Върнахме истинския вкус на сиренето, хвали се Найденов

Проучване показва, че стандартът за млякото се спазва
Обновена: 12 юли 2011 14:53 | 12 юли 2011 14:50,
111
Върнахме истинския вкус на сиренето, хвали се Найденов
Снимка: Булфото

Качеството на млечните продукти отговаря на стандарта БДС. Отклоненията били незначителни и изключително малко.

Това показват резултатите от независимо изследване на кисело мляко и млечни продукти, направено по поръчка на Асоциация „Активни потребители”.

Изпитани са бяло саламурено сирене и българско кисело мляко.

Изследвани са 19 марки бяло саламурено сирене. Използвани са независими лаборатории, като са проверявани съдържанието на сол, киселинност, степен на зрялост.

Изследването показва, че за последните три години общото качество на сирената се подобрява, но и средната им цена е нараснала.

Проверявани са и 16 марки българско кисело мляко, от тях 6 са произведени съгласно БДС.

Преди години в българското кисело мляко е липсвала бактерията лактобацилус булгарикус. Днес обаче всички съдържат прочутата българска бактерия, показват резултатите от изследването.

„Върнахме онзи вкус, който имат традиционните български продукти“, зарадва се министър Мирослав Найденов.

Още по темата
15 юли 2010 14:50
74

„Качествените продукти струват по-скъпо, но за нас е важно, че тази цена отговаря на качеството. С моя екип се радваме, че политиката, която видим тези две години, дава резултат”, добави още той.

Найденов припомни, че преди да започне кампанията по въвеждане на стандартите, почти не е имало продукт, който дори да се е доближавал до това качество.

Изпълнителният директор на БАБХ Йордан Войнов посочи, че производителите, които не са заявили и не работят по БДС, също припокриват стандарта, което е много обнадеждаващо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
17
 
! Отговори
Оцеляващ преди 12 години
Какк не го е срам тоя тъпир да си показва за пореден път простотията и некадърноста....За последните 20 г всяко правителство следва план за унищожение на селското стопанство и леката промишленост, това , което все още се произвежда у нас няма нищо общо със стандарта с който ние сме свикнали,а и е признат от цял свят, а сега тръгнал тоя да ми хвали нещо, което е доста далеч от реалното качество,а за цените въобще да не говорим...Реалната цена на истинско сирене е не повече от 3,5 лв.......
68
2
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
*** не може да работиш за 350 лв на месец - а много хора са и на минимална заплата, да си платиш данъците, тока, водата, разходите за колата и да имаш пари и за сирене от 10 лв - няма как да стане - това е проблема ниските заплати - но българина е роб и е свикнал с робския ярем и още много ще си го носи.
67
1
 
4
 
! Отговори
до ева преди 12 години
ниски са щото червените капиталисти прибират за себе си всичко и не им се плащат високи заплати а искат доходи не от 35%, а от 10000%
66
1
 
10
 
! Отговори
taratajka преди 12 години
Не знам какъв стандарт са върнали, но и котката ми не яде нито млякото, нито сиренето.
65
0
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
52ти си мислиш, че не могат да я фалшифицират - *** в някой рибарник и виж как хранят рибата със смески и ти си мисли, че е истинска.
64
2
 
5
 
! Отговори
just asking преди 12 години
Вчера си купих от Метро 800 гр Тертер сирене за 12.00 лв, което прави около 15 лв за килограм????!!!! Вкуса му обаче е добър
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-вероятно е опитал "манастирското" сирене. То е дъ бест.
62
5
 
4
 
! Отговори
ева преди 12 години
Не може да купуваш "сирене" за 4 лв и да се оплакваш след това от качеството му. Разбира се, че който иска качествена храна, трябва и да плати повече. Друг е въпросът, че доходите на българина са ниски
61
1
 
