Първи май – Ден на труда

През 1886 г. работниците са се борели за 8-часов работен ден
1 май 2010 08:17,
154
Първи май – Ден на труда
Снимка: БГНЕС

На днешната дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Първи май е и един от официалните празници и в България.

Първи май е честван у нас за пръв път през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества всяка година.

След края на комунистическия режим през 1989 г., 1-ви май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX в. и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1-ви май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

На 4 май, по време на последвалия протест срещу полицейското насилие, сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир."

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1-ви май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
SAPATA преди 13 години
за 92 Наркотиците, хазарта и контрабандата. Сещаш ли се кой държи тези отрасли? :-)))))
87
1
 
4
 
! Отговори
01.05.2010. преди 13 години
И какво като са постигнали 8 часов работен ден? В България спазва ли се? И то каква икономика има в момента. Само изкупуване на вторични суровини и продажба на *** втора употреба.Подсетете ме за някой печеливш отрасъл на икономиката, защото не се сещам.
86
3
 
5
 
! Отговори
SAPATA преди 13 години
:-)))) Тази девойка не е виждала комбайн и други машинки.Всъщност, показателно. При соца си е така. Първобитни технологии. За оспорващите. Съветските комбайни допускаха до 25% загуби. За чуковете, помним. Нямаше машина, която да потегли, ако не я измахаш с *** тук и там.
85
2
 
3
 
! Отговори
лесно нема преди 13 години
На никой ли не му прави впечатление, че сърпа на снимката е наточен отвън, а не отвътре? Или организаторите на тази пародия не са виждали оръдия на труда през живота си, или техните родители-номенклатурчици са ги учели че сърпът е по-полезен като хладно оръжие. Болшевики, дай им всичко наготово...
84
4
 
2
 
! Отговори
SAPATA преди 13 години
За едни е празник, за други е трагедия. Абе, червенушковци! Помните ли Първи май 1986 г.? И още да ви попитам. Кой ще плати дирижирания първомайски ентусиазъм? Колко прахосано време и пари за да се накефят "Вождовете"....
83
3
 
5
 
! Отговори
тино преди 13 години
до:СмяхСмях ли си *** ли си не те знам,ама хубавичко си си научил урочето.Декламираш заучените фрази,като пионерче или по-гордо:като комсомолец,само че такива зомбита,като теб вече има много малко.Стара истина е,че добър комунист е само мъртвия комунист,но на бас българите ни трябваше повечко време да го проумеем.Нищо,по-добре късно,отколкото никога.
82
1
 
2
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Stanishev sucks dicks .
81
5
 
3
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Леле леле, наистина си промит комунистически мозък. След още няколко мнения ще кажеш, че са изхарчили 10 милярда от резерва, който е 8 милярда. Голямо дъвкане го дъвчете това, че не са върнали ДДС-то на бизнеса. Ще го върнат. А бизнеса това ДДС дето има да го внася кога ще го внесе ? Ама бизнеса чака амнистия, за да си легализира парите, а държвата от кой да чака амнистия ? Много знаете да искате и да взимате ***. 4 години харчихте тихомълком, а сега искате отчета на масата.
80
3
 
5
 
! Отговори
Смях преди 13 години
А ти ЯТАК ли ще им ставаш :))))
79
5
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ДА ГРАБВАТ ШМАЙЗЕРИТЕ И ДА СЕ ИЗМИТАТ НА БАЛКАНА. ДА МИ СЕ ВДИГАТ ОТ ГЛАВАТА
78
4
 
3
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Знаех си аз, че ГЕРБЕРИТЕ сте скрити комунисти!!!! Щом гледате по TV-то прякото излъчване сте ми ясни !!! Аз поне си казвам че съм на ПЛОЩАДА а кой знае, и колоко от вас има ТУК :)))))
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Охо, и обратния се появи на трибуната.
76
5
 
8
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Че ти току що описа БОКО, това му е запазената МАРКА /сутрешните блокове /...А относно свършеното БЕЗ КОМЕНТАР .... Ти какво очакваш да ти каже този некадърник, след като до април ПРОФУКАХА 5 милиарда от РЕЗЕРВА, без да са извършили разплащанията със фирмите !!! Сега не мога да си спомня кой преди 10 месеца ТВЪРДЕШЕ че ДЪРЖАВАТА е ограбена и НЯМА РЕЗЕРВ... Сега ще се скриеш любимия номер на всички мишки от ГРОБ и няма да отговориш...
75
2
 
6
 
! Отговори
Мариан преди 13 години
Тази пичка на снимката едва ли е държала чук и сърп в ръката си някога. предполагам, че други неща държи по-добре - мухахаха
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
- Да вземем държавата в ръцете си и да я обрулим?... Май това го чух сега от митинга?
73
1
 
7
 
! Отговори
Смях преди 13 години
А ти питай Бойко за / метрото, Софиския лувър, спортната зала , винетките а сега и магистралите / Човека Слънце е там където се ***.... Колко ВЕКОВЕ ще ви трябват да се осъзнаете !!!!
72
7
 
4
 
! Отговори
;) преди 13 години
1-ви май, ден на леваците.
71
3
 
5
 
! Отговори
Антон преди 13 години
66 Коментар. Не си интересен вече. Това че ти седиш зад бюрото си цял ден и си бъркаш в носа не значи, че и другите хора го правят. Станишев понеже нямаше какво да каже за свършената работа - понеже нищо не е свършил, затова не ходеше по сутрешните блокове и т.н. Прекалената публичност е честно казано дразнеща - признавам, но поне на народа му се казва нещо. Не ни държат на тъмно и от време на време да се тупат взаимно по рамото и да викат няма криза.
70
5
 
10
 
! Отговори
АХХАi;sn преди 13 години
във ВИСШИЯТ МАСОНСКИ съвет са МУЛТИМИЛИОНЕРИ а другарите гласуват и плащат данъци на тях като пчелички--РОБСКА НАЦИЯ ДРУГАРИ ЧЕРВЕНИ ***!!!и ПИТАЙТЕ другаря ПИЯН ПЕТКОВ кво е работил през живота си освен в БСП политик че си купи вила в ИСПАНИЯ за милон и половина ЕВРО:))))))
69
4
 
3
 
! Отговори
an преди 13 години
KAKAV 1vi MAI? TOZI PRAZNIK SE PRAZNUVA6E KOGATO VSI4KI ZAVODI RABOTEHA. KOGATO VSEKI EDIN OT NAS IMA6E SIGURNA RABOTA.V MOMENTA NAD 50 PROCENTA OT NARODA E BES PREPITANIE. NAGLITE DRUGARI KOITO NI DOKARAHA DO PROSE6KA TOQGA, SA SE SKRILI KATO LALUGERI V DUPKA. NQMAT O4I DA IZLQZAT DA 4ESTITQT PRAZNIKA NA TRUDE6TITESE. TAI KATO TAKIVA SA MNOGO MALKO. NE SI ZASLUJAVA DA PRIVETSTVAT 6EPA NAROD.

Спонсорирани публикации