Наново ще интегрираме ромите с план 2012-2020

Цветанов иска държавата и НПО-тата да заработят като едно
Обновена: 14 ное 2011 14:45 | 14 ное 2011 11:04,
391
Наново ще интегрираме ромите с план 2012-2020
Снимка: Impactpressgroup

Жилищният проблем на българските роми е най-съществен, това е и най-големият разход и необходимостта от усилия е най-голяма.

Това заяви вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Цветан Цветанов.

На национална среща се обсъжда проектът за национална стратегия за интегриране на ромите у нас за периода 2012-2020 г. 

Според Цветанов в България досега винаги са реализирани множество стратегии за интеграция на ромите, които не са получили необходимия резултат. Въпросът все още стои и за годините на преход проблемите са се увеличавали.

По думите му е необходимо да има повече концентриране на усилията както на държавата, така и на неправителствените организации.

Няма формирани лидери, които да бъдат необходимата обществена подкрепа и да участват активно в реализирането на политиките за ромска интеграция, смята Цветанов. Той допълни, че част от ромските лидери са били доста криминално известни и дори някои са излежавали присъди в българските затвори.

"За мен е по-важно да дадем шанс на образованите, на тези, които знаят и могат, категоричен беше Цветанов.  Има български роми, които са се реализирали и имат огромен потенциал", каза още той.

"Имаме обществено недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите, на база на случилото се в последните 20 години", отбеляза Цветанов.

Той допълни, че темата вълнува както българското общество, така и представителите от ЕК, каза той.

"През последните две години ние заложихме на добрите практики, реализирани в страните от ЕС и консултации от Световната банка, която е наложила добри практики в Унгария и в Чехия", заяви Цветанов.

По думите му трябва да направим всичко възможно да се възползваме от европейската солидарност.

По линия на МРРБ има проекти на стойност 16 млн. лева в четири общини, с които според Цветанов може да се даде старт за по-осезаеми резултати в сферата на интеграция на ромите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още по темата: ромиинтеграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
8
 
33
 
! Отговори
ivan преди 12 години
tezi sredstva da gi dadat na zdravnata kasa bez tova gi lekuvame bez pari na nas grab pone da se izpolzvat za nesto parite ,ina4e ste ima 3dena iadene i piene i pak nisto *** mogat da se integrirat samo v india vsi4ko drugo e prazni prikazki
342
8
 
61
 
! Отговори
339 преди 12 години
Хубаво ги пращаш по селата. Има такава практика и донякъде се получава, обаче от катуна двама крадци да има и пропищява цялото село(което е останало от него де). Колкото и да не е хората си имат стопанства, отглеждат си животинки, зеленчуци...накрая *** минава с каруцата и кой като него. А хората стават за резил с труда си. Дори ловните дружинки се принуждават да охранявят полето и нивите на хората. Мани, не е за разправяне.
341
8
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В наше село дадоха на *** земя да обработват. Първата година им разораха и засадиха земята. На всяко *** семейство им дадоха помощи по европейска програма по 2000 лева за разходи. На следващата година земята пустееше а манговците бяха изпили и изяли тези пари в кръчмата. И не престанаха да навестяват нивите ни и да си крадат готова продукция колкото си искат.
340
8
 
66
 
! Отговори
до 332 преди 12 години
В Германия социалните помощи, с изключение на майчински и детски са обвързани със задълижителни 3 часа обществено полезен труд, така че има резон в това предложение. Не искаш да подкастряш храсти в парка-няма кинти. Местата за заетост се осигуряват от общината или се заявяват от частни работодатели.
339
8