Мехмед ме помоли да си сменим местата, той загина!

Разказът на оцелялата при ужаса студентка Милена
17 юни 2011 07:27,
121
Мехмед ме помоли да си сменим местата, той загина!
Снимка: Булфото

"Личеше си, че автобусът е стар. Още щом се качихме, лъхна на мухъл. Спомням си, че седях на мястото до прозореца. Там трябваше да седне Мехмед Зюфекер (едно от загиналите момчета - бел. ред.), но сам ме помоли да седне от външната страна. Сега разбирам, била съм на крачка от смъртта".

Това разказа пред в. "Труд" от болничното легло 23-годишната Милена Димитрова от Бургас, която оцеля при катастрофата край Пловдив.

Младата жена е оперирана в неврохирургията на университетската болница “Св. Георги” заради счупен при сблъсъка прешлен на гръбначния стълб.

Милена е студентка в трети курс по право и международни отношения в СУ “Св. Климент Охридски”. Връщала се в Бургас да учи за изпит. Качила се на автобуса от централната автогара в София в 22,30 ч.

"Избягвам да пътувам с рейсовете на “Ентуртранс”, защото са западнали, но онази вечер се наложи. Спомням си, че когато излязохме от София, шофьорът спря на първата бензиностанция на “Шел” да зареди. Там никой не е слизал, останахме 10-ина минути и продължихме. Шофьорът караше бързо", разказва Милена.

Още по темата
След Пазарджик тя задрямала и се стреснала от писъците на хората и разтресения автобус. Когато возилото се обърнало, Милена усетила, че не може да мръдне от мястото си.

"Просто не мога да изкажа благодарността си към моя спасител, който ме извади на ръце. Разбрах, че се казва Васко от Македония, шофьор на ТИР, който е пътувал в същата посока", обяснява Милена.

Чужденецът измъкнал първо нея от автобуса, а като видял, че задната част се запалила, извадил пожарогасител и потушил пламъците. После изваждал и други ранени. Милена видяла водача на автобуса в болницата с окървавени дрехи. Затова предполага, че и той е помагал на хората да излизат.

Преди ден шофьорът на автобуса бе обвинен за неумишлено убийство.

Срещу 43-годишния Светослав Димитров започва разследване за нарушаване на правилата за движение и причиняване на смърт по непредпазливост на пътя.

Във вторник през нощта автобусът с 31 пътници се обърна на 126-ия км на автомагистралата. Загинаха 8 души и 20 бяха ранени. Девет пострадали останаха на лечение в университетската болница “Св. Георги”. Най-тежко е състоянието на 46-годишна жена от Бургас, която е на командно дишане с тежка черепно-мозъчна травма, наранявания по очите и лицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
24
 
! Отговори
ma преди 12 години
ами така е.. каква отговорност носи шофьора, след като са му дали разрешение и подпечатали документите че автобуса е годен за превози ?нали това им е работата на проверяващите, и нека те си носят отговорност.в противен случай - излиза че всеки шофьор, сам ше си подпечатва и подписва стикерите и документите за изправност, и ще си знае за какво носи отговорност.
65
3
 
7
 
! Отговори
до-66 преди 12 години
66-Първо-няма траки....Траки е наименование дадено от елините на множество племена....Както в Османската империя всички народи са били наричани -рая....Второ-Ние сме част от тези племена,в нас тече от тяхната кръв..т.е-траките (както е прието да се наричат),са все още живи...
64
2
 
68
 
! Отговори
gotin преди 12 години
Евала на шофьора на тира. Дано му дадат българското гражданство, което желае. Много други *** не го заслужават. Предполагам покрая катастрофата са минали *** с джиповете и не са спряли да помогнат.
63
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5 милиарда лева годишно отиват само за заплати на 300 000 държавните служители и нито един от тях, "не погледнал" фирмата, че е нередовна от всякъде, защото нали "време нямат" горките и са все "малко на брой". Цялата работа ще свърши и с назначаване на още чиновници. Няма начин да не отвори поредната агенция "за контрол", с офисите му, със служебните му автомобили и една шапка пари за началниците и така яко ще "контролират", че при следващата подобна случка сигурно ще уморят цяла детска градина.
62
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страшен късмет е имало това момиче, жалко че и другите не са имали същия! На всички пострадали пожелавам бързо възстановяване! А за загиналите какво да кажа, освен, да почиват в мир!
61
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България е практика да се намира изкупителна жертва.....Някой човечец неможещ да се защити....Измиват си ръцете с него ...и замазват всичко...
60
9
 
10
 
! Отговори
ffffffff преди 12 години
До Анонимен 45Дълбоко се заблуждаваш, че няма изчезнал народ. Къде са сега траките? Този народ е бил дори по-многоброен за времето си, отколкото сме сега българите. Въпрос на време е да изчезнем като народ, въпрос на малко време!
59
1
 
