Студенти по медицина в СУ излизат на протест

Близо три пъти по-високите такси са причина за недоволството им
12 юли 2010 10:02,
39
Студенти по медицина в СУ излизат на протест
Снимка: Булфото

Кандидат-студенти и студенти  протестират срещу високите такси по медицина в Софийския университет.

Тази година семестриалните такси за специалностите "Медицина" и "Медицинска сестра" в Алма матер са близо три пъти по-високи от миналогодишните. Бъдещите лекари ще плащат по 2713 лева на семестър, а миналата година сумата е била 1096 лв.

Кандидат-студентите са на мнение, че ако високите такси в Софийския университет станат факт, то следващата година тя ще се вдигне и в другите висши училища.

От Алма матер обявиха, че високата сума е била само предложение, но заради "техническа грешка" е приета преди месец с постановление на Министерския съвет.

Сега предстои правителството да прегласува решението си. Записването за специалностите обаче започва на 26 юли, т.е. студентите трябва да внесат парите за семестъра, независимо кога МС ще преразгледа решението си.

Протестът започна в 10 часа на площад "Независимост", а кандидат-студентите и студентите по медицинабяха приети от образователния министър Сергей Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Студентите плащат по 5 бона за лъскави трошки и коли втора употреба, както и хиляди левове за бензин и застраховки, а за образованието си не желаят да плащат по 2 бона такса. Това е пълен абсурд. Като не искат да си плащат за образование, просто да станат такси шофьори и да си карат колите и да плащат за тях.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има и друга сметка 1 мес=50000 лв.
33
0
 
6
 
! Отговори
питанката преди 13 години
Като им вземат по-високи такси, да не мислиш, че после от теб няма да вземат? Малко глупаво звучи, не мислиш ли?
32
1
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 13 години
Инженерче, утре като ти вземат 200 кинта да ти зашият празната главица, пред кого ще плачкаш?
31
9
 
3
 
! Отговори
е и? преди 13 години
И в други университети има такива високи такси! Ами да се прехвърлят бе ! Все реват! Да не ги кара някой насила да учат!
30
8
 
3
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Да си плащат! Всички ще станат изедници и кръвопийци. Никой не го интересува, че имаш здравна осигуровка. Престой в болница - плащаш, операция - плащаш, че и по няколко хиляди. Ако не платиш - смърт! Изнудвачи! Още по-високи трябва да са им таксите!
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахаха, ей тоз път им го вкараха. На ви докторлък, аз минах с по 150 кинта в ТУ!
28
0
 
14
 
! Отговори
Деян Бороджийски преди 13 години
Около 400 лева взима медицинска сестра, а около 500 лева лекар. По 2 лева медиците получават за нощно дежурство, а 8 линейки обслужват целия град. Каква излиза сметката, 1 семестър 3 месеца =2700 лева > 5 години по 2 семестъра 27000 лева , или месец 900 лева. Тоест ако не ядеш и скатаваш всичко за да си изплатиш студентския заем, без да прибавяме лихвите който са натрупани за периода, ти трябват 54 месеца или 4,5 години да работиш без да ядеш за да си върнеш заема. Ако се прибавят и лихвите 10
27
0
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 13 години
Ти вече "спамиш излишно"!
26
0
 
7
 
! Отговори
Лимон преди 13 години
Нали се сещаш,че увеличението е само в таксите за обучението по медицина,които се вдигат с близо 1700лв(които и без това си бяха с около 100лв. по-високи от тези в останалите медицински университети в страната - на какво основание не знам),а таксите за останалите специалности остават същите или ги смъкват леко.Това нормално ли е според теб?30 души да изхранват целия унивеситет?Ако ще се вдигат такси - да се вдигнат на всички специалности,но не с 1700лв,а примерно с по 10..50..100лв.
25
0
 
7
 
! Отговори
Лимон преди 13 години
1)Учението в западните страни се заплаща,но хората взимат и доста по-големи заплати от тези в България.2)Учението в западните страни се заплаща,но там се влиза по диплома,а не с КСК и който иска да си учи продължава,а който не иска отпада,но така се дава шанс на всички.3)С тази система на прием на СУ,стандарт в България и цени на обучението ще могат да учат само богаташчета,които в повечето случаи си нямат и на идея защо влизат.Това ли искаш?Не сме дорасли за да се мерим със западните страни
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спомняте ли си Станишев,колко милиона им даде?
23
0
 
8
 
! Отговори
Балин преди 13 години
Чета и се чудя, всички обвиняват университета ане се усещат че Дянков ореза бюджета на СУ преди два месеца, и кой е виновен? СУ-разбира се. Никога не са виновни ***, които ни управляват а начело на финансите е един *** хер Флик, започвам да се замислям, дали истинският хер Флик не би се справил по-добре. Да не мислите че на университета му трябва да вдига толкова таксите? При толкова малко студенти? Питайте любимеца си Дянков.
22
0
 
5
 
! Отговори
до 123 преди 13 години
И колко по-голяма ще е стипендията?Защо пишете глупости.Тук гледат,как да измъкнат повече,а не да дадат.В България някой,ще ти даде и ще те отцени.Глупости.
21
11
 
0
 
! Отговори
123 преди 13 години
Точно за това, ако си плащат и стипендията ще е много по-голяма. Трябва да се дава реален шанс на наистина талантливи, надерени и можещи, а не на всеки. Аман от неграмотни висшисти и всичките искат да седят на бюро и да взимат пари ей така. За какво учат в университети и за това се харчат пари като така или иначе си остават пак толкова неграмотни и работят като продавачи. Е няма как трябва да има и работници, не може всички да са шефове.
20
0
 
4
 
! Отговори
улала преди 13 години
Те имат избиване, ако бяхме нормална държава, а не заплатите им да са по 250 Евро.
19
1
 
18
 
! Отговори
големия нос преди 13 години
Прави са студентите да протестират. Съвсем отделен е въпросът дали изобщо трябваше да се създава насила Медицински Факултет към СУ при наличието на Медицински Университет в София и още 4 такива във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен. И, да, може да обявят каквито искат такси, но да напишат, че е ПЛАТЕНО обучение и да не мрънкат за студентска субсидия пред държавата.
18
0
 
21
 
! Отговори
Безумие преди 13 години
Не знам кой изобщо може да предложи такова нещо, но цялата ситуация е просто безумна-2700 лева?? Та това са близо 1300 евро, в Германия най-високите семестриални такси са 700 евро, как така изведнъж тук се пръкват такива такси, при това за ДЪРЖАВЕН ВУЗ?? Отново е на лице некадърността на управляващите за жалост :(( и това го отнасят именно студентите :((
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е как може такова нещо.Това са много пари.После ще мрънкаме,че няма лекари.Засрамете се бе.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
навсякъде "пазарните" цени са кожодерски и в УНСС ги вдигат на 2000 лева и това след като министър стана ректора на НБУ, където учат богаташчета-наркоманчета