Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!

В писмо до премиера те изложиха спешните си искания
23 сеп 2010 18:44,
390
Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!
Снимка: БГНЕС

Ромите се чувстват излъгани от партия ГЕРБ, която не е реализирала обещаните към тях ангажименти, съобщиха представители на неправителствени ромски организации и активисти.

В сключения на 5 март 2009 г. Меморандум за разбирателство и общи намерения с ромската общност партия ГЕРБ се е ангажирала да работи активно за „същественото повишаване на социалния статус на ромската общност, за активно участие на ромите в обществения живот и в процесите на взимане на решения и изпълнения на същите“.

Разочарованието си ромите излагат в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, подписано от представители на десетки ромски организации и активисти.

Те застават зад изразеното в оставката на Милен Миланов (национален координатор в България на „Международната инициатива на десетилетието на ромското включване 2005–2015") становище, че позицията му е останала обезвластена, за да успее да реализира очакванията на обществото за ромска интеграция.

Ромите са на мнение, че правителството умишлено маргинализира политиката за интеграция на ромите и не предприема никакви конкретни действия в тази посока.

„Когато въпросът за интеграция на ромите заема централно място в дебата на европейските институции, е абсолютно наложително правителството ни да включи в приоритетите си изпълнението на политиката за интеграция на ромите“, заяви Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Той отбеляза, че за целта трябва да се осигури необходимият институционален, финансов и човешки потенциал и да се привлече широка обществена подкрепа.

„Непростимо е да се продължава с досегашната политика, при която ромите се възприемат единствено и само като тежест за обществото и опасност за социалния ред“, пише в писмото до Борисов.

„Този начин за третиране засилва предразсъдъците към нас и води още повече до капсулирането ни“, заяви Деян Колев.

Той изброи спешните искания на ромите:

1. Да се създаде административен орган, който да е пряко подчинен на министър-председателя и който да управлява и координира изпълнението на рамката за ромската интеграция на национално, регионално и местно ниво.

2. Да се планират мерки (с необходимото финансиране) по изведените национални приоритети на политиката за ромска интеграция. Незабавно да започнат да се решават най-наболелите въпроси на гетоизираните ромски общности.

3. Да се делегират отговорности на регионалните власти с реализацията на ромската политика на местно ниво.

4. Да се засили диалогът с ромската общност за вземане на решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** са били винаги ***. Крадливи, мързеливи и миризливи.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** по традиция гласуват за БКП/БСП, което е статистически доказан факт
15
1
 
9
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 13 години
5.Да ни се превежда по банкова сметка 50% от приходната част на бюджета на Република България.
14
2
 
45
 
! Отговори
ангел преди 13 години
- когато почнете да плащате за всичко, което потребявате-когато спрете да крадете /поне кабели и релси, за битовите кражби не говорим - сложна тема е/-когато спрете само да искате от тая държава, а проумеете, че трябва да си го зслужите /това значи да не лежите в очакване на социалната помощ, а да работите - ако не си ме разбрал, господин ром/-когато почнете да спазвате правилата на поведение, присъщи на БЪЛГАРСКОТО общество - щото все пак тук е България, държавата на БЪЛГАРИТЕ. това значи - да пазите чисто, тихо, и в приличен редкогато изпълните всички тези условия, господа ***, ще откриете, че може да си живеете тук съвсем спокойно. ако обаче не ги изпълните, съвсем скоро ще видите, че толерантния българин е способен на ужасяващи неща, ако се злоупоъреби с търпението му.
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво интегриране бе?! Не искат да бачкат, не искат да учат... нищо не плащат!Тяхната максима е "всички са длъжни да ни хранят".
12
1
 
8
 
! Отговори
anon преди 13 години
nishto niama da izleze. getata syshtestwuwat zashtoto.. ima normalni hora. kogato edno cigansko semeistwo se zaseli pri normalni hora- normalnite hora se iznasiat. na tiahno miasto se zaselwat oshte *** i sled wreme getoto e gotowo. jelezni zakoni i izpylnenieto im e reshenieto. taka 90% ot *** shte sa po zatworite a ostanalite shte se dyrjat prilichno.
11
3
 
46
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Напротив ГЕРБ и АТАКА излъгаха нас, белите данъткоплатциЗа нас работата и данъците, а за вас лежането и помощите
10
0
 
4
 
! Отговори
gte преди 13 години
9
1
 
11
 
! Отговори
gte преди 13 години
Видке Видке... и ти ли се продаде за една стажантска заплата в днес.бг?
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Волен ще ви интегрира
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как не разбрахте,че проблемите с ромите тръгнаха от турците.Три етноса тровят България-***,турци,помаци
6
1
 
18
 
! Отговори
Като гледам, преди 13 години
точно от тези мангалоиди идват исканията - все приоритети, гетовизация и делегиране на права са им в *** усти. Абе, кой подклажда бъдещата гражданска война в родината ни? Не че нямам свой отговор, просто е интересно да съпоставим мнения
5
1
 
61
 
! Отговори
JollyRoger преди 13 години
Единствените мерки, които съм съгласен да бъдат финансирани от дънакоплатеца, са свързани с изкопаването на една по-голяма яма, където ромите да бъдат "интегрирани".
4
16
 
36
 
! Отговори
Свети Герберий преди 13 години
Най--накрая стана ясна електоралната база на ГЕРБ... Както виждате - сами си признаха...
3
6
 
28
 
! Отговори
оф преди 13 години
А сега какво ще прави партия герб без ромите
2
8
 
20
 
! Отговори
Чичо преди 13 години
Не само ***, а и всички нас.
1
3
 
54
 
! Отговори
1 преди 13 години
Иде ми да си пробия екрана от бой по тия черни нагли муцуни на снимката

Спонсорирани публикации