ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Сините общинари искат да се демонтира
29 юни 2011 19:25,
515
ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Общинските съветници от СДС и ДСБ излязоха с остра декларация, в която изказват възмущението си от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от тях решение за демонтиране  на паметника на Съветската армия от центъра на София.

Столичният общински съвет приключи извънредното си заседание си по въпроса поради липса на кворум. След обявената почивка по искане на политическата група на ГЕРБ в  залата на съвета бяха 25 от необходимите за кворума 31 общински съветници и заседанието беше прекратено.

Според сините общински съветници групите на ГЕРБ и БСП целенасочено са провалили кворума на заседанието и са осуетили възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема.

„Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия.
Настояваме гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника на Съветската армия да се гласува на следващата редовна сесия на СОС“, пишат в декларацията си сините общинари. 

По време на все пак двучасовата дискусия  Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна
собственост.

Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото той не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.

Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". 

Още по темата
Според БСП обаче разговорът не бил заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Поля Станчева от ГЕРБ пък е на мнение, че паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум, за да се види какво мислят хората.

Предстои международен конкурс за обновяването и превръщането на пространството около паметника в оживено градско пространство. Гражданските организации са включени в подготовката на този конкурс.

Спорът около паметника на Съветската армия се завихри отново, след като преди близо две седмици осъмна изрисуван с американски комиксови герои и след това спешно почистен през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
439
2
 
3
 
! Отговори
До 445 преди 12 години
"защото те са били лошата страна по време на войната" - незнам да се смея или да плача на твоята безгранична простота? Това някакъв "исторически факт" от червен учебник по история ли го преписа. В историята няма такива понятия като добри и лоши, има само безпристрастни факти, а те са че СССР води ВСВ само с една цел налагане на комустически строй в цяла Европа, а от там и в целия свят независимо от желанията на окупираните от червената армия народи.
438
1
 
3
 
! Отговори
до 445 преди 12 години
Защо не коментираш жертвите в Берлин 1948 година? Жертвите в Унгария - 1956 година, жертвите в Чехословакия през 1968 година? Защо пропускаш периода от 1979 до 1989 година в Афганистан, какво търсиха и какви ги вършиха съветските войски там? Историята ли не познаваш или толкова ти е интелекта!
437
0
 
3
 
! Отговори
До 444 преди 12 години
Абе дърт стар вмирасан комунист - СССР ЛИКВИДИРА Царска Русия водила войната след която България получава независимост! А твърдението ти, че СССР е освободила Европа е просто смешно. България специално не само, че не е била осводена след ВСВ, ами практически попада под директния контрол на Москва и насила с цената на много жертви е наложен комустическия строй.
436
1
 
3
 
! Отговори
до 445 преди 12 години
Когато през 1939 година Германия и СССР си поделят независима Полша, германците са били лоши а руснаците добри, така ли! А хапчета днес даде ли ти сестрата? Баси ненормалниците тук !!!
435
3
 
1
 
! Отговори
ДО 443 преди 12 години
Не познаваш историята!Паметник на Вермахта няма - защото те са били лошата страна по време на войната - другите са герои.Така е официално прието!Съюзниците от САЩ и Англия си затварят очите в началото на войната за нахлуването в Австрия,Белгия и Полша,избиват хиляди гръцки комунисти през 45-46 година , но никой не им търси сметка.Не им се търси и отговорност за близо милион невинни жертви в Афганистан,Ирак и Либия за последните 10 години.За жертвите в Югославия.За милионите жертви във Виетнам!
434
3
 
2
 
! Отговори
do 434 преди 12 години
kolko miliona savetski voinici umrqha za svobodata na cqla evropa.tova e priznatelnost za tqhnata gibel.shoto ako ne bqha te sega nqmashe da ima bulgaria,kakto i ako ne bqha pak te, nqmashe da se osvobodime ot tursko robstvo.ti mai istoria ne4etesh!!v cqla evropa stoqt pametnicite, v mnogo evropeiski strani horata sa priznatelni.bulgarskiat narod gi e posreshtnal s cvetq i vikove.vzemi pro4eti malko istoria.mnogo lesno zabravqme istoriqta si!iskat da q promenqt, no nestava.
433
1
 
2
 
! Отговори
До 442 преди 12 години
А къде, кой и защо издига паметник на окупатори и убийци! При гара Буйново е било извършено грандиозно престъпление ДА, но не по-малко престъпно е да избиеш хиляди хора само защото някой ги е посочил за враг на народа.
432
1
 
