Проклятието да си питбул в България

В страната масово се изоставят кучета от тази порода
Обновена: 4 фев 2011 10:49 | 4 фев 2011 08:30,
255
Снимка: Dnes.bg

 

Масово изоставяне на питбули се наблюдава през последните седмици в цялата страна. Само за последния половин месец и само в София са захвърлени над 10 питбула. По един има в Пловдив, Варна, Бургас и Враца.

Кучетата са на различна възраст. Те се намират и лекуват от доброволци към организацията „Приятели на животните”.

„Кучетата попадат при нас травмирани, преживели системно пребиване и често са им необходими месеци за възстановяване”, каза пред Dnes.bg Нели Динева, която е доброволец в организацията.

От няколко години тя се занимава с лечение на изоставени питбули на улицата или в изолаторите, след което им търси постоянен дом. Момичето отделя собствени средства, за да излекува кучетата.

„Основният проблем при спасяването точно на тази порода е погрешното схващане, че питбулите са опасни кучета. Те могат да бъдат превърнати в опасни, ако собственикът им прилага силови методи и ги възпита неподходящо”, споделя доброволката.

Голям проблем са незаконните битки, които собствениците на питбули организират между четириногите си.

„Много от хората си взимат питбул, за да го пускат в битки, но като видят, че кучето им не е бойно, го захвърлят на улицата”, твърдят защитниците на животните.

Лечението на един питбул струва между 100 и 1000 лева. После той се дава за осиновяване, като кандидат-осиновителите трябва да отговарят на няколко условия:

• да отделят достатъчно време за игра с кучето
• да не търсят питбул с цел пускане в незаконни битки с други кучета
• да имат финансовата възможност за изграждане на голяма ограда и стабилна колиба, ако го гледат на двора
• да не го взимат за куче пазач

„Питбулите са добри кучета, които обичат да изпълняват команди и на моменти са доста лигави, но в България много хора не ги обичат заради отделните представители на породата, които са превърнати в машини за боеве”, разказа още доброволката Нели Динева. 
Сега защитниците на животните търсят дом на няколко питбула. Един от най-сладките се казва Макс (снимки 4-8). Той е на 1 годинка. Все още се плаши от резки жестове, защото дълго време е бил малтретиран, но никога не е проявявал агресия към човек.

Макс се дава за осиновяване само за домашен любимец на отговорни и търпеливи хора. Има направени всички необходими изследвания. Той е кастриран, ваксиниран и обезпаразитен. Всеки, който иска да си осинови питбул, нека пише на мейл адреса на Dnes.bg и ние ще го свържем с доброволците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: питбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
14
 
! Отговори
angus преди 13 години
Mразя хора тип "анцузи" !
202
1
 
3
 
! Отговори
Цефул преди 13 години
Браво Хане!!!
201
4
 
23
 
! Отговори
Хан Крум преди 13 години
Просто не мога да си обясня злобата у българина. Защо вините животинките? Те ли са виновни за това, че следват инстинктите си? Кой обучава кучетата които нападат децата? Нали *** комплексари които избиват комплексите си за малоценност чрез кучетата си. По природа кучетата са добри и любящи животни. Кучетата са безкористни и правят всичко възможно да угодят на стопанина си. Гладът и жестокото отношение ги правят недоверчиви и агресивни.
200
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само лошите и простите хора не обичат кучета и животни . Това е истината !!!!
199
5
 
16
 
! Отговори
papi преди 13 години
На този, който се е нарекъл normalen искам да кажа следното: деца са застрашени от начин на мислене като твоя, който насажда злоба. А ненормалното придвижване и не-спокойствието в по-големите градове е причинено не толкова от кучета и кучкари, колкото от тотална липса на контрол върху спазване на общински наредби и закони, както и от чувството за безнаказност на тези, които нарушават правата на останалите. Накратко - криви са простаците, а не кучкарите и кучетата.
198
0
 
1
 
! Отговори
До Ardino преди 13 години
Ако това, което твърдиш има начин да се докаже (примерно със снимки или труповете на убитите животни), прати този разказ на всички организации, които се занимават със защита на животните (например 4 лапи, АРС, На ти с природата...), за да спрат тези безобразия.
197
0
 
3
 
! Отговори
Ardino преди 13 години
Eto kakva e situaciyata v na6iq grad. Ob6tinskite slujiteli - ekolozi i zamestnik kmetove sa namerili na4in da pe4elqt pari na garba na ku4etata. Domakvat ku4eta ot okolnite sela i gradove , periodi4no gi mestqt ot edno mqsto na drugo i taka pe4elqt pari za vsqko ku4e - uj sa premesteni v priyut. Kogato populaciqta stane golqma gi trovqt direktno na centara a drugata polovina gi ubivat v edna izostavena mina.
196
6
 
