ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Сините общинари искат да се демонтира
29 юни 2011 19:25,
515
ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Общинските съветници от СДС и ДСБ излязоха с остра декларация, в която изказват възмущението си от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от тях решение за демонтиране  на паметника на Съветската армия от центъра на София.

Столичният общински съвет приключи извънредното си заседание си по въпроса поради липса на кворум. След обявената почивка по искане на политическата група на ГЕРБ в  залата на съвета бяха 25 от необходимите за кворума 31 общински съветници и заседанието беше прекратено.

Според сините общински съветници групите на ГЕРБ и БСП целенасочено са провалили кворума на заседанието и са осуетили възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема.

„Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия.
Настояваме гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника на Съветската армия да се гласува на следващата редовна сесия на СОС“, пишат в декларацията си сините общинари. 

По време на все пак двучасовата дискусия  Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна
собственост.

Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото той не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.

Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". 

Още по темата
Според БСП обаче разговорът не бил заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Поля Станчева от ГЕРБ пък е на мнение, че паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум, за да се види какво мислят хората.

Предстои международен конкурс за обновяването и превръщането на пространството около паметника в оживено градско пространство. Гражданските организации са включени в подготовката на този конкурс.

Спорът около паметника на Съветската армия се завихри отново, след като преди близо две седмици осъмна изрисуван с американски комиксови герои и след това спешно почистен през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
479
1
 
4
 
! Отговори
Борил преди 12 години
Смятам, че позицията на ГЕРБ е правилна - нека има референдум, та да се види какво иска народа!
478
3
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 12 години
Всеки ден медиите бълват манипулации, подобни на онази "Ако гласуваш за Борисов-Получаваш Костов". ГЕРБ защитават не Съвецката армия, а законността. Позицията на ГЕРБ е, че бъдещето на този паметник трябва да бъде решено след едно широко обществено обсъждане, а не бързо и на тъмно. Преди всичко обаче е важно да се спазва принципът за законност и опазване на обществения ред.
477
2
 
4
 
! Отговори
До 481 преди 12 години
Ти си ти пример за редова червена кратуна - ***, ***, до безкрайност! НАТО да не благотворителна организация бе кратуно? Бездарен мързел, чиято цел в живота е да намери някой който да го отглежда - ето това предствяваш ти и останалите червени ***.
476
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: 484Ами тогава като няма значение на кого е паметника, дай да издигнем и един паметник на Вермахта, а? Нали и те са минавали по нашите земи?
475
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: 482Така е. Руснакът никога не вдига оръжие срещу българина. Руснакът винаги забива оръжието в гърба на българина! Защо иначе трябваше българи да ходят на запад да се бият с германците? Защо трябваше да умират без причина? Защо ако не заради същия руски войник? Много ясно защо - защото в гърба ти дебне СМЕРШ! Та те собствените си войници пращат в бой така - като пушечно месо!!!
474
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
Какво значение на какво е паметник?Нали е паметник?И аз не обичам комунисти, но това не значи, че не трябва да знаем какви са били, кои са и т.н.Този паметник затова е там, за да е урок на всички.Като им се драска на пишлеметата да им направят едно платно на 100 метра и да си рисуват там...Браво на ГЕРБ, че са бранели паметника, а не показаха тесногръдие против колегите си от БСП...
473
1
 
3
 
! Отговори
realist преди 12 години
Това, че коментираме толкова много, означава, че цапачите постигнаха целта си. Ние имаме сериозни проблеми, а такива скандалчета като този ни отклоняват от тях. Зимата, която идва ще е по тежка от Виденовата и от Лукановата взети заедно. Хората нямат работа и затъват в дългове, огледайте се наоколо.
472
5
 
8
 
! Отговори
до 478 преди 12 години
"Русначик, не забравяй, че България е в НАТО и в РПУ-тата могат да нашарят вашите червени гръбчета."Тези дни некой беше написал, че Русия се плаши от НАТО колкото таралеж от гол ***. Подкрепям!И още нещо - до сега Русия 2 пъти е влизала в България и руснак оръжие не е вдигал срещу българин! Ще бъде жалко за България ако докараме нещата до там да влиза за 3-ти път, че и да наруши традицията! И грузинците бяха много ербап, пък после гълтаха зъби...Нищо не вреди този паметник, само спомен!
471
1
 
