Проклятието да си питбул в България

В страната масово се изоставят кучета от тази порода
Обновена: 4 фев 2011 10:49 | 4 фев 2011 08:30,
255
Снимка: Dnes.bg

 

Масово изоставяне на питбули се наблюдава през последните седмици в цялата страна. Само за последния половин месец и само в София са захвърлени над 10 питбула. По един има в Пловдив, Варна, Бургас и Враца.

Кучетата са на различна възраст. Те се намират и лекуват от доброволци към организацията „Приятели на животните”.

„Кучетата попадат при нас травмирани, преживели системно пребиване и често са им необходими месеци за възстановяване”, каза пред Dnes.bg Нели Динева, която е доброволец в организацията.

От няколко години тя се занимава с лечение на изоставени питбули на улицата или в изолаторите, след което им търси постоянен дом. Момичето отделя собствени средства, за да излекува кучетата.

„Основният проблем при спасяването точно на тази порода е погрешното схващане, че питбулите са опасни кучета. Те могат да бъдат превърнати в опасни, ако собственикът им прилага силови методи и ги възпита неподходящо”, споделя доброволката.

Голям проблем са незаконните битки, които собствениците на питбули организират между четириногите си.

„Много от хората си взимат питбул, за да го пускат в битки, но като видят, че кучето им не е бойно, го захвърлят на улицата”, твърдят защитниците на животните.

Лечението на един питбул струва между 100 и 1000 лева. После той се дава за осиновяване, като кандидат-осиновителите трябва да отговарят на няколко условия:

• да отделят достатъчно време за игра с кучето
• да не търсят питбул с цел пускане в незаконни битки с други кучета
• да имат финансовата възможност за изграждане на голяма ограда и стабилна колиба, ако го гледат на двора
• да не го взимат за куче пазач

„Питбулите са добри кучета, които обичат да изпълняват команди и на моменти са доста лигави, но в България много хора не ги обичат заради отделните представители на породата, които са превърнати в машини за боеве”, разказа още доброволката Нели Динева. 
Сега защитниците на животните търсят дом на няколко питбула. Един от най-сладките се казва Макс (снимки 4-8). Той е на 1 годинка. Все още се плаши от резки жестове, защото дълго време е бил малтретиран, но никога не е проявявал агресия към човек.

Макс се дава за осиновяване само за домашен любимец на отговорни и търпеливи хора. Има направени всички необходими изследвания. Той е кастриран, ваксиниран и обезпаразитен. Всеки, който иска да си осинови питбул, нека пише на мейл адреса на Dnes.bg и ние ще го свържем с доброволците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: питбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
5
 
17
 
! Отговори
jasemi преди 13 години
187 ми Извинявай,но по-безумно изказване от твоето отдавна не съм чела!Как може да сравняваш децата с кучетата?Това,което обичам най-много на света е детето ми,за щастие имам здраво и щастливо семейство,които също обичам много!Имаме куче вкъщи и и защитаваме кучетата,това значи ли,че сме вманиачени и болни?Направо те съжалявам!И още нещо много от моите приятели и колеги имат кучета и никой от тях не самотен или разочарован от живота,за щастие!
182
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За съжаление в България живота на кучето е по-ценен от този на децата.Всички защитници на бездомните кучета са самотни или разочаровани от живота хора, които по този начин компенсират липсата на обич и внимание. И не едно куче не може да даде същото като едно дете, но вманиачените в болните си идеали защитници на бездомните кучета не могат да го проумеят! Факт е че не трябва да има кучета по улиците, факт е че не трябва да се и убиват, но трябва да има приюти, като във всички нормални държави.
181
5
 
12
 
! Отговори
Гатанка преди 13 години
Ловците имат кучета и си ги гледат като писани яйца а стрелят по сърничките. А сега кажете те обичат ли животните и хората или не :) ?
180
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като гледам коментарите тука,абе то много деца по пясъчниците,много нещо! да се чудиш къде има толкоз много пясъчници....
179
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОИТО НЕ ОБИЧА ЖИВОТНИТЕ, НЕ МОЖЕ ДА ОБИЧА ХОРАТА
178
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проклятие е да не знаеш колко щастие може да ти донесе едно дете,било то момче или момиче, което никога не е било нахапвано от кучета.Проклятие е да обвиняваш непрекъснато другите, че са пуснали сополивите си дечурлига на кучешката площадка и пясъчника, които по право се полагат на пуснатият ти да тича на воля ротвайлер. Много е лесно да си го изкараш на една бабичка останала без крака(разбирай изядени от кучета), понеже без да мисли взела че просто минала по улицата. Мъка мъкааа.
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mai proklqtieto e da si bulgarin
176
0
 
