Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт

Мюфтии предлагат промени в правилника за новите документи
29 юни 2010 13:45,
980
Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт
Снимка: Булфото

На новите документи за самоличност да се разреши на жените мюсюлманки да се фотографират, без да се показва част от косата.

За това настояват от Районното мюфтийство в Смолян в молба до Областната дирекция на МВР, съобщи районният мюфтия Неджми Дъбов.

Според мюфтии от региона изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките.

В дирекцията са постъпили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан, потвърди комисар Кирил Хаджихристев, директор на ОДМВР.

Според него исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъдат изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.

Спазвайки тези изисквания, при фотографирането на забулени жени трябва да се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.

От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона постоянно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията за биометричните данни.

Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян ще отправят исканията си към парламента, за да се променят самите текстове в правилника.

"Това не противоречи на българското законодателство и може да бъде разрешено, може да се направи подобен компромис", твърди Неджми Дъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


980
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
797
2
 
3
 
! Отговори
valentin преди 13 години
A Pred nqkoq kamila ne iskat li da se snimat teq!?A turcite da se snimat s fesove i evreite s bombeta!!!
796
2
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН0359 преди 13 години
Искат да се снимат забрадени, за да не могат да се разпознават по личните карти, и да могат други хора на Доган с тия лични карти да гласуват, да подписват договори и т.н. Вие да не мислите че е от религиозни подбуди? Я вижте в Турция дали носят забрадки, само по феодалните села..Далаверата търсят тия, далаверата и измамите - лошото е че ни занимават с техните си ИЗСЕЛНИЧЕСКИ порблеми.То така и става - днес забрадки, утре Юзеиров се разхожда с фес и иска партия и преименуване на Търговище...
795
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не разбирам,защо винаги се прави сравнение с Турция???
794
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
876-ти, сега се връщам от Турция и там само най-голямите селяндурки са със забрадки, а тези тука се правят по папа от папата.
793
9
 
2
 
! Отговори
! преди 13 години
Големи европейци се извъдихте...кой знае тези,които пишат тези коментари,дали изобщо са си показвали носа на вън???Има европейски държави,които са къде къде пред България и носенето на забрадка,не е проблем и не прави впечатление!Единственото нещо,което виждам в коментарите е "байганьовщина"!Може би обичам повече родината си,от тези,които ми се правят на "Големи патриоти" -в Бг съм израстнала и затова мисля,че имам същите права,като българите(така,че на който му се ходи в Анадола да заповяда)
792
3
 
13
 
! Отговори
bg. преди 13 години
КАТО НЕ ИМ ОТЪРВА-----ДА ИЗЧЕЗВАТ В АНАДОЛА
791
2
 
2
 
! Отговори
хахах преди 13 години
Ша ми снимат дедовио
790
3
 
5
 
! Отговори
Загрижен преди 13 години
Много си прав!!! На който не му допада Светския живот в европейска държава да си ходи там и да се снима за паспорт "У АНАДОЛА", "НА КОЛЕНЕ-е-е-е-Е" ако ще.Малко са ни онези чернокожите, които храним, че и тези, че и с претенции...Съжалявам за острия език, ама ми писна от тези кукли на конци!!! Който им подсвирне и ето няма търпимост, етническа омраза, СТИГА ДЕ!!!
789
3
 
10
 
! Отговори
така преди 13 години
ВСЕКИ ЖИВЕЕЩ В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ И.В МИСЮЛМАНСКИТЕ Д-ВИ ХРИСТИЯНИТЕ СПАЗВАТ ТЯХНИТЕ ЗАКОНИ.КОГАТО НЕ ИМ ХАРЕСВА И ИСКАТ ДА БЪДАТ СТРИКТНИ В ТРАДИЦИИТЕ СИ ДА ОТИВАТ В СТРАНИ КОИТО ОТГОВАРЯТ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ИМ ВЪЗГЛЕДИ И МОРАЛ..ДА НЕ МИ НАГНЕТЯВАТ ПСЕВДО ОМРАЗА ЩОТО ДОГАН НИКОГА НЯМА ДА СЛЕЗЕ ОТ СЦЕНАТА
788
2
 
3
 
! Отговори
стефан преди 13 години
Ъъъъъ....869 коментара....Та, по принцип , аз искам да ме снимат в гръб. Религията не ми позволява да ми се вижда лицето!
787
0
 
3
 
! Отговори
eminen преди 13 години
господин Азъ ти маи си плескаш на изуст първо прочети тогава говори от името на библията и корана .
786
4
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Бе в библията нищо не пише,а и в корана също.Комплексите са за теб.
785
8
 
8
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Абе, що сте толкова комплексирани? Да се снимат хората както искат. Вашите баби не бяха ли забрадени? И в Библията е същото пише по тоз въпрос както в Корана. Не гледайте другите, ами по-добре вижте децата си в сайтовете за запознаства по сутиени и голи ***! Разбирате ли ме уважеми комплексирани сънародници??
784
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе, я....
783
1
 
3
 
! Отговори
jiko преди 13 години
az puk iskam da si snimam zadnika za pasport, ama ne mi davat , sigurno stoto ima iziskvania za snimkata, inache ne mojem pozna koi e Bin Laden koi e kadana
782
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До Номер 860Предполагам че е така както казваш. Стана ми интересно, понеже аз лично (в София) видях една такава точно като на снимката горе излизаше от паспортното, но вътре как е снимана не знам. Тази която снимаше беше жена, така че пред нея може и да се е "разбулила". Има логика - така трябва да се снимат и монахините. Интересно ми е обаче как ли се снимат жените в Иран?
781
1
 
6
 
! Отговори
патил преди 13 години
Мене втория път като ме отвлякоха извънземните и сънувах че си зареждам колата с мармалад. Никого не съм съдил обаче. Засега.
780
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е пълна инсинуация.В Смолян въобще, уверявам ви нямат такива проблеми.А що се отнася до снимките в паспорта, пак няма проблеми има си там правила. Съвсем по същия начин се снимат и някои християнки - монахините например. Личната карта не е публичен документ за масово показване и не е никакъв проблем снимката там. Не разбирате ли, че става дума за гадна провокация.
779
1
 
6
 
! Отговори
Кате преди 13 години
Има си закони в тая държава и много ми се иска най- после да започнат да се спазват. И спрямо *** и спрямо мюсюлманите и спрямо българите разбира се. Ама стига вече *** искания от вярващи ,невярващи ,гейове ,*** ...и какви ли не! Хората искат хляб , работа и СИГУРНОСТ! Защото и да работиш за добра заплата всеки *** може да те убие почти безнаказано ,всеки пиян да те прегази , всяка мутра да отвлече детето ти... Стана страшно да се живее в България!
778
1
 
6
 
! Отговори
* преди 13 години
Веднъж се дигнаха бунт заради отказ да спазват изискванията за униформа в училище, а сега и законова наредба искат да променят!Наглост и безобразие!!!!!!!!!