Първи май – Ден на труда

През 1886 г. работниците са се борели за 8-часов работен ден
1 май 2010 08:17,
154
Първи май – Ден на труда
Снимка: БГНЕС

На днешната дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Първи май е и един от официалните празници и в България.

Първи май е честван у нас за пръв път през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества всяка година.

След края на комунистическия режим през 1989 г., 1-ви май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX в. и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1-ви май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

На 4 май, по време на последвалия протест срещу полицейското насилие, сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир."

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1-ви май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
20
 
! Отговори
Иван Костов преди 13 години
Най-големият съвременен капиталист Румен Овчаров открива Националния митинг - протест по случай празника на труда. Смях! Ама голям смях! :)
67
1
 
3
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
"Ден на труда" туй какво е че незнам комунистки празник ли ,що ли? Аз съм 84-ти набор комунизъм не съм видял или усетил може би ако имаше нещо паметници ,мавзолеи и тем подобни неща за които съм чувал тогава щях повече да разбера кво е туй "Ден на труда" и за що го има . Пичове бъзикам бе, честит ден на труда и дано партията майка ГЕРБ успее да изпълни " петилетката за три години вместо за пет" нали така май сте казвали едно време по-старите от мен. А да не забравя че е мноого важно честит ден на труда на Тодор Жив....... ъъ на Бойко. ъъъ........ Тато jr. извинете ,обърках се както и да е вие ме разбрахте на кого исках да кажа ... .Айде весеремос с партията-майка ГЕРБ и към по светъл Бойкомунизъм напред ;) ;) ;)
66
0
 
5
 
! Отговори
pa6ata преди 13 години
2010-borim se za "vaob6te" nqkakyv raboten den.de toz kasmet...
65
1
 
2
 
! Отговори
DoDo преди 13 години
Все един дол дренки са ...
64
2
 
2
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Къде ги видя тези автобуси ??? Аз съм на ПЛОЩАДА и виждам такива !!!!Пак провокации !!!!!
63
7
 
4
 
! Отговори
Пройчо преди 13 години
Тъкмо си мислех, как може да има толкова *** софиянци на този митинг, но виждам, че площада е пълен с автобуси.Добре, че са селяните.
62
1
 
6
 
! Отговори
въпросче преди 13 години
ГЛЕДАМ ГИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И СЕ ЧУДЯ, КОМУНИСТИ ЛИ СА ИЛИ СОЦИАЛИСТИ? .... ИЛИ ТЕ НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА :)))
61
3
 
3
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Наистина и аз го съжалявам,, направо му се взема здравето от РАБОТА !!!!Сутрин от 7,30 до 9.30 обикаля сутрешните блокове !!!От 9.30 до 11.30 почивка !!От 12.00 до 14.00 сменя каналите със новините и засича колко време е бил във ефир.От 14.00 до 17.00 почивка може и да разнообрази със лека тренировка във залата!!!От 17.00 вика един по един министрите във Бояна да се отчетат / във семейна обстановка по добре възприема / за свършената работа през деня !!!От 19.00 до 22.30 отново следи новините и засича време, във петък гледа задължително ПАНОРАМА !!!!Така минава един ден на ПРЕМИЕРА :)))))
60
2
 
4
 
! Отговори
кървави сте преди 13 години
Не е вярно че соца е безкласово общество. Той е роден от класата на завистливците. Тези които не са натрупали блага са взели насила благата от тези които са ги натрупали с труда си. И след като богатството преминало в ръцете на мързеливите пройдохи и ***, те направили 1-ви май да бъде ден на труда. Какъв цинизъм само, при това полят с кръвта на отрудените им жертви!
59
4
 
1
 
! Отговори
Kult преди 13 години
Премиера се опитва да ни оправи, а вие го плюете !!!!-------------------------------Водещ: Изнервят ви, да.Б. Борисов: Работя от 7 до 10, това ми скъсява живота и нервите, няма благодарност за тая работа, не че съм я чакал, но искам да бъдатпочтени с мен.
58
2
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 13 години
Що така с лошо бе "mIRA39". Не трябваше ли да се кръстиш "mRA39" или "мразя" направо. :) Какво са ти направили хората тук че ги наричаш "психопатите тук и простаците " . Сигурно си объркала темата.
57
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Добър ден, Бойко!И успешен ден!:)
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали ще влязат в църквата да запалят по свещичка? Май ще им е за пръв път. За тях това беше табу.
55
1
 
8
 
! Отговори
мухотрепач преди 13 години
Всички на митинг за 8-ем часов работен ден и на петдневка,ква е тази анархия сега работим като за световно по 12часа на ден и само един почивен ден и за 560лв. максимум за къде по напред със тези заплати и този неоценен труд,за сравнение за същата работа във испания ми дават 1670евро. и то на петдневка,ако ние не си искаме правата никой работодател няма да ни ги даде....
54
0
 
6
 
! Отговори
с. преди 13 години
Че то и днес в България за повечето хора 8 часов работен ден си е мечта!Болшинството от българските работодатели се държат като робовладелци!Което си е в техен ущърб защото всеки млад,образован и способен човек отива в други страни за да работи за нормални пари и за да живее като нормален човек!А без квалифицирани кадри никога няма да си развиеш бизнеса!Напълно съм съгласен с коментара на Стефко!Точно така си е!
53
3
 
5
 
! Отговори
да преди 13 години
В момента Сашо Диков дава митинга на червените ***. Пълно е само с дъртаци.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това че ни плащат малко - не е проблем в самия празник, празник е защото ако няма и работа и не се трудим дори в къщи - значи не съществуваме... а на другите коментари - спокойно - ще има празинк на ДДС вдигнато, на здравните осигуровки и тогава празниците - ще са бойкоборисови
51
4
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 13 години
Най-крадливите и най-мързелиеите си имат празник на труда. Най-смешния виц. ;)
50
4
 
7
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Прави ли ти впечатление че днес няма НОВИНИ ЗА ТИКВАТА !!!!ААААА НЕЕЕЕЕ НЕ мога да повярвам няма новина за Бойко !!!Dnes.bg поправете се веднага, че феновете на Бойко ще получат инфаркт !!!!!Как така днес няма снимка на ЧОВЕКА СЛЪНЦЕ изневерявате на Северно Корейския модел :))))
49
8
 
7
 
! Отговори
:) преди 13 години
МНОГО СА СМЕШНИ КОМУНИСТИТЕ С ТОЗИ ПРАЗНИК:))))))))))))))))))))))))))

Спонсорирани публикации