измамници.
194
0
 
0
 
! Отговори
валери преди 14 години
Това е съдебен произвол! Че имал имоти човекът - имал, но че в тази държава не си защитен е факт! Не разбирам как може да се допускат такива неща! Заложната къща не може да действа извън закона, тя има регламентирана дейност! Нали затова съдии, прокурори и адвокати са най-богатите в тази държава, получават най-високите възнаграждения - да следят да се спазват законите, а те стават рекетьори на човекът със собственост!
193
0
 
0
 
! Отговори
Валери преди 14 години
Хей хора, вие четете ли какво пише? Вземаш 60 000 лева, които след два месеца са нараснали на 230 000 лева с лихвите!!!!! Какви са тези лихви? Нали в България има основен лихвен процент и заложните къщи трябва да спазват някакви правила в своята дейност? Как е възможно да вземеш една сума, която ще ти я увеличават петорно и с месеци ще расте , като лихвата е в пъти повече от сумата!? Как може това изобщо да се случи? Как съдебен изпълнител е взел толкова много имоти за такава сума? Това е съдебе
192
0
 
0
 
! Отговори
охо преди 14 години
Ами нищо не е изпипано, просто по ЗЗД тези договори са явно невалидни:Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Страните могат свободно да определят съдържанието на договора, доколкото то не противоречи на повелителните норми на закона и на добрите нрави. Освен това, всичко отговаря на чл.209 от НК за измама и тия са за затвора.А това, че нашия съд не работи по законите, а по някакви си корумпирани практики е друг въпрос. Нашите юристи вече не могат да различават кое е добро и зло.
191
0
 
0
 
! Отговори
вс преди 14 години
Крайно време е да забранят заложните къщи.
190
0
 
0
 
! Отговори
измама преди 14 години
Разбира си ,че е измама.Въпроса е защо прокуратурата не се езадействувала веднага.
189
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз не виждам нищо измамно в това да подпишеш договор, без да си го прочел като хората и лихвата да е огромна. Или ако се съгласиш да подпишеш запис на заповед, без да знаеш какво подписваш. Крайно време е другите да спрат да ни бъдат виновни. Почти съм убеден, че заложните къщи така си изпипват договорите, че правото да е на тяхна страна, после плюй по съдиите
188
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Dali 6te gi osadqt?Bulgarite sme izvestni sas svoite izmami i fal6ifikacii.Vaprosat e koga 6te ima nakazani?