16
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
до нормалния - аз твърдо подкрепям твоята будна гражданска позиция. прав си - гадните, долни кучелюбци, които апелират за добро отношение към животни И към хора са в основата на всички проблеми. подкрепям да се избият всички (ВСИЧКИ) животни на планетата. когато свършим с тях ще лъсне грозната истина, а именно - че такива жестоки, зли същества като теб само дебнат към кого да си насочат агресията. и когато не ви останат животни, същите вие цивилизовани жители ще се избиете като диваци
195
23
 
2
 
! Отговори
normalen преди 13 години
айде пак кретении за опазване на кучета а това, че са застрашени деца - това не е важно. Ненормални извратени кучкари и кучелюби - няма по-важно от нормалното придвижване и спокойствие в града - вие тровите дните на всички нормални хора. Всички кучета по улиците - прибрани или убити ! както и ядем пържоли !
194
0
 
29
 
! Отговори
Nerealen преди 13 години
Всички тия, които използват кучета за бой трябва да са по затворите да се борят за опазване на дупетата си. Всички, които си изоставят кучетата заслужават един здрав бой и да чукат камъни някъде. А всички, които гледат големи кучета в панелки са пълни ***!!! Аз имам куче, което ще стане 40- 50 кила, обаче имам 2 дка двор, а не като някои, гледащи немски овчарки на терасите!!!!
193
12
 
3
 
! Отговори
Марголин .22 преди 13 години
Да ги дадат на мен, аз ще ги "лекувам"!!!
192
1
 
10
 
! Отговори
soul преди 13 години
jasemi, имаш много добра позиция и напълно подкрепям мнението ти. Не разбирам хора като 187. Имала съм куче и мога да кажа, че ми е дало толкова радост и усмивки, колкото не може да си представиш, за съжаление си отиде неотдавна от този свят. За момента нямам деца, но и за миг не съм си и представяла, че мога да сравня това, което детето или кучето би ми дало. Познавам много хора, които обичат кучета или защитават бездомните и изобщо не мога да ги определя, както ги описвате.
191
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
по-скоро трябва да си комплексар
190
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да си ***, за да си изоставиш кучето!!!!!!!!!
189
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гориките кученца
188
1
 
16
 
! Отговори
Спринт преди 13 години
Много правилна позиция ! В цивилизованите страни е така : кучетата са с чип, скитащи няма, /нито едно/, когато стопаните им ги извеждат, събират изпражненията в торбички, иначе има солени глоби.Кучетата са разделени на категории, някои са забранени, за други трябва разрешително да се притежават. Опасните кучета се извеждат САМО С НАМОРДНИК И ВЪРЗАНИ. Толкова. Другото е харчене на средства и празни приказки.
187
1
 
23
 
! Отговори
имат право на живот преди 13 години
Вижте това и само не казвайте че американците са ***, НЕ те имат закони и който ги наруши подлежи на наказание и ДА насилието към животно е подсъдимо. Аз съм живяла там, хората са много пдружелюбни и мили. Ако видят човек или животно в беда винаги ще помогнат. Ненормални и убийци има навсякъде. В България просто не ги съдят.
186
0
 
22
 
! Отговори
grah преди 13 години
Разбира се, че има решение. То отдавна е предложено, дори има закон за това. Според този закон трябва да се създаде единен регистър на всички кучета, те трябва да се регистрират, чипират и всяко куче да има стопанин, който е отговорен за него. Да се плаща данък ако кучето не е кастрирано /за да не произвежда повече ***/ и ако нещо стане - стопанинът да понася наказание. Но ... нищо от това не се случва. Защ..., това е интересният въпрос.
185
4
 
18
 
! Отговори
Д. Цветкова преди 13 години
Като чета коментарите ми става много неприятно. Не виждате ли - обществото ни е болно! Не знам от кога се е превърнало в углавно престъпление да обичаш животните и да се грижиш за тях! Защо всичко трябва да се мери и сравнява. Несъмнено има и много хора нуждаещи се от помощ, но това /както пишеше в един от коментарите/ че обичаме животните, не изключва и хората, макар обратното твърдение да е доста вярно... Ако не можеш да обикнеш чистата душа на куче, как ще обикнеш покварения човек?!
184
4
 
16
 
! Отговори
grah преди 13 години
в България животът не децата е най-ценен. Навсякъде е. Това са категории, които не подлежат на сравнение. Сравнението на кучетата и децата е лицемерие, с което се прикриват липсата на разумен диалог. Истинският въпрос е за отговорността, която поемаш. Отговорният човек, е винаги такъв- към детето си, към кучето си, към останалите хора. Той се грижи всеодайно, лекува, обучава. Безотговорния си търси оправдания да не го прави. Той ползва, хвърля и обвинява другите.