13
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Разбира се ,че му благодарят хората ! Но не се превземай , това всеки минаващ от там шофьор би го направил ! Ти ако беше видял случилото се ,нямаше ли да спреш да помагаш ?! Щеше ! Така ,че има по-важни неща за коментиране ,защо се допускат стари морги да се движат по пътищата , няма ли да бъдат съдени тези ,които дават техн. прегледи ?!
58
2
 
9
 
! Отговори
DDD преди 12 години
Не е точно така, защото вероятността на някоя част да откаже, ако е работила 20 години е по-голяма, отколкото ако е работила 5.....
57
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 12 години
До 61-точно така , това е диверсия на ГЕРБ-аз бях в рейса-преди да тръгнем един отзаде нещо правеше по рейса-носеше фанелка на ГЕРБ
56
6
 
11
 
! Отговори
Groth преди 12 години
Дали автобуса е на 5 и счупен или на 25 и здрав?!?! Кво значение има дали е стар или нов. Важно е дали е изправен или не. Новото е за комфорт, гъзария, и по бързичко да припка!
55
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малеее колко ги разбирате нещата всички-хем бил много стар автобуса ,хем се движил с някаква страшна скорост.Чета ,че автобуса е тръгнал от София в 22и30ч.Катастрофата е около 1 ч на 150 км от София -за 2ч и половина е изминал 150км .Хайде половин час зареждане и почивка.Според шайбата не е карал с превишена скорост и в момента на катастрофата.Сега вместо да се правите тук на умни си припомнете как ГЕРБ отхвърлиха предложението в Парламента да се спрат всички автобуси над 10 год
54
3
 
45
 
! Отговори
ЧовекЪ преди 12 години
Някак си можеше коментиращите да акцентират с коментарите си като изказват благодарността и признателността си на героя Васко вместо да спорят помежду си дали видиш ли той е българин, немец или извънземен. Но не ! Ето че болните мозъци на някои от коментиращите тук могат да родят само расистки спорове и омраза. ЗАСРАМЕТЕ СЕ ! Повръща ми се от такива като вас....
53
7
 
6
 
! Отговори
до 56 неразбралия преди 12 години
Ами логиката е много логична ! Дори в документарията да пише ,че автобусът е в изправност , всеки шофьор знае в какво състояние е автобусът шофиран от него ,то при шофирьнето си личи кой е в изправност и кой не ! Не е трябвало да ПРЕВИШАВА СКОРОСТ с тази морга ! Чети кво казват оцелелите , движеше се с много висока скорост !
52
2
 
70
 
! Отговори
35 преди 12 години
И аз мисля, че ако водача на автобуса не е пил, не е карал с превишена скорост, не може да носи вината за катастрофата. Все пак и той е човек, едва ли е искал да се случи това, да умрат толкова хора, да има ранени и т.н. Дори и автобуса да не е в изправност, какво си мислите, че той ще каже на шефа си няма да карам, като има продадени близо 30 билета. Как ще се случи това просто!?
51
1
 
92
 
! Отговори
наско преди 12 години
10 години работих на "Пътна помощ" към СБА. Какво ли не съм видял по пътищата. Ходил съм на много курсове за оказване Първа помощ,но още се съмнявам при такава трагедия , 1 ч. през ноща , с толкова убити и ранени - дали щях да се справя със ситуацията ? Браво на македонеца и другите които са помогнали !!! Първите минути след такава ситуация са най-важни! БРАВО! ДОСТОЙНИ СА !!!
50
2
 
34
 
! Отговори
До 52 преди 12 години
Шофьора носи отговорност,ако е карал с превишена скорост,заспал е,нарушил е правилника за движение.Отговорността за техническата неизправност се носи от механиците в сервиза,фирмата направила техническия преглед и ДАИ,които са разрешили на такъв стар автобус да се движи.Какво е виновен шофьора в случая,като е приел и карал,според техническата документация,напълно изправен автобус.Половината българи карат коли по на 15-20 години втора ръка.Не разбрах нещо логиката ти.
49
2
 
12
 
! Отговори
www преди 12 години
За величието не знам, но за качестото на живот в една държава се съДИ пО: здравеопазване, образование, социална осигуреност, икономика ,култура и др..
48
1
 
36
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
Браво бе Васко бе, дайте му гражданство веднага.
47
8
 
8
 
! Отговори
без да оправдавам преди 12 години
собственика . Защо на такива стари морги ,се дават документи ,че са в изправност ?! Шофьорът дори и неопитен да е , мисля ,че е забелязъл ,че автобусът е стар ,защо е карал с превишена скорост ?! Нека да не обвиняваме само един човек !