2
 
! Отговори
do 478 преди 12 години
izvninqvai,ama tova 4e sme v nato e nishto!!sigurno napraveh pensiite po nad 1000 euro ili vdignaha zaplatite nad 1500 euro.tova za men e palna prostotiq nato i tem podobni!kvo stana izprateha drazki, pomatase i nishto!izhar4eha somalakti pari za nishto!ti ako na tova mu vikash hubavo it i haresva,neznam togava!parnoto vdignaha,toka vdignaha,gazta vdignaha,hranitelnite produkti se poka4vat!losho,mnogo losho!!
470
0
 
1
 
! Отговори
do 475 преди 12 години
izvninqvai,ama tova 4e sme v nato e nishto!!sigurno napraveh pensiite po nad 1000 euro ili vdignaha zaplatite nad 1500 euro.tova za men e palna prostotiq nato i tem podobni!kvo stana izprateha drazki, pomatase i nishto!izhar4eha somalakti pari za nishto!ti ako na tova mu vikash hubavo it i haresva,neznam togava!parnoto vdignaha,toka vdignaha,gazta vdignaha,hranitelnite produkti se poka4vat!losho,mnogo losho!!
469
2
 
2
 
! Отговори
Сиси преди 12 години
Позицията на ГЕРБ е напълно адекватна, а провеждането на конкурс е много добра идея според мен. така гражданите ще изразят своята визия за пространството
468
6
 
4
 
! Отговори
до 475 преди 12 години
Русначик, не забравяй, че България е в НАТО и в РПУ-тата могат да нашарят вашите червени гръбчета.
467
2
 
3
 
! Отговори
до 451 преди 12 години
"Да причислявате Русия към СССР е като да обедините България с Хитлеристка Германия" !!! То, бива лудост и простотия, ама, чак пък толкова! Изумен съм от подобна глупост, неграмотност, идеологическа слепота и интелектуална немощ. Не е за чудене, че нормалните хора мразят червените мутанти.
466
3
 
3
 
! Отговори
До 473 преди 12 години
Пак червена пропаганда! Хитлер е искал да възстанови величието на Германската империя, като измие срама от поражението на немците в ПСВ - Хитлер е пряк участник в ПСВ като се сражава на западния фронд. Хитлер е бил много добре разположен към България, като съюзник на Германия в ПСВ. За Хитлер България е била стратегически съюз на Германия на Балканите и не случайно ни поверява управлението на Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини -дотук с глупостите, че Хитлер е искал да ни избива!
465
6
 
7
 
! Отговори
руснак преди 12 години
Вечна слава на Червената армия!!!Поклон!А на тези малки поамериканчени олигофренчета да им нашарят гърбовете в РПУ - то
464
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А от 1878 година да 1944 година режимите въобще не са били тоталитарни. Исторически факт е че нито едно правителство не е загубило избори, защото са правени от Бай ***. От власт са падали единствено с преврат - четири за периода. Не лъжете младите хора. Питайте възрастните, които помнят такива избори ментета. А накрая Борис забранява всички партии - хич не е тоталитарно нали - паметника му е срещу обсъждания на 100 метра...Така Никола Петков е в затвора и преди девети и след девети...
463
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
никой не си задава въпроса защо САЩ и Англия подкрепят комунистите срещу Хитлер - защото е бил по ужасен от тях. От 33 до 45 година, само за дванадесет години те разпалват световна война и унищожават над 60 милиона души. Това комунизмът не е направил за 75 години. Ако беше победил Хитлер можеше да няма българи, защото като славяни ние сме предвидени за тор на германската нация - така пише в любимата фашистка книжка фюрерът. Така че паметникът е много важен за това че ни има, ако се замислите.
462
3
 
4
 
! Отговори
До 465 преди 12 години
Георги Димитров за твоя информация е назначен пряко от Сталин! С вещотото съдействие и надзор на червената армия Георги Димитров и осталата червена *** организират референдум за промяна на конституцията на България на 8 септември 1946г. /установяване на еднопартиен, тоест тоталитарен режим/, резултатите от които са грубо фалшифицирани! И тук лъсва голата истина, че СССР превръща България в свой придатък!
461
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм привърженик в страната да има всякакви паметници, които който иска да почита и да има национално помирение. Но някои с политическа цел могат да вият пред джамия, други да надуят мегафоните на джамията, трети организирано цяла нощ да "творят" с кофа боя върху паметник на войничета. Четвърти да твърдят, че вандализмът е изкуство.
460
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За всяка глупост се прави дебат и се използва момента да се трупат политически дивиденти.В центра на всеки град хората искат да имат паметници които да отразяват историята на своята родина. Този паметник не е от нашата история и няма място в идеалния център, а руската мафия може да дрънка глупости колкото си иска.