Наново ще интегрираме ромите с план 2012-2020

Цветанов иска държавата и НПО-тата да заработят като едно
Обновена: 14 ное 2011 14:45 | 14 ное 2011 11:04,
391
Наново ще интегрираме ромите с план 2012-2020
Снимка: Impactpressgroup

Жилищният проблем на българските роми е най-съществен, това е и най-големият разход и необходимостта от усилия е най-голяма.

Това заяви вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Цветан Цветанов.

На национална среща се обсъжда проектът за национална стратегия за интегриране на ромите у нас за периода 2012-2020 г. 

Според Цветанов в България досега винаги са реализирани множество стратегии за интеграция на ромите, които не са получили необходимия резултат. Въпросът все още стои и за годините на преход проблемите са се увеличавали.

По думите му е необходимо да има повече концентриране на усилията както на държавата, така и на неправителствените организации.

Няма формирани лидери, които да бъдат необходимата обществена подкрепа и да участват активно в реализирането на политиките за ромска интеграция, смята Цветанов. Той допълни, че част от ромските лидери са били доста криминално известни и дори някои са излежавали присъди в българските затвори.

"За мен е по-важно да дадем шанс на образованите, на тези, които знаят и могат, категоричен беше Цветанов.  Има български роми, които са се реализирали и имат огромен потенциал", каза още той.

"Имаме обществено недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите, на база на случилото се в последните 20 години", отбеляза Цветанов.

Той допълни, че темата вълнува както българското общество, така и представителите от ЕК, каза той.

"През последните две години ние заложихме на добрите практики, реализирани в страните от ЕС и консултации от Световната банка, която е наложила добри практики в Унгария и в Чехия", заяви Цветанов.

По думите му трябва да направим всичко възможно да се възползваме от европейската солидарност.

По линия на МРРБ има проекти на стойност 16 млн. лева в четири общини, с които според Цветанов може да се даде старт за по-осезаеми резултати в сферата на интеграция на ромите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още по темата: ромиинтеграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
8
 
46
 
! Отговори
132 преди 12 години
те не искат да се интегрират, само помощи да получават....
362
8
 
66
 
! Отговори
Мариян преди 12 години
Само Хитлер може да интегрира ***,той дори знае как да го направи!!!
361
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жилищният проблем на българските роми е най-съществен, това е и най-големият разход и необходимостта от усилия е най-голяма. "Това заяви вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Цветан Цветанов".На това се казва грижа за електората.
360
8
 
33
 
! Отговори
Кока Кола преди 12 години
Великото преселение на масите :).За да има диалог се изисква контакт очи в очи
359
8
 
48
 
! Отговори
недоволна преди 12 години
Преди малко гледах новините и казаха че щели да строят жлища за ромите, да но трябва да си плащат наема и всичко останало, само да не стане както винаги влизат в ново жилище правет го на *** и после се оплакват... Видяхме какво сториха ромите в Ямбол, от нов жилищен блок стана *** за ***, ама какво ли нямаше вътре даже и коне, а *** който изхвърляха пепелта и други *** от терасите беше достигнал първи етаж, а колко от тях бяха без прозорци и врати, тоалетните задръстени...
358
9
 
40
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Не само *** са виновни, а и обществото и най-вече политиците. Този дълъг преход се отрази зле на всички, затова най-виновни са политиците които в борбата си за власт дадоха свобода на ромите и резултата е този. Има и много българи бедни, затях нищо неказват, затова трябва всички да са с еднакви права и задължения. Най-важното е да се открият работни места, само така ще можем да се оправим. И тези *** защо раждат толкова много деца, а немогат да се грижат за тях, нямат никаква отговорност
357
8
 
47
 
! Отговори
Капитански преди 12 години
Нужни са 30 милиона евро и всички *** да се транспортират в индийския океан, където да се интегрират на воля.
356
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идва време полицаите също да си оправдаят заплатите. Приоритет на полицията трябва да бъдат всички, които нарушават обществения ред, а ние знаем кой държи първенство в това. Когато са в гета е естествено, че *** няма да се обади, или Айшето да се оплаче, че е малтретирана, но когато са обкръжени от българи те ще бъдат естествения контрол на скандалжиите и изхвърлящите *** през прозореца(примерно). Следва да се сигнализира в РПУ-то при такива своеволия и то да се отзовава.
355
8
 
45
 
! Отговори
@ преди 12 години
*** *** ***
354
8
 
43
 
! Отговори
ЦВЕТАН преди 12 години
толкова курорти -легенди стоят празни,чакат клиентела за интегриране ,от 1945 чакат почиващи и интегриращи
353
8
 
54
 
! Отговори
комисар Молдован преди 12 години
най добрия план за интеграция на роми е направен през 1938 година с меланхоличното име "Кристална Нощ"и това се оакзва най добрия план защото проработва.Защо не вземем пример от там?!Защо!нашите уважаеми сънародници го заслужават,за тях само най доброто!да се поучим от Европейския опит!
352
8
 
42
 
! Отговори
анна преди 12 години
И българите имат жилищни проблеми,и българите имат проблеми с образование,здравеопазване и какво ли не-нас как ще интегрирате!?
351
8
 
50
 
! Отговори
някой си преди 12 години
Жестоката истина е:България не е в състояние на гражданска война към момента, защото свръхраждаемостта на *** се компенсира до някаква степен от в пъти по голямата им смъртност. Така или иначе % им ще нараства, а изгледи за интреграция почти нулеви. Резултат:главоломен скок на кражби, изнасилвания, убийства ит.н. В един момент на някои ще им писне. Катуница е ярък сигнал за това, направо крещяш. Следва: нови хора, които подемат примера, хаос и размирици, фактически т.нар. гражданска война.
350
9
 
50
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Избийте *** и така ще се решат 80% от проблемите в рая държава...
349
10
 
48
 
! Отговори
Бълагарин преди 12 години
Не да се интегрират трябва *** и чумата наречени ***,а да се избият!!!
348
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Манговците трябва да бъдат интегрирани в природата - дълбоко под земята!
347
9
 
41
 
! Отговори
мдааам преди 12 години
Хилядолетие на ромското включване.
346
10
 
62
 
! Отговори
попа преди 12 години
Слава Богу, след 2г. като изринеме от управлението и Цецко и аверите му, няма вече да слушаме за жилищния проблем на ромите. Щото младите образовани българи които опъват каиша в големите градове, те също имат жилищен проблем, даже по-належащ. А незаконните постройки, представляващи *** гета във всеки град на България, никой не ги пипа. Защо ли? Е до другите избори мисля че ще се види защо.
345
10
 
47
 
! Отговори
Ескимос преди 12 години
Цв.Цв. дрънка колкото да не заспи!А бе Цецо посочи една държава където да са дали резултата "европейските практики" и *** да са интегрирани!?!
344
9
 
44
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
Еееех,господа помислете и накрая разберете,че колкото и пари да наливате или получавате по европейските програми,резултат няма да има до като ромите не се ограмотят!И палати да им построите,как ще ги поддържат с безработност?какво може да прави ромът освен да бачка като общ работник/с малки изключения/?Има един лаф-"Хубава работа,ама ***"!Моето мнение е че европейските и нашите политици проявяват прекалена грижовност към тях!И тя свършва "лоша услуга"на останалата част от населението!