Студенти скочиха срещу високите такси в университетите

Увеличението ще е с 16% и е залегнало в Бюджет 2012
Обновена: 11 ное 2011 21:53 | 11 ное 2011 21:53,
290
Студенти скочиха срещу високите такси в университетите
Снимка: архив, Булфото

Студентските съвети на осем висши училища обявиха, че са против увеличението на студентските такси с 16%, предвидено в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2012  г. 

Реалното увеличение на студентските такси ще бъде с 16%, защото се предлага таванът на таксите, който е в размер на една втора от базовия норматив за издръжка на студент, за 2012 г. – да стане две трети от издръжката, обясни Калоян Димитров, председател на Студентския съвет на УНСС.

Студентските съвети припомниха, че през 2009 г. базовият норматив за издръжка на студент е бил 963 лева, а семестриалните такси на студентите са били "не по-високи от 30 на сто" от този норматив.

През 2010 г. нормативът за издръжка се намалява с 10% и става 866,7 лева. През 2011 г. базовият норматив за студент се намали с 20 процента и стана 693 лева и отново, за да се компенсират университетите, се разреши вдигането на таксите до "не по-високо от една втора от норматива", посочиха студентите.

Те са изчислили, че за три учебни години държавната субсидия за издръжка на студент е намаляла с близо 30 на сто, а е разрешено увеличение с 20 процента на студентските такси. 

Ако в този вид се приеме проектът на държавния бюджет за 2012 г., увеличението на студентските такси в УНСС ще е с около 120 лева на година, заяви Калоян Димитров, цитиран от БТА.

По думите му ще има "драстично увеличение на таксите в техническите специалности, в изкуствата и в медицината", тъй като нормативът за издръжка на студентите се умножава с различни коефициенти за съответните  професионални направления.

Студентските съвети заявиха, че студентите у нас са около 265 000 и ако не се отмени увеличението на таксите, освен традиционните протести могат да използват и други форми, за да изразят своята гражданска позиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
0
 
3
 
! Отговори
шашко преди 12 години
Без образование,България със сигурност е фалирала.
282
0
 
2
 
! Отговори
аман от УНСС преди 12 години
За другите не знам, но УНСС какво ли не правят, за да хванат балъци. Обявяват в сайта, че занятията по маг. програми са в събота и неделя. Срок за записване - до 03.10.2011г. На 5 октомври се появява разписанието на учебните занятия и виждаш, че има и през работните дни. Вече си платил 900 лв.+таксите за кандидатстване, работиш в нормално раб.време и изпадаш в неудобство пред работодателя, защото онези мошеници са те подвели.Кой и кога ще им търси сметка и къде е контролът на тези машини за пари
281
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти не можеш да пишеш без грешки, представям си какви данъци плащаш.
280
8
 
1
 
! Отговори
Работник с средно преди 12 години
Учи баба да не работиш !Като се изучат искат високи заплати или заминават за чужбина защо ние да им плащаме образованието с нашите данъци ?
279
1
 
9
 
! Отговори
Ka преди 12 години
Спасете училищата, университетите, а НЕ банките !!!!
278
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
това не е държава а кожудер..да вземем една Франция..ГОДИШНАТА ТАКСА Е ЗАБЕЛЕЖЕТЕ 18 евро и нито евроцент повече през годината за студент ..а тук ? всевъзможни измислени такси за да се облагодетелстват мастити лектори и кой ли не още.. и нямало да бягат младо и старо от тук ? гадна държавичка сме си и туй то...бягайте деца до като още можете..другата е вятър работа и приказки само
277
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Некомпетентността винаги подкрепя и се"мазни"на силните на деня!Нашето"бъдеще",хората с"висше",които сега са в университетите,или скоро завършилите"висшисти"дадоха рамо на ГЕРБ.Рамо дадоха и полицаите,военните,държавните служители,и то от страх,че ако ГЕРБ ЗАГУБЯТ,И ТЕ СА ЗАГУБЕНИ.Е,добре,ако завършилите висше бяха добри специалисти,сигурно на мен,човека със средно-техническо/сега вече не се води така/ досега да са ми духнали под опашката...Да,ама не!Те нямат и 60% от това,което аз зная и мога
276
0
 