21
 
! Отговори
Разумен преди 13 години
Най-мразя такива хора. Поел си ангажимент - изпълняваш го. В случая се грижиш за кучето каквото и да става. Какво е това по дяволите?!?!
175
5
 
19
 
! Отговори
jasemi преди 13 години
Проклятие е да си *** и никога да не можеш да разбереш,колко много любов може да ти донесе едно куче било то *** или породисто!Проклятие е непрекъснато да търсиш виновни за жалкият живот,който водиш!Много е лесно да си го изкараш на едно куче,но това може ли да направи някого щастлив....???Едва ли!
174
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
grahЗащо ако мога да знам твърдиш че "помията" се излива само от "всички хейтъри, комплексари и други *** в тая държава"? Защо след като смяташ себеси за част от "нормалните хора" тона на поста ти е такъв? Идеята на спора е борба на аргументи не плюене по опонентите. Очевадно е че има проблем с популацията бездомни животни. Дай идея за решение, приемливо и за двете страни, а не изтъркани определения за манталитета и интелекта на другите.
173
4
 
22
 
! Отговори
grah преди 13 години
пълно е с разни умници, дет най-обичат да се изказват по всяка тема. Виждали питбул на картинка, но имат мнение и всички трябва да го чуят. Млъкнете бе! Като се запознаете с някой питбул на живо, тогава ще говорите. Защото питбулите са изключително човеколюбиви кучета, което е причината да бъдат така жестоко малтретирани от всеки ***, който е решил да повишава самочувствието си с някое куче от тая порода. Наистина трябва да се забранят и да се дават само на хора, които заслужават!
172
5
 
2
 
! Отговори
az преди 13 години
Всичко това са старфоршир териери.
171
3
 
13
 
! Отговори
grah преди 13 години
Факт е, че стане ли дума за кучета се почва изливането на кофи с *** и помия от всички хейтъри, комплексари и други *** в тая държава. Не че са болшинство, но са толкова гласовити и надъхани, че ти се струва сякаш са единственото население на тази дължава. Но не са... всъщност ние, нормалните хора, които обичат живота във всичките му проявления все още сме повече. И помагаме всекиму колкото можем - и на бедния, и на гладния, и на двукракия и на четирикракия. Всеки ден, по левче, по минута.
170
8
 
5
 
! Отговори
605 преди 13 години
Приспивна инжекция на теб, на дечата ти и на *** и баща ти. Защото такива като теб трябва да бъдат заличени от генофонда на човечеството.
169
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Питбул в къщи си е наемен убиец винаги под ръка. На уличните питбули за какво изобщо им се търсят осиновители. Приспивна инжекция за вече сън и точка. Разните откаченяци дето хравят *** по улиците и уличните котки трябва да бъдат санкционирани доста солено, а самите *** - разумно изчезнали.
168
12
 
18
 
! Отговори
До любителите на преди 13 години
животни.След като искате хората да уважават правото Ви да отглеждате и обичате домашните си любимци, то уважавайте правото и на тези, които не ги харесват и не желаят да са в контакт с тях. Защо натрапвате вашето виждане за отношението към животните и на останалите. Не са длъжни всички да харесват кучета. Има хора и то много, които изпитват дори панически страх и от най- дребното такова. Никой не е длъжен да прибира детето си от пясъчника защото някой е решил да пусне кучето си да тича точно там
167
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mдаааа страхливците така си решават проблемите-чрез убийство!Не искаш нещо и кво утрепваш го,че по-лесно!
166
5
 
12
 
! Отговори
някоя си преди 13 години
Аз лично имах щастието да познавам една питбулка - е, нямаше такова куче! Толкова много обичаше хората, че искаше на всеки непознат да се хвърли на врата - супер много се радваше на непознати! Едвам съм я удържала понякога, че не всеки обича кучетата, пък и някои се стряскат... А пък тя, милата, бе такава душичка...
165
6
 
10
 
! Отговори
до 168 преди 13 години
Може тиквата ми да е проста но е видяла.Бил съм къде ли не по света но такова чудо няма.Там бездомните кучета обикновенно ги умъртвяват ,ако никой не ги ще.
164
3
 
16
 
! Отговори
Бай Ристо преди 13 години
А защо не пишете за проклятието да си българин в България.....