Нашите затвори най-пренаселени в ЕС

Проблем са и лошите битови условия
5 апр 2011 14:20,
30
Нашите затвори най-пренаселени в ЕС
10% от лишените от свобода у нас са наркозависими. Снимка: Булфото

Българските затвори са сред най-пренаселените в Европейския съюз. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на  демокрацията (ЦИД) за изпълнението на наказанията и състоянието на затворите у нас. 

Според доклада лишаването от свобода продължава да е най-често използваното наказание в страната ни. През първата половина на 2010 г. почти половината от всички осъдени са получили ефективни присъди. 

Освен пренаселеността, сред основните проблеми на затворите у нас остават остарялата материална база, лошите битови условия, ниската трудова заетост и трудностите при осигуряване на медицинско обслужване и образование, посочват от центъра. 

Според ЦИД решения на проблемите могат да се намерят със законодателни и практически промени, сред тях – и разширяване на прилагането на наказания, който не са "лишаване от свобода". 

Като пример за това от центъра посочиха, че притежанието на еднократна доза наркотик трябва да се декриминализира, както и да се предвидят по-леки наказания за престъпленията с наркотици с ниска обществена опасност. 

От центъра смятат, че е необходимо да се въведат и повече програми в затворите за субституираща терапия на зависими от наркотици.

Още по темата
Според доклада България е на последните места в Европа по използване на подобни терапии.
В същото време по официални данни над 10 процента от лишените от свобода у нас са наркозависими. 

Омбудсманът Константин Пенчев посочи, че през миналата година до кабинета на омбудсмана са подадени 81 жалби на лишени от свобода, пише БТА.

По думите на Пенчев затворниците се обръщат към институцията най-вече поради липса на достатъчно възможности за трудова заетост, грубо и унизително отношение от страна на служители в затвора или бездействие от тяхна страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: затвори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
joe преди 13 години
Mасларова затова е навън,защото в затвора няма място !!!
28
0
 
3
 
! Отговори
нормален преди 13 години
Нали затова е затвор! Да се чувствува неудобно за да си помисли, какво да прави като излезе от там. Това не е санаториум или хотел. Въпреки, че повечето гледат за зимата да са там за дане се грижат за топло, храна и т.н. На тези глупави комисии нали пак ние им плащаме заплатите.
27
0
 
2
 
! Отговори
venco преди 13 години
Тези с леките наказания на работа - да метат, чистят, да копаят на полето ......с 2 думи на Тръстиката. Тези с повече от 20 ***.
26
1
 
10
 
! Отговори
vlady преди 13 години
Българските затвори са на що годе прилично ниво, но са далеч от световно признатия стандарт Bang Kwang (Bangkok Hilton) и трябва да се развиват в тази посока - постелки на пода, студена вода, студ, мизерна храна за не повече от 1лв на ден, 30 човека в килия с около 1м2 на човек, бой с палки и тежки вериги за дисциплинарни наказания и т.н.
25
0
 
4
 
! Отговори
хаха .!. преди 13 години
когато вече няма място ЩЕ Е ХУБАВО СЪДЕБНАТА ПАЛАТА ДА Я НАПРАВЯТ ЗАТВОР КАТО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАКЛЮЧАТ ВСИЧКИ ВРАТИ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТНИЯ ДЕН ТАКА СИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълно със *** които са откраднали някакви си ламарини . А баш престъпниците са отвън . Баш фашизъм
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия откриха топлата вода... само се чудя кой им плати за това?
22
1
 
1
 
! Отговори
хм преди 13 години
а Цецко завидя преди известно време на грузинския си колега, че имал много повече затворници
21
0
 
12
 
! Отговори
Българан преди 13 години
Какви условия, какви удобства!Ами всеки затвор е по-луксозен от бордеите ,където живеят "Roma" - населението. Те затова все натам се стремят!Какво още, да им признаваме затвора за трудов стаж за да имат пенсия!!!Да ги пратят да работят във Фуушима. После няма да плащат за осветление!
20
0
 
12
 
! Отговори
- преди 13 години
Е те в Хилтън ли очакват да ги държат??!
19
0
 
15
 
! Отговори
Олеее преди 13 години
Стига с това лицемерие!На нас не ни трябват по-добри затвори, нито наркотици!На нас ни трябва държавата да създава по-добри законови и икономически условия за развитие на бизнеса, по-добро образование, по-високо заплащане на труда, по-евтини ресурси, по-справедлива и ефективна съдебна система, по-ефективна държавна администрация, по-добри условия за живеене. СТИГА ВЕЧЕ РАЗНИ ЧИНОВНИЦИ СА ПИСАЛИ БЕЗПОЛЕЗНИ ДОКЛАДИ ЗА ДА ВЗЕМАТ ГРЕШНИ ПАРИ И ДА ЗАЛОУПОТРЕБЯВАТ С ВЛАСТ!!!!
18
1
 
10
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Крадеш режат ти ръцете,както беше преди в Катар,изнасилиш и убиеш режат ти главата както е С.Арабия,а не да ги слагат по 2-3 годинки на топло *** и след тва дай пак да изнасилваме и убиваме .....аман от *** (***)
17
1
 
6
 
! Отговори
s-h преди 13 години
Че те ако ги пуснат повечето няма да изкат да излязат.Вътре живота им е гарантиран,а колко хора работят и с месеци не могат да вземат заплата/то пък и едни заплати,като платиш ток,телефон,парно,транспорт и нямаш пари за хляб/.
16
3
 
18
 
! Отговори
Oleee преди 13 години
Ами да ги направим като курорти, а?Може би престъпникът трябва да се чувства като на курорт, а не като човек лишен временно от права, защото е извършил престъпление.И не стига това, ами всички ние трябва да поработим здраво, за да му осигурим добра почивка.И като излезе от затвора, като почне пак да краде, убива, изнасилва, да се чувства отпочинал, да е свеж и бодър, с тен и добре охранен.ЩО ЗА ПРАВОСЪДИЕ Е ТОВА ??????И да легализираме притежанието на 1 доза наркотик?????ДА ВИ .. НА ДЕМОКРАЦИЯТА
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затворите били пълни. Това трябва да създаде усещане че се води борба с престъпността и много бандити се хващат. Как тогава да си обясним нарастващите кражби, грабежи, цялата напаст от вилнеещи *** на които никой нищо не им прави, разпространението на наркотици навсякъде? Не знам какво има в зтаворите, обаче знам че за за кражбите които стават почти нищо не се случва.
14
2
 
11
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
Да ги испратят на бачкане в Япония "Фукушима нали им се приспада когато работят после халал да им свободата
13
3
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
скоро ще искат мутрите да се кримилинизира и НЕНОСЕНЕТО на дрога т.к пазара им се свивал и бойкотирал та трябвало законово да ги подпомогнем(..докога този измъчен и глупав народ ще ги търпи
12
0
 
3
 
! Отговори
Емо Стоянов лошия преди 13 години
Брейй толкоз ли много хора ше ни ограбват и убиват.Поне затвора е пълен но да не избягат като от филма Бягство от затвора че тогава ше е лошо.
11
6
 
12
 
! Отговори
терсенето преди 13 години
Ами според мен присъдите за дрога да се излежават под земята на два метра и да се испълняват на стадионите и затворите ще упостеят
10
1
 
15
 
! Отговори
бай ганьо преди 13 години
в Европейските закони всеки се съобразява, защото са строги тоест високи присъди за малко провинение ,а тук големи провинения годинка две и все едно стока на промоция.Там за кило дрога познай какво става ,а тук две годинки.