10
 
! Отговори
Европчанин преди 12 години
Бях първокурсник по време на бунтовете срещу Жан Виденов... Тогава като се говореше за свобода и пазарна икономика нещо въпроса за заплащането на обучението се отклоняваше от тогавашните организатори на протестите, поне успях да завърша СУ държавна поръчка...
275
0
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ -вчера и.., преди 12 години
днес!Преподавателите научиха студентите на ----ТЪРГОВИЯ !"Материалното",....преди всичко ....?
274
0
 
6
 
! Отговори
ФЪФ---БГ преди 12 години
ФЪФ политиката ,...МОРАЛ И ПРАВИЛА ---НЕМА!БГ-дипломите в чужбина ---НЕ ВАЖАТ,ВЕЧЕ!Летвата на културата и образованието в БГ е под кота"0"!Всичко навсякъде и на всички нива ВЪВ институциите ,се ---ПРОДАВА !Кадрите на ПРЕХОДА са най-зле,...."КАЛИНКИ"!Ценностите в БГ са:---ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ---това е БГ -----егати и държавата !
273
5
 
11
 
! Отговори
иван преди 12 години
Така е децата гласуваха за ГРОБ и сег ще страдат.На спечелилите честито и мизерия и глад от ГЕРБ
272
5
 
27
 
! Отговори
Дана преди 12 години
О, сладурчета, за кого гласувахте? Зя ГЕРБ? Сърбайте си попарата.
271
0
 
12
 
! Отговори
a преди 12 години
Само се чудят от къде да вземат пари. Вдигат таксите, ама вдига ли се качеството на обучение? Май същите мухлясали преподаватели цял живо т пеят една и съща песен като на панахида и се мислят за велики. В същото време, много от тях не стават и за портиери.
270
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скъпи деца не е задължително всеки от Вас да стане студент.От Американският не се чуват никога оплаквания!
269
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви студенти има днес Дами и Господа?! Студени чакащи само да се напият и дрогират. Къде го има това в Европа? Тупащи се в гърдите, че са такива, а не знаят дроб да делят и получават Висше образование!
268
0
 
11
 
! Отговори
Patria Onoguria преди 12 години
Срещу кого протестират? Къде са милионите от бюджета. Защо СУ е *** дупка, учеща младежите да са скотове и ***. Мизерията там е пълна. СРАМОТА, ДРУГАРИ.
267
2
 
18
 
! Отговори
г-н Игнатов, преди 12 години
Бъдете волеви министър, покажете характер и вземете решението което очакват всички българи - отрежете броя на ВУЗ-овете с 50% и поне с 60% на броя студенти в тях. Така хем ще имаме по-качествено образование, хем тези които се решат да учат ще знаят че кариерата след завършване е осигурена. Стига половинчати мерки в стил да се харесаме на всички. Останете в историята като твърд и решителен министър и голям човек. Ние сме с Вас !
266
4
 
18
 
! Отговори
diavolcheto преди 12 години
Увеличение на студентските такси?И защо?Ами намалете раздутата администрaция в министерствата, не си раздавайте премии, намалете администрациите в общинските съвети и във всички онези държавни инститтуции, където доста хора се правят, че работят.А и да попитам още нещо: след като ще се увеличават студентските такси, ще се увеличи ли и " качеството" на преподавателите в университетите?И ако, все пак, е нужно увеличение, направете го за онези посредствени студенти, които отиват да " бъдат студенти за престиж ".Не увеличавайте таксите на отличните, наистина учещи и талантливи деца!
265
5
 
2
 
! Отговори
серГЕЙ Станишев преди 12 години
Кой не скача е червен! ;)
264
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
259Поколението за което говориш е в пъти по-качествено от тази *** която идва сега и от която си част и тИ!90-те години беше НЕМИСЛИМО такъв *** като Боко да прави партия пък да спечели избори..........НЕВЪЗМОЖНО.Но се появихте вие мухльовци и ето ти "Ох баня Ох кеф,Селската баня Голям кеф".