4
 
! Отговори
АРКАН преди 12 години
Стига сме коментирали паметника на съветската армия!Мисля че за нас е по-важно да се унищожи паметника на терористите в онова бургаско село ,които потопиха гара Буйново с кръвта на невинни деца!До кога ще търпим произвола на ДПС - антиконституционна партия с неграмотен електорат, който гласува за лидер доносник предал маса съпартиййци на ДС.Никъде по света не е издиган паметник на детеубийци!
431
0
 
2
 
! Отговори
До 437 преди 12 години
И още нещо - абсолютно невярно е че някъде по света липсва корупция! Корупция и престъпност има навсякъде, във всяка една система и общество, без значение колко е богато и развито то - това което си написъл е чиста утопия. Нова Зеландия, Дания и Белгия просто не са преживявали подобни кардинални проблеми, каквито преживяхме ние през 90-те години на миналия век. В България мисленето на голяма част от обществото е тотално объркано в следствие на въпросните промени -тук се корени големия ни проблем
430
0
 
2
 
! Отговори
До 437 преди 12 години
Много ми харесват "философи" като теб - и как е изградена системата в Дания, Белгия и Нова Зеландия? И в трите страни имаме класическа демократична парламентарна монархия в условията на пазарна икономика, като монарха в случея има просто представителна функция без реална власт, което напълно съвпада с нашия случай. Тоест разликата мужду Дания и България изобщо не е в модела на обществено-икономическата система! Разликата е единствено /но важна разлика/ в степента на развитие на двете общества.
429
6
 
4
 
! Отговори
AЛООО,БГ... преди 12 години
...ДО КОГА ЩЕ РУШИТЕ ....ИСТОРИЯТА СИ ......*** ?ЕДНА ШЕПА СЛАБОУМНИЦИ ВИ ВЪРТЯТ НА ПРЪСТА СИ ...ЧАК ТОЛКОВА ЛИ ИЗПРОСТЯХТЕ ?НЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА КОМУНИЗМА ,....НО ВСЕ ПАК ....КУЛТУРАТА НА ЕДИН НАРОД СИ Е КУЛТУРА !
428
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
434 3 napisal mnogo dobre za kakvo stava vapris. "OSVOBODITELITE" da si hodiat v rusia. na tova mesto moze detska plo6tadka da se postroi.
427
1
 
4
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
до 435Ами върви например в Дания. При проучване там над 85% от населението е заявило че е изкл. доволно от живота сиИли в Белгия - където председателя на парламента каза, че те нищо не налагат насила. Каквото населението и професионалните организации смятат за правилно, депутатите само го узаконяватИли в Нова Зеландия - къдеро министерствата са само по 350 души, не с по над 10 000 както в Софето. И където практически няма корупцияИли Швейцария. където всичко се решава с референдуми
426
1
 
2
 
! Отговори
До 435 преди 12 години
Защо не споделиш с нас коя е идеалната обществено-икономическа система?
425
2
 
6
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Фундамента на ДЕМОКРАЦИЯТА е разделението на властите - законодателна, изпълнителна, съдебна, медийнаДа, ама НЕВ една община ( да не мислите че е Карлово ? Абсурд !) вечерно време кметът-социалист, председателя на Общинския съвет-монархист, водача на сините съветници, прокурора, шефа на съда и на районното МВР, собственика на местната телевизия, всички бизнесмени и т.н.се събират ЗАЕДНО в Ротари клуб, където наметнати с бели чаршафи се кланят на РогатияКъде е разделението на властите ?!!
424
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"На съветските освободители, дали живота си за България" - ето само заради такива лозунги трябва да се бутнат тази псевдопаметници! Нито един съветски /не руски/ войник не е умря в битка в името на свободата на България - това е един от най-гнусните опити за пренаписване на историята. Искам някой комунист родоотстъпник да ми каже къде и кога се е водела битка между войските на СССР и нациска Германия на територията на България през ВСВ?
423
1
 
7
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Няма комунисти и анти-комунисти ...И едните и другите вечерно време се събират ЗАЕДНО, в ротарианските масонски ЛОЖИ,намятат белите чаршафи, държат дървени мечове и ...и СЕ КЛАНЯТ НА РОГАТИЯ
422
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Солженицин -Много често зад вкопчването в дадена идеология се крие обикновено бездарие
421
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 12 години
Ей, ДСБ-арски и СДС-арски ***!!!Пред Парламента в Лондон от десетки години стои паметник на най-върлия му противник - И НИКОЙ не ди и помисля да го демонтира!
420
3
 
3
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
ДСБ, СДС и АТАКА са гласували за дебат, да се разруши паметникаКъде са тези платени форумни писачи, дето години наред твърдяха че Атака била на руска служба ?!Атака е създадена от Доган и Турското разузнаване и непрекъснато се финансира от тях