Студенти по медицина в СУ излизат на протест

Близо три пъти по-високите такси са причина за недоволството им
12 юли 2010 10:02,
39
Студенти по медицина в СУ излизат на протест
Снимка: Булфото

Кандидат-студенти и студенти  протестират срещу високите такси по медицина в Софийския университет.

Тази година семестриалните такси за специалностите "Медицина" и "Медицинска сестра" в Алма матер са близо три пъти по-високи от миналогодишните. Бъдещите лекари ще плащат по 2713 лева на семестър, а миналата година сумата е била 1096 лв.

Кандидат-студентите са на мнение, че ако високите такси в Софийския университет станат факт, то следващата година тя ще се вдигне и в другите висши училища.

От Алма матер обявиха, че високата сума е била само предложение, но заради "техническа грешка" е приета преди месец с постановление на Министерския съвет.

Сега предстои правителството да прегласува решението си. Записването за специалностите обаче започва на 26 юли, т.е. студентите трябва да внесат парите за семестъра, независимо кога МС ще преразгледа решението си.

Протестът започна в 10 часа на площад "Независимост", а кандидат-студентите и студентите по медицинабяха приети от образователния министър Сергей Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
14
 
! Отговори
. преди 13 години
естествено, че ще искат по-високи такси! нали трябва да се наложат над Медицински университет, който, според мен подготвя по-добрите кадри! тук са се концентрирали предимно чужденците - плащат си високите семестриални такси и не ги е еня .... не мога да разбера защо СУ се стреми да събере под купола си толкова много специалности?????
14
0
 
17
 
! Отговори
студент в СУ преди 13 години
Много съм разочарован, за пореден път. Ако СУ не спре да се опира на СТАРАТА си слава, нещата ще продължат да вървят зле. Освен, че е един от най-добрите университети, това е и един от най-бързо западащите такива.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2713 лева семестриална такса - 5 стипендии по 50 лева... разликата, ако не греша е около 2463 лева...
12
12
 
8
 
! Отговори
123 преди 13 години
Учението трябва да се заплаща. Във всички нормални държави е така. Ако си толкова умен има стипендии, ако не - си плащаш. Аман от неграмотници, които просто задължително трябва да учат "вишу". А грамотните завършват тук и после изчезват в чужбина.
11
1
 
7
 
! Отговори
az sum преди 13 години
Надявам се да обърнат внимание на протестиращите и да има успех в полза на децата,които остават и учат тук в България-ЗАСЕГА.
10
1
 
14
 
! Отговори
Калин преди 13 години
От СУ не желаят да оптимизират разходите си за администрацията, не търсят външно финансиране за наука.. там впрочем правят ли наука? напълнили учебното заведение с щерки и любовници .. навързали са се по партийно комсомолски .. начин да се облужват и търсят .. пребират едни пари а карат судентите да си плащат?че откъде на къде?Ако имаше читава икономическа полиция, прокуратура и сметна палата . . да са ги прибрали на топло отдавна в нормална страна.
9
12
 
3
 
! Отговори
ТРУДНО преди 13 години
ТРУДНО МИ Е ДА ОПРЕДЕЛЯ КОЙ КРИВ КОЙ ПРАВ, 1 .ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА НА МИН. СЪВЕТ-ТОЯ МИН СЪВЕТ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА МИЛИЦИОНЕРСКАТА ТЪПОТИЯ НА БОЙКО ТИКВЕТО, ЩОМ ПРАВИ ТАКИВА ГРЕШКИ 2. ТИЯ БЪДЕЩИ ЛЕКАРИ ЩЕ НИ СВАЛЯТ ПО 3 КОЖИ ОТ ГЪРБА КАТО ИМ ПОПАДНЕМ В РЪЦЕТЕ. 3. ИЗВОД- ХОРАТА НА БОЙКО СА НЕКАДЪРНИ А БЪДЕЩИТЕ ДОКТОРИ СА КОРУПИРАНИ КОЖОДЕРИ И ТЕЖКО НА НАС ПАЦИЕНТИТЕ
8
1
 
11
 
! Отговори
Светнат преди 13 години
Искат да ги обучава д-р Хаус :)
7
2
 
13
 
! Отговори
ole преди 13 години
Тия пари нямат избиване , защо после лекарите вземали рушвети ...
6
10
 
11
 
! Отговори
До номер 3 преди 13 години
кво ти е виновен Бойко?! Де *** и хейтарите ви за всичко все някой ви е виновен.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"От Алма матер обявиха, че високата сума е била само предложение, но заради "техническа грешка" е приета с постановление на Министерския съвет."Еми, ако мине - мине, ако не... то е техническа грешка, ще се извинят и готово
4
1
 
13
 
! Отговори
Калин преди 13 години
хех.. жалко за СУ превърнат в еднолично болшевишко дружество, такъв ректор маса подобни преподавателчета така ще е, те си получават редовно сумите.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква "техническа грешка".... боже... тия хора на Бойко Тиквата разбиха всичко в България!
2
13
 
7
 
! Отговори
препатила преди 13 години
Даа, искат безплатно следване но и прескъпи и много често некадърни докторски услуги след като завършат и дерат по три кожи от болните ако им паднат в ръчичките.
1
3
 
18
 
! Отговори
Nikolla преди 13 години
Дано успеят в протеста си!А ония форумни ***,дето лаят,че те им заплащали за обучението,да четат добре!