Първи май – Ден на труда

През 1886 г. работниците са се борели за 8-часов работен ден
1 май 2010 08:17,
154
Първи май – Ден на труда
Снимка: БГНЕС

На днешната дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Първи май е и един от официалните празници и в България.

Първи май е честван у нас за пръв път през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества всяка година.

След края на комунистическия режим през 1989 г., 1-ви май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX в. и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1-ви май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

На 4 май, по време на последвалия протест срещу полицейското насилие, сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир."

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1-ви май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
къртим миФки ф Правец
107
2
 
2
 
! Отговори
P.djuf преди 13 години
Леле майко, 108! Това дето сме си съкратили живота било от препиване , препушване и преяждане!Ти надмина и Симеонча Дянков по глупости!
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ КОИТО ВСЕ ОЩЕ ИМАТ РАБОТА И НА ВСИЧКИ КОИТО СА УПОРИТИ И ТЪРСЯТ РАБОТА!А НА ОСТАНАЛИТЕ ВЕСЕЛИ ВЕЧНИ ПРАЗНИЦИ!
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
коНсумолци ? : )
104
4
 
4
 
! Отговори
Зидаромазач преди 13 години
Да 104 младите съсипаха всичко което ние строихме толкова много години. Напред комунисти и консумолци, чавдарчета и пионерчета да въстановим това което те съсипаха. Напред БКП. Ние ще се завърнем.
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пушенето съкращава живота. Замърсяването на околната среда води до болести, а пиянството води до дегенарация на нацията. А преяждането води до диабет и Бг. е на едно от първите места в Европа по заболявания !!!
102
3
 
5
 
! Отговори
Златко преди 13 години
През 1970г. по официални данни на ООН - от 176 държави по показателя - продължителност на живота, България е на 14 място.През 20009г.- на 76то място.Толкова за "хубавия капитализъм" , и "лошия социализъм".
101
1
 
6
 
! Отговори
Jolly Roger преди 13 години
Честит празник на всички, които си вадят парите честно. :)
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И освен това животните също се трудят- мравките, пчелите, птиците и даже плъховете се трудят за съществование.
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХЕЙ ХОРА МНОГО НЕГРАМОТНИЦИ ИМА В ТОЗИ ФОРУМ. ЖАЛКО ЗА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ, КОЕТО НЯМА НИКАКВИ ЦЕННОСТИ.
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АКО СИ МЛАД ЧОВЕК ЗАСРАМИ СЕ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЯТА, КОИТО ИЗПИСВАШ, АКО СИ СТАР ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЗА ТЕБЕ НЯМАШ ШАНС ДА СЕ ОПРАВИШ. НЕ ДАВАЙ ОПРЕДЕЛЕНИЯ ЗА ДРУГИТЕ МОЖЕ БИ И ТИ САМИЯ СИ ТАКЪВ
97
1
 
1
 
! Отговори
Иван Георгиев преди 13 години
абе на тези митинги на червената коалиция ,още си ходат бабички и дедовци ,аз се си мислех че не останаха .А Другаря Станишев какво още прави в България той няма място тука.А това в България когато се създаде 3на коалиция ,беше няй голямата пародия, 3 те воюващи партии изведнъж се обединиха за управлявата България крадене умножено по 3 .
96
8
 
4
 
! Отговори
communist преди 13 години
Вие да сте виждали някога комунист?В BG комунистите ги избиха преди и след 09.09.1944 г.На пръсти се брояха през татово време!БСП няма нищо общо с комунистите!А, 1-ви май е един от най-светлите празници в съвременната история!
95
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
OSTAVKA NA PRAVITELSTVOTO TOVA ISKA NARODA DNES
94
3
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Xa-xa!Den na truda...A den na marzela 6to nqma?Bulgarinat bezdrugo ne obi4a da raboti.Kakva e taq snimka sas sarp i 4uk?!Nostalgiq po minaloto,a? :)
93
5
 
6
 
! Отговори
празнуващ преди 13 години
Честито, другари ! Ние сме на всеки километър и така до края на света !Гейберите скоро ще ни върнат на власт ... и то на бял кон ! Още малко търпение ! .... (: (: (:
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
v BG osven CVETANOV nikoy ne raboti toy da praznuva nie da gladuvame sled vreme 6te se smenim
91
1
 
4
 
! Отговори
безпристрастен преди 13 години
първо 1ви МАЙ не е комунистически празник 1ви май е ден в които обикновените американци се вдигат на стачка и отстояват своите права ако в САЩ е комунизъм тогава и 1ви МАЙ е комунистически празник а в БГ не се спазва нищо защото ние сме робска нация
90
3
 
10
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Наскоро в един новинарски репортаж даваха част от конгрес на БСП и "О,чудо" цвета на партията не беше червен а розов . Друго за тия обратни червени *** трябва ли да споменавам . Всеки млад човек който е на този митинг е заблуден и не осъзнава какво причинява на родината си като е там. БСП изнасилиха България . Да спрем тия *** нека никога повече комунист в парламента да не влиза .
89
7
 
3
 
! Отговори
Зидаромазач преди 13 години
Комунисти и консумолци напред. Вие ще изградите комунизма наново и ще спасите България. Всички ние сме с вас.

Спонсорирани публикации