Първи май – Ден на труда

През 1886 г. работниците са се борели за 8-часов работен ден
1 май 2010 08:17,
154
Първи май – Ден на труда
Снимка: БГНЕС

На днешната дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Първи май е и един от официалните празници и в България.

Първи май е честван у нас за пръв път през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества всяка година.

След края на комунистическия режим през 1989 г., 1-ви май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX в. и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1-ви май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

На 4 май, по време на последвалия протест срещу полицейското насилие, сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир."

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1-ви май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
браво на 47 преди 14 години
браво за мнението--точно и ясно ПРОИЗВЕЖДАМЕ ПОЛИТИЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ !!!така е било и занапред ще бъде за да достигнем 5 милиона население половината ще бъдат от *** жилка за съжаление
47
8
 
4
 
! Отговори
Стефко 88 преди 14 години
Заплащенето зависи от това за какъв работиш. Повечето дават малко пари заштото ,селяните напълниха София и работят за много по-малко пари, което брат, бодбива и наште заплати. Те нямат избор хората, но и ние патиме от това.
46
1
 
20
 
! Отговори
Някой преди 14 години
"Работим 3 пъти повече, отколкото ни плащатЕдва 30% от общата добавена стойност на производството отива в джоба на работника, което означава, че заплатата му е една трета от реалния му принос за съответната фирма.Това показват данни от анализ на пазара на труда, направен от учени от Икономическия институт на БАН.Според тях разликата между производителността и заплащането на труда на българския работник става все по-голяма."Това е истината за българския капитализъм.Коментарите са излишни!
45
12
 
8
 
! Отговори
Стефко 88 преди 14 години
Прави ли ви впечатление че в сайта често се публикуват новини , които са си комунистически (... движението Че Гевара с писмо...) или (...а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества всяка година...) , некви комунисти по снимките? Каква е тая със сърп и чук на снимката ? Уважаема редакция, моля не бъдете пристрастни.
44
0
 
23
 
! Отговори
хаха преди 14 години
"През 1886 г. работниците са се борели за 8-часов работен ден"Хахаха,124 години по-късно в България продалжават да се борят за същото и за правота да им се плаща боледуването...Голям прогрес сме отбелязали,няма що...А иначе,честит празник на всички които го приемат за празник!
43
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ден на труда в държава без производство!? Жалко и смешно.
42
10
 
3
 
! Отговори
mIRA39 преди 14 години
Искам първо да уточня че имам дъщеря и син.И това че психопатите тук и простаците искат да накърнят моето прекрасно семейство ще трябва да ги разочаровам че няма да стане защото съпругът ми ще вземе мерки .Преди половин час се върнах от среща с Гошко музиканта.Прекрасно дете доближаващо се по възпитание до Тошко художника.Относно съдбата на Стефчо студента които дълго време ме обичаше аз бях ясна.Изоставих го защото представете си цинизма хванах го с една пикла на 20 години от студентското общеж
41
1
 
10
 
! Отговори
Бизнесот преди 14 години
Баламите работници /останаха ли такива?/ на манифестация. "Бизнесмените" на джиповете на морето,по планините и по вилите. Ех живоооооооооооот.Бачкайте си балами за по 200 лв, че трябва да сменяме колите от черни на бели.
40
1
 
12
 
! Отговори
Cyrex преди 14 години
"Началото се поставя на 1-ви май 1886 г. в САЩ..." - Кви комунисти,кви лекарства?
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"да громим класовият враг в лицето на ГЕРБ"Нападай Бай Колу. За сърп не знам но чук поне имаш. :)))
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** е, че се пада Събота :( Иначе англичаните са най-умни, правят го през първия Понеделник на Май.
37
3
 
5
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Точно заради кръвта е. Ама е въпрос на гледна точка - ако ги питаш тях, ще ти кажат, че е заради кръвта, която са проляли другарите им в борбата за свобода.
36
4
 
10
 
! Отговори
надживял преди 14 години
Иронията е че в соц. блока нямаше и помен от това, за което другарите ни агитираха. Социализма и комунизма бяха нещо въображаемо, една зле скроена религия просто. Реалността беше съвсем друга. Комунизма е опиум за народа, ако трябва да перефразирам серийният *** Ленин.
35
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мамка ви *** долна комунистически ***!
34
0
 
7
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Ами освен пак да захванем да се борим за 8 часов работен ден.... Безработните и съкратените да го получат, на останалите да им се намали...
33
8
 
8
 
! Отговори
редник преди 14 години
Само да питам, защо на социалистите знамената са червени? Защото сред тях има много кръводарители, или защото още от времето на болшевиките са проляли кръвта на милиони нормални хора?
32
2
 
10
 
! Отговори
сърп и чук преди 14 години
Ти като си мутра, сигурно за първи път в живота си виждаш сърп и чук!
31
1
 
20
 
! Отговори
борят се да оцелеят преди 14 години
През 1886 г. работниците са се борели за 8-часов работен ден, а 2010 се борят някак да оцелеят. В България само робите са с по-ниско заплащане от работниците!
30
0
 
4
 
! Отговори
6tirlic преди 14 години
Do boro. Koito see vjtar zane buri. Burzoazen ***.... ......
29
0
 
18
 
! Отговори
asa преди 14 години
честит празник .обаче вечезабравих какво значи осемчасов раб. ден с два почивни дни. време е май за нова революция.

Спонсорирани публикации