Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт

Мюфтии предлагат промени в правилника за новите документи
29 юни 2010 13:45,
980
Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт
Снимка: Булфото

На новите документи за самоличност да се разреши на жените мюсюлманки да се фотографират, без да се показва част от косата.

За това настояват от Районното мюфтийство в Смолян в молба до Областната дирекция на МВР, съобщи районният мюфтия Неджми Дъбов.

Според мюфтии от региона изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките.

В дирекцията са постъпили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан, потвърди комисар Кирил Хаджихристев, директор на ОДМВР.

Според него исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъдат изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.

Спазвайки тези изисквания, при фотографирането на забулени жени трябва да се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.

От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона постоянно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията за биометричните данни.

Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян ще отправят исканията си към парламента, за да се променят самите текстове в правилника.

"Това не противоречи на българското законодателство и може да бъде разрешено, може да се направи подобен компромис", твърди Неджми Дъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


980
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
777
0
 
1
 
! Отговори
BUGUN преди 13 години
TOVA E NASHATA RODINA I TAI 4E SHE SI ISKAM E PRAVATA .PAZILSAMYA 2 GODINI VVOENNA SLUJBA AMA TI KAKVO SI DAL ZA NEYA ?
776
3
 
3
 
! Отговори
антитурчин преди 13 години
То тепърва и Турция има да плаща.
775
2
 
6
 
! Отговори
патриот преди 13 години
ама то има лесно бе другари мюсюлмани.......като сте по -големи турци от турците в Турция -отивайте там, и няма да се снимате за никакви български паспорти и никой няма да ви види ни ушите ни косата.Така че какъв ви е проблема.
774
1
 
1
 
! Отговори
nikolay преди 13 години
iskam da se obosnova za maloumni imali ste 20 veka da chetete Biblia da se vrazumite i da varvite napred
773
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мен не ми пречи това, че ще се снимат със забрадки. Повече ме притеснява факта, че не мога да си изплащам кредита.
772
0
 
0
 
! Отговори
nikolay преди 13 години
ima rewenie kompensasia zadalwitelno vrawane na imenata na vsichki musolmani taka we se prebroiat po lesno maloumnite
771
4
 
3
 
! Отговори
Aбоба преди 13 години
Развитието е в разликата. Оставете хората да се обличат различно, да правят различни неща. Така ще се развие България.
770
9
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
"Както през 1987г. Тогава ме пратиха спец рота в Джебел и що токати, ритници и шутове ядохте"Ти кво си мислиш , че това с което се хвалиш ще остане безнаказано ли? Тия като теб ще бъдат издирени и изправени пред съда... А обезщетенията които предстои да плаща България... Ще ти вземат и пожълтелите *** ***...То всичко се връща...
769
1
 
3
 
! Отговори
nikolay преди 13 години
ima rewenie,na vsichki pasporti na musolmanki snmka na pinguin taka ste si stoiat v kasti i nikoi nama da gi vidi
768
0
 
7
 
! Отговори
4aO преди 13 години
Смях в залата!Това са паспорти и всеки сантиметър истина за физиката на човека е от изключителна важност!!! Моля, несмесвайте религиите със всичко!
767
4
 
7
 
! Отговори
генади преди 13 години
Отивайте си в Турция, снимайте се със забрадки, и не се връщайте!
766
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 13 години
musulmankite nemat nujda ot bg pasporti.na tutuna nikoi ne im iska teskere.kato iskat zabuleni ima strani deto tova e priemlivo.tuk v bg sme balgari i evropeici.musulmanskia klub e po dolu v djendema.
765
1
 
10
 
! Отговори
Захарий Стоянов преди 13 години
До: гол *Така е - демокрацията означава равни права и задължения за всички.Не може да се снимат забулени. Беше ми чудно как са я снимали една жена която видях да излиза от паспортното - изглеждаше точно като тази горе на снимката!До: БАУ (номер 811)Издаването на лична карта Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички български граждани навършили 14 години, с открито лице, коса и уши - без забрадки и т.н.!
764
7
 
13
 
! Отговори
РРР преди 13 години
Ей!!! *** неграмотен! Не знам дали ЕС ще ни разгони фамилията ако ви пипнем и вас и *** както казваш ти, ама се моля да дойдат времена скоро да ви сменяме пак имената. Както през 1987г. Тогава ме пратиха спец рота в Джебел и що токати, ритници и шутове ядохте.. Помниш ли ве ***? Кубинките ми целуваше с сълзи и ме псуваше на "турски".. Турците не ви разбират какъв език говорите даже бе. За тях сте ***! Не си знаете и гроба на пра-дядо ви, в който има кръст христов положен бе!!! ***
763
7
 
17
 
! Отговори
България еНаХристиян преди 13 години
България е на ХРИСТИЯНИТЕ!!!Еврейска и мюсюлманска паплчат няма място в България!!!Ако искат със забрадки да се снимат да си ходят в Турция!
762
3
 
9
 
! Отговори
НИКОГА преди 13 години
НИКОГА не позволявайте такова нещо!!!
761
5
 
7
 
! Отговори
PSP преди 13 години
Неграмотните *** ще обясняват какво да се поправи в законодателството, за да могат тъпите забулени сови да се снимат като нинджи за БЪЛГАРСКИ документи!!! Е няма такъв абсурд!!! Хайде преди някой *** в Парламента, да направи така, че всички задължително да трябва да се снимаме с пердета, тюрбани и фесове, да си припомни как тия дивотии бяха ЗАБРАНЕНИ в Европа!!!
760
4
 
4
 
! Отговори
жоро преди 13 години
юсуфе далеч си от тия работи , те се учат в по горните класове помако *** , да ти го набият анадлоските *** ,педофил нещастен
759
3
 
3
 
! Отговори
жоро преди 13 години
вас само Расате ще ви оправи ,
758
3
 
4
 
! Отговори
жоро преди 13 години
той възбудения *** , отдавна го чакат в анадола