ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Сините общинари искат да се демонтира
29 юни 2011 19:25,
515
ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Общинските съветници от СДС и ДСБ излязоха с остра декларация, в която изказват възмущението си от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от тях решение за демонтиране  на паметника на Съветската армия от центъра на София.

Столичният общински съвет приключи извънредното си заседание си по въпроса поради липса на кворум. След обявената почивка по искане на политическата група на ГЕРБ в  залата на съвета бяха 25 от необходимите за кворума 31 общински съветници и заседанието беше прекратено.

Според сините общински съветници групите на ГЕРБ и БСП целенасочено са провалили кворума на заседанието и са осуетили възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема.

„Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия.
Настояваме гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника на Съветската армия да се гласува на следващата редовна сесия на СОС“, пишат в декларацията си сините общинари. 

По време на все пак двучасовата дискусия  Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна
собственост.

Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото той не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.

Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". 

Още по темата
Според БСП обаче разговорът не бил заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Поля Станчева от ГЕРБ пък е на мнение, че паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум, за да се види какво мислят хората.

Предстои международен конкурс за обновяването и превръщането на пространството около паметника в оживено градско пространство. Гражданските организации са включени в подготовката на този конкурс.

Спорът около паметника на Съветската армия се завихри отново, след като преди близо две седмици осъмна изрисуван с американски комиксови герои и след това спешно почистен през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
64, Контра - Атака . Виждаш ли колко си зле. Защитаваш паметник на АНТИФАШИСТИ според теб, но си изграден ФАШИСТ. Какви са тези антисемитски изблици. За какви еврейчета говориш. Хайде по-кротко. Всъщност, 90% от защитниците на този срам за България са като теб.
78
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към днешна дата този паметник остана единственото нещо, което СДС не е успяло да разруши. Не им стигна времето, защото докато рушаха всичко наред, на горския му писна и ги изгони. Сега мяукат като катунарски мачета изпод каруцата на *** и с тези фалцети се опитват да изкрънкат некой затопен залък от Уорлик.Само за болни мозъци този паметник може да бъде грижа в момент, когато светът се тресе от конвулсиите на един издухан икономически модел. Корабът потъва, пичове... майната му на паметника!
77
6
 
8
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
а сега ГЕРБ и БСП подпомагани от ДПС, да спретнат и един паметник на Баязид в Търново, като са замисля то голяма разлика между башибозука и червената армия няма :)
76
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 12 години
Комунизъма е стара тръпка на герберите.
75
9
 
9
 
! Отговори
паметник в Париж преди 12 години
На 21 юни беше открит паметник на Руските воини в Париж. Защо не отидете там, за да се изгаврите и с него!
74
10
 
11
 
! Отговори
туземец преди 12 години
В България никога не е имало съветски окупационни войски, никога не е имало съветски военни бази. В момента има най-малко две американски военни бази, за да ни контролират. *** трябва да бъдат надзиравани!
73
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във Виена има паметник на съветската армия но на никой не пречи Защо ли ????
72
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Послушайте какво казва 67!!!! Щах да напиша същото!!!! а имайте предвид, че руските войници изнасилваха немските жени и убиваха деца!!!! Безнаказано!!!! ТОВА ОБАЧЕ Е ПАМЕТНИК - СИМВОЛИЗИРА МИНАЛОТО - ДОРИ И ТОВА, КОЕТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОВТАРЯ!!!! И НЕ МЕ ПЛЮЙТЕ ЧЕ СЪМ КОМУНИСТИЧЕСКА *** - МОГА ДА НАПИША ЕНЦИКЛОПЕДИЯ КАКВО НПРАВИХА КОМУНИСТИТЕ С РОДНИНИТЕ МИ!!!!!! НО ТОВА Е ПАМЕТНИК НА РУСКИЯТ ВОЙНИК, А НЕ НА КОМУНИСТИТЕ В БГ!
71
8
 
6
 
! Отговори
факелни шествия преди 12 години
Тези, които поругаха паметника на Съветската армия, скоро ще започнат да горят книги на клади, ще организират факелни шествия, ще преследват турци, евреи, хомосексуални и ще вкарат другояче мислещите в концлагери.
70
4
 
9
 
! Отговори
само подражаваме преди 12 години
Добре, де, защо драскачите не са заменили съветските символи с български символи, а са спрейвали измислени американски персонажи, тип Мики маус? Може би, за да демонстрират, че нямаме нищо българско в нас? И само подражаваме на американците, които и културно са ни колонизирали?
69
5
 
10
 
! Отговори
винету преди 12 години
нормално е да го бранят ,ЗАЩОТО ,АКО НЕ БЕШЕ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ТИЯ ШПИНГИ ,ОЩЕ ЩЕШЕ ДА ХОДЯТ НА СЕЛО СЪС СВИНСКИТЕ *** С КОСМИТЕ НАВЪН ПО ПОЛЕТО ДА ПАСАТ ОВЦЕТЕ И ГОВЕДАТА ПО СИНУРИТЕ.ще драпат да го опазят ,иначе ще им дърпат *** тикви
68
3
 
7
 
! Отговори
Orbel преди 12 години
Защо се чудим на ГЕРБ и БСП,и едните и другите са Съветски Мекерета,не е важно какво говорят а какво правят,много ги одобрявали на запад,ами чуите тогава глас от 1 милион Българи живеещи на Запад.БСП-КОМУНИСТИ,ГЕРБ-КОМСОМОЛЦИ.
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долу Герб и БСП да си ходят завинаги народа няма да гласува за тях
66
2
 
11
 
! Отговори
Бай Йух преди 12 години
БСП=ГЕРБ
65
6
 
12
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 12 години
В Берлин има най-малко три паметника на падналите във Втората световна война съветски войници в парка Трептоу, в квартала Панкоу и в Тиергартен. Всяка година, на 9-ти Май, представители и на германското правителство, включително и Ангела Меркел, полагат венци на централния паметник в Трептоу, в памет на падналите. Който посяга на паметниците на падналите воини, той нарушава покоя на мъртвите!
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
......55..... там имаше истинска американска армия....
63
8
 
7
 
! Отговори
ариец преди 12 години
Паметника трябва да се събори и на негово място трябва да се построи Националния Исторически Музей . Няма по-подходящо място в София за такъв музей !!! Я да попитаме софиянци какво предпочитат тази грозотия или музей ?
62
5
 
9
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
" Кой каквото и да ти говори, ти си знай, че всъщност става дума за пари "( Еврейска поговорка )Значи едни еврейчета ... искат на мястото на паметника, да построят платени паркинги и атракциони. И да цицат мъни по този начин. Ама много мъни и много лесни и сладки мъни. Които после ще ни ги дават на кредит, срещу "нормална' лихвичка ...Това е "скритата" причина за атаките към паметника
61
0
 
10
 
! Отговори
БАУ преди 12 години
Паметника да се демонтира и на негово място да се направи паметник на Войко и неговите кучета
60
8
 
9
 
! Отговори
най-лесно е да рушиш преди 12 години
Сините талибани освен да рушат,за друго май не им стига акъла!