ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Сините общинари искат да се демонтира
29 юни 2011 19:25,
515
ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Общинските съветници от СДС и ДСБ излязоха с остра декларация, в която изказват възмущението си от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от тях решение за демонтиране  на паметника на Съветската армия от центъра на София.

Столичният общински съвет приключи извънредното си заседание си по въпроса поради липса на кворум. След обявената почивка по искане на политическата група на ГЕРБ в  залата на съвета бяха 25 от необходимите за кворума 31 общински съветници и заседанието беше прекратено.

Според сините общински съветници групите на ГЕРБ и БСП целенасочено са провалили кворума на заседанието и са осуетили възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема.

„Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия.
Настояваме гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника на Съветската армия да се гласува на следващата редовна сесия на СОС“, пишат в декларацията си сините общинари. 

По време на все пак двучасовата дискусия  Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна
собственост.

Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото той не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.

Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". 

Още по темата
Според БСП обаче разговорът не бил заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Поля Станчева от ГЕРБ пък е на мнение, че паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум, за да се види какво мислят хората.

Предстои международен конкурс за обновяването и превръщането на пространството около паметника в оживено градско пространство. Гражданските организации са включени в подготовката на този конкурс.

Спорът около паметника на Съветската армия се завихри отново, след като преди близо две седмици осъмна изрисуван с американски комиксови герои и след това спешно почистен през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
459
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ООН защитава с конвенция войнишките паметници. Независимо какви са и къде са. Референдум по международен въпрос не може. В Турция, Македония има наши войнишки паметници.
458
1
 
2
 
! Отговори
do 462 преди 12 години
q otvori kartata na russia togava i vizh koi darzhavi vlizat v neq,da ne ti govorq 4e i finlandia togava e bila 4ast ot neq.znaeshli 4e finlandia sahsto sa vouvali za nashata svoboda ot tursko robstvo!!ama ti si negramoten i nqma kak da znaesh!otnosno tezi darzhavi koi si izbroil dobrovolno priemat,zashtoto po onova vreme pravitelstvata sa bili takiva!ako ne beshe sauza sq nqmashe da ima bulgaria shteshe da govorish na nemski,kakto i pove4eto strani!taka 4e pro4eti malko istoria bez da se karame
457
5
 
1
 
! Отговори
кОлтур преди 12 години
1. След като темата буди толкова яростни коментари и на двата полюса, би трябвало да се направи референдум по въпроса.2. Ако приемем, че този форум е един вид референдум, съдейки по мненията паметника трябва да се махне.3. Обаче, даже и да се реши официално, Русия страшно ще ни се обиди, а някои хора много държат на тази "братска любов"4.И до ***: руснаците, които почитаме на 3-ти март(1878) нямат нищо общо с този паметник. Но и в 2-та случая не са се били за черните ни очи,т.е.отлюбов
456
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само изключителни комплексари се водят от неудържимата жажда за разруха! То, нали, да се изгражда нещо, каквото и да е то, е далеч по-трудно, пък и не много платено! Тези, които, да си скъсат ***, не могат да направят нещо хубаво и достойно, не понасят да го има пред тях, защото то им показва колко са нищожни! А, това не им позволява да спят спокойно.....Уви....Пълно е с ***!!!
455
2
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
463,- По същия начин, по който СДС спечели първите избори след 1989 година - с фалшификации...На 9.Х.44г., коменистите в България са доказано 2240, което е десет пъти повече от седесарите през 89-та...- Това обаче не променя антифашиската същност на омаскарения паметник...
454
5
 
5
 
! Отговори
До 460 преди 12 години
А защо поне веднъж не бъдем българи и не превърнем този срамен паметник в паметник на българските герои в битката при Дойран например! Писна ми вече от ***!
453
6
 
1
 
! Отговори
До 461 преди 12 години
Отговори ми на въпроса комуноиде! Как Георги Димитров получи властта в България през 1946г.? Кой го направи първия велик вожд? Слушам те ***!
452
4
 
4
 
! Отговори
До 458 преди 12 години
Виж какво бе негромотник СССР НИКОГА не е било равно на Русия - това си го набий в кухата червена тиква! И СССР не освобождава НИКОЙ! Чехословакия, Полша, Унгария, Румъния, България и ГДР доброволно ли приеха комустическия строй бе червенушко?
451
3
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
459,- А ТИ ЗНАЕШ ЛИ, ЗАЩО СТАЛИН ГО ОТРОВИ ПРЕЗ 1948 ГОДИНА...
450
4
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Ако се събори този паметник на Съветската армия на негово място ще се построи паметник на яростните бомбардировки през 1944г на София от Чичо Сам и Джон Бул - какво бихте казали? Кое е по-добре?
449
3
 
2
 
! Отговори
До 453 преди 12 години
Абе ей комуноид смешен я ни обясни как Георги Димитров идва на власт през 1946г.? Искам да ми отговориш малка мишко!
448
0
 
2
 
! Отговори
do 447 преди 12 години
koi e vmirisan i koi ne,mozhe da se vidi ot napisanoto ot teb.obizhdash bez da mislish!iskam da te pitam znaesh li kolko sa savetskite zhertvi prez VSV??koi ni osvobodi ot tursko robstvo??mai trqbva da otvorish u4ebnicite po istoriq i da pro4etesh!moqt dqdo e bil na fronta i se e bil sreshtu fashistite!balgaria e bila fashistka darzhava po onova vreme!znaesh li fashistite kolko partizani sa iztrepali togava v bulgaria??sauza osvobozhdava cqla evropa,ama ti mai nishto neznaesh.hodi sa pregledai!
447
0
 
