1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!

Протестиращите поискаха оставката на Симеон Дянков
Обновена: 20 ное 2010 00:35 | 19 ное 2010 15:30,
160
1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!
Снимка: Булфото

Над 1000 медици се събраха на протест пред сградата на Народното събрание под наслов "Стига експерименти със здравето на хората!".

Потестиращите носеха със себе си плакати с надписи "Мизерия в здравеопазването", "Лекуваме от собствените си заплати".

"Искаме яснота и прозрачност за това къде, защо и как отиват нашите пари. Повече пари не искаме, но предвидените три милиарда и пет милиона лева в бюджета за здравеопазване за следващата година да бъдат разпределени прозрачно, публично и в полза на хората".

Още по темата

Това заяви от трибуната пред Народното събрание председателят на БЛС Цветан Райчинов на днешния национален протестен митинг на медицинската общност от страната.

Евгени Душков от КТ "Подкрепа" съобщи, че медицинската общност настоява бюджетът за идната година да бъде предвидим и да даде възможност за нормална работа.

Той заяви, че трябва да се спре национализацията, която се извършва чрез трансфери към държавата на здравни вноски, както и да се гарантира адекватно финансиране на извършваната дейност.

В подкрепа на думите си Душков цитира управителят на НЗОК Нели Нешева, която била заявила: "Ще работите 100 процента, ще ви плащат за 60".

Протестиращите настояват още до края на месеца да се изпратят всички дължими суми на изпълнителите на медицинска дейност.

Организаторите на протеста поздравиха от трибуната министъра на финансите Симеон Дянков с песента "One way ticket" и го приканиха да си отиде.

В момента се подготвя нова методика за разпределение на средствата от здравната каса. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той допълни, че трябва да бъде решено какво се случва в първичната помощ, дали болниците са много или са малко. 

Константинов каза, че се надява до 2012 г. да отпаднат и клиничните пътеки и да се въведат т. нар. диагностично свързани групи.

По повод протестите на лекарите министърът коментира, че 27 000 са практикуващите лекари в страната, но само 200 от тях протестират в София. 

Той допълни, че основното е да има дискусия по проблемите, а не само да се настоява за финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз имах приятел лекар..много добър но замина на работа в Англия, сега работи 3 дни в седмицата но взема заплата 5 пъти повече от тук,но човека е специалист,тка че който лекар мисли че е добър да хваща пътя..:)))
139
0
 
13
 
! Отговори
129 преди 13 години
Лично аз не искам лекарите ни да отидат да работят в чужбина, нито пациентите им да ходят да се лекуват в чужбина. Излишно е противопоставянето.
138
0
 
4
 
! Отговори
129 преди 13 години
Ти когато си болна, при кого отиваш? Лекарите имат своите основания да бъдат недоволни, пациентите - също.
137
1
 
5
 
! Отговори
пак ли ти преди 13 години
А, да, отношението на лекарите към пациентите е съвсем очакван отговор на отношението на пациентите като към крадци и убийци. Погледни се например ти!
136
0
 
6
 
! Отговори
пак ли ти преди 13 години
Ами махай се, какво чакаш? Да не мислиш, че някой в България е умрял за деветте лева, които ще получи за теб?!И как е в чужбина? Безплатно, бързо, удобно? Я се скрий, лъжеш като дърт ***, никой няма да те погледне, преди да си направиш осигуровка със солидна премия, или поне да носиш една торбичка парички!
135
3
 
2
 
! Отговори
АБ преди 13 години
Искам да попитам, каква е тази дума ВЕДНО?? Благодаря!!!
134
0
 
6
 
! Отговори
до аз 134 преди 13 години
Аз-исчо, а защо лекарите в България ти пречат, след като не се лекуваш при тях и смяташ, че от тях нищо не става???? Какъв ти е проблема?
133
10
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
Ами махайте се, аз отдавна не се лекувам в България точно защото НИЩО, АМА НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС!!! На първо място отношението на българските лекари към пациентите е като към просяци и ***!!!
132
3
 