5
 
! Отговори
знаещ преди 12 години
Мандрата не значи място където се отглеждат животни - тва си е нещо като хангар в който с внасяното сухо мляко от къде ли не и какво ли не безсрочно се приготвят млечните продукти - пр мляко, кисело мляко сирена - топени пушени кашкавали и т.н. Ако ще 100 вида сирена да правят рядко може да се случи та дори от най скъпото качествено сирене - а то се прави от прясно мляко както и останалите млечни продукти КАЧЕССТВЕНИ СТАВАТ ОТ ПРЯСНО МЛЯКО А НЕ ОТ БЕЗСРОЧНО СУХО МЛЯКО ВСИЧО Е *** КАКТО И МЕС
60
2
 
9
 
! Отговори
д1 преди 12 години
Абе няма ли да е по-разумно Мирослав Найденов да калкулира как така се получава, че Ементал и Синьото сирене са по-евтини от българският кашкавал и българското сирене. Като се има впредвид, че за да се вкарат сирена и кашкавали от западна Европа има разходи за транспорт, а и там заплатите не са като в България. Причината е много простичка в Европата имат Субсидии и техните министри си вършат работата за разлика от нашия !Да отговори защо се получава така западните стоки да са по-евтини !
59
0
 
3
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
59 ами "дубъла" е в джобовете на прекупвачите.То на борсата в Огняново краставиците са 20-30ст, но ти не ги купуваш на 60ст.
58
0
 
3
 
! Отговори
Avok преди 12 години
Щом като има хора да купуват скъпите сирена, магазинерите и прекупвачите ще ги надуват. Това им е работата. Като не ви отърва не ги купувайте и цената им ще падне. Или си купувайте от производителя.
57
0
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Пич,това което ти казваш не са основните продукти. При цена на основният продукт Х колко според теб са съпътстващите разходи като ток, вода, ТРЗ, транспорт и т.н. ... хайде да го сложим и това Х и какво става?4.80 умножено по 2 става 9,60 лв. (с завишени параметри)До 18 лева за килограм има точно дубъл!В нормалните страни печалба от рода на 30-35% е прекрасна, а в хранително-вкусовата промишленост е още по малка. Ама какво ли ти говоря ти явно си ПРО и требе да ги знаеш тия работи...
56
4
 
0
 
! Отговори
българин преди 12 години
До Мнение 47:Е и какво искаш да кажеш с това, че си върховен тарикат ли, селски тарикат като бт Бойко, що ли? Нямате свършване, бе тапири урунгелски, дето сънувате "сиренце и кашкавалец" и мъците да ни продавате цветни сънища.
55
0
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Познай дали хората на село, където има два-три магазина, са чували за Рокфор или Ементал, а още по-малко им знаят цените.Наскоро влязох в един селски магазин имаха само един вид """СИРЕНЕ""" на Бор чвор по 3.3 за килограм.Имаше ръждиво-кафеникава коричка.Аз не си купих, но има хора, които си купуват.Дали е защото е на ниска цена или няма друго, но се купува и по-лошото е, че се яде този ***!
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
SAS SAJELENIE VI KAZVAM 4E V ITALIQ QM PO EVTINO I PO HUBAVO SIRENE I KISELO MLQKO , IMA SIRENE OT KRAVA KATO NA6TO AMA E PO HUBAVO I OVCE IMA KATO NA6ETO I KIS MLQKO E S NA6TA SI BAKTERIQ AMA IMA VKUS NA NE NE6TO NE KATO TVA V BG VODA I NI6ESTE I TOVA VAJI I ZA MNOGO DRUGI HRANI .....
53
2
 
3
 
! Отговори
ала преди 12 години
Върнали сте ,грънци,,,,мухъл и гадост....
52
2
 
8
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
да, заблудения народец купува бг *** понеже по стара традиция пенсии и лелки вярват, че българското е по-евтино, докато то вече изобщо не е така, за качеството изобщо да не говорим, щото няма смисъл, така че Миро да ни ги спести тея, БДС трябва да е задължителен, освен това цените трябва да са други
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не виждам какво лошо има в това сиренето ни и кашкавалът ни да е малко по-евтин от някои европейски братовчеди, стига да са качествени и вкусни. Не виждам с какво толкова истинският български кашкавал е по-лош от ементала например.
50
2
 
11
 
! Отговори
КОР преди 12 години
Върнали са таратанци!!! По - добре яжте прясна риба печена или пържена - нея още не могат да я фалшифицират.