6
 
! Отговори
от 456 преди 12 години
Може смо да го чистиме! Толкоз!На тези, дето много им се бутат паметници, се препоръчва първо да си построят нещо, и после да си го бутат! И баба знае да ходи и да бута чуждото!Може да потренират първо и върхи незаконните строежи из свободната ни Татковина!
446
1
 
3
 
! Отговори
до 454 преди 12 години
То ако имаше как, Бъки Шашката немаше да му прости на паметничето. Цел мавзолей, строен да надживее египетските пирамиди, една седмица го гърмя, докато не го направи на паркинг, та тая стърчилка немаше да срине! Щеше да му е за отмора между рундовете с мавзолея!Май обаче на държави като нашата не им е позволено да посягат на такива обекти. То не, че некой некъде посяга, ама за точно за такива като нас, ***, има и писано на хартия: не е наша работа да пипаме паметничето!
445
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАКРИВАЙ!!!
444
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хехе! Мартинчо Пръдлето се напънал предизборно да бута паметника на Съветската армия! И Новият Стамболов/Костов наднича и той изпод юрганчето и каканиже антируски заклинания...От го не събори тоз колец, бре Иване? Кажи си! Не беше ли 4 години цялата власт при тебе? Ами онзи син крадльо Софиянски, не беше ли по същото време кмет? Що не го бутнахте, *** паметника, ами сега Мартинчо да ви върши работата...Ама май само на ужким, за пред избори става тази тупурдия, че иначе наистина не ви стиска!
443
2
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,НЕ МОЖЕМ ДА ПРИЕМЕМ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИМИСЛЯ, ЧЕ ВСИЧКИ СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ ОКОЛО ПРОЯВАТА НА ЗДРАВ РАЗУМНаглостта на Фашисоидите и историческото Невежество на някои българи, е смайващо Паметника на Съветската армие е в чест на победата над всички проявления на Световния фашизъм!Задайте си въпроса - Между кого и кого основно, се води Втората Световна война?Отговора е - Между Нацистка Германия, Фашистка Италия и Милитаристка Япония, основно срещу Антифашистките - Франция, Англия, СССР и САЩИстината за България ли?- 1936 година, въведена е Военно-Монархическа диктатура, Монарха е на върха на властта, приемат се порофашистки и фашистки закони, разпуснати са партийте, а България подкрепя Агресорската ос Рим-Берлин-Токио!- 1941 година съдействаме на Нацистка Германия, да превземе Сърбия и Гърция, но армията ни, освен в присъединените български земи, с -ви Български Корпус участва в окупацията на Сърбия и води сражения със сръбски партизани!!- 1943 година Монархо-Фашистката власт обявявя война на САЩ и Англия, участва във въздушните сражения, а след като те са съюзници със СССР, то войната е и срещу СССР Номера на щрауса не минава!!!Въпрос:- Когато през Септември 1944 година, една от Съюзническите армии е на Българската граница Каква може да очаква Монархо-Фашистката власт на Бългаската държава, която воюва Активно на страната на Германия???Точно така:- Обявяване на Война и ОКУПАЦИЯ!!! Само, че окупация НЯМА, а Червената Армия, която е заела около 15% от територията ни, СЕ ИЗТЕГЛЯ през октомври в Румъния и ЗАЕДНО продължаваме войната, като даваме 35 000 жертви, но не можем да измием Монархо-Фашисткия ПОЗОР!!!- От 1945 година, осъдени, като държава АГРЕСОР, плащаме репарации до 1968 година!!!Та, намесата на Червената армия, 35 000 СВИДНИ БЪЛГАРСКИ ЖЕРТВИ и твърдата позиция на Сталин на Потсдамската Конференция, спасяват България от ПОСЛЕДИЦИТЕ НА МОНАРХО-ФАШИСКАТА ДИКТАТУРА У НАС, защото Сърбия, Гърция и Румъния вече били уточнили ОБЩИТЕ СИ ГРАНИЦИ ВЯРНО Е По яростно настояване на Чърчил, пред Сталин губим беломорска Тракия!!!Ето затова е този паметник насред София, но скулпторната група ТРЯБВА, ДА СЕ ДОПЪЛНИ по подходящ начин с по един Американски, Английски, Френски и Български войник, за да благодарим на ВСИЧКИ ИСТИНСКИ МЪЖЕ дали живота си за свободата!!!
442
3
 
0
 
! Отговори
до 449 преди 12 години
Не бива неграмотни и непознаващи историята организми да коментират!
441
1
 
2
 
! Отговори
до 446 и 448 преди 12 години
Да причислявате Русия към СССР е като да обедините България с Хитлеристка Германия!Периода 1979 - 1989 година в Афганистан е факт от който в момента САЩ не си взимат поука!Разликата е че в момента руснаците на подкрепят талибаните както ЦРУ подкрепяше муджихидините!446 доказва че е *** социален елемент , който не е запознат с историята от от 36 до 39 година - период, в който великите сили си затварят очите и дават възможност на третия райх да набере сила.
440
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Напънали се всички демократични, реформаторски и трансформаторски сили в България и родили мишка.Да ви е честито, демократи :):):):):):):)