10
 
! Отговори
има ГОЛЯМО значение преди 13 години
Говориш глупости, но май си и вярваш. За спешна операция никой не иска пари, освен за консумативи, които "касата" не заплаща. Може и без тях , но резултатите са по-лоши. Освен това си ужасно неграмотен. Българите ще го духат все по-често, защото все по-малко лекари ще има. Независимо от тъпотията и омразата ви, никой не може да ги спре да напуснат България. ***, плъхове, в дупчиците си!
131
10
 
11
 
! Отговори
май няма значение преди 13 години
А според вас господа "лекари" нормално ли е да се възползваш от човешката психика по уникално долен начин и да кажеш на родител.(Добър ден.Синът ви се нуждае от спешна операция,НО трябва веднага да донесете 800 лева иначе не можем да го оперираме.)И се наричете ЛЕКАРИ господа и госпожи.НЕ това не е единичен случай, не са и два.Това е масова прктика в РБ.Хората мрът в БОЛНИЦИ защото трябва да изчакат или защото не могат да зплатят вашият труд.
130
2
 
7
 
! Отговори
май няма значение преди 13 години
В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва. На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено. Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.ЗАКЛЕХ СЕ!
129
1
 
7
 
! Отговори
fil преди 13 години
Kolega, ti si se spasil. Kato priklyucha sas specializaciqta dogodina mislq i az da se spasqvam. Koy shte ti gleda porsheto tam horata sa na drugo nivo, po-visoka chestota sa. Zlobata, zavistta, negramotnostta shte unishtoji balgarite
128
2
 
16
 
! Отговори
ваня преди 13 години
не мога да разбера защо всчики така оплюват лекарите, а като им се наложи отиват при тях с подвита опашка и наведена глава да търсят помощ. Това е цинично и лицемерно!
127
0
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 13 години
Завършва филма наречен РБ.
126
4
 
5
 
! Отговори
Бероисия преди 13 години
След обвиненията към науката и образованието и въвеждането им в ранг на престъпления, очаквам и лекарите и лечението да бъдат обявени за престъпни. "Ты хочеш лечитстя? Ах, ты кулак, ***, враг правительсва!""Ты хочеш учиться, а не принимаеш нашего георина! *** ты сукин!"" Нам не надо врачи и ученые, нам надо только братьия Галевые, ласкавые!". Това са основните програмни лозунги на нашето обично правителство. На борба за изпълнението ИМ!
125
1
 
4
 
! Отговори
dok преди 13 години
Глупостта не ходи по гората,а по хората.
124
0
 
3
 
! Отговори
dok преди 13 години
Не е тъжно-страшно е!
123
0
 
7
 
! Отговори
dok преди 13 години
Бях в Германия и видях-тук само си мислим,че правим медицина!
122
4
 
9
 
! Отговори
до уличното псе 121 преди 13 години
О, то в момента ораганизацията е просто брилянтна. А "горките болни" изобщо не обикалят като недарени свати тук и там. Медицински термини пълнят всички сайтове, защото в България от медицина всеки разбира. Е, до едно време, после вика "докторе, помагай", но понякога просто това води до закъснение с цената на човешки живот. Между другото, системата отдавна се крепи на ентусиазма и незаплатения труд на лекари, сестри и фелдшери. Но вече и този филм свършва.
121
12
 
3
 
! Отговори
от улицата преди 13 години
Тъпите и алчни докторя явно си мислят ,че като се премахне всякаква организация в здравеопазването, горките болни,т.е. всички ще тръгнат да снасят на всеки с бяла престилка. Нищо такова не може да се случи.Болните ще дават на когото си поискат,колкото могат и най вече на фелдшерите, а системата на ще се срути и сайтовете , като този ще се напълнят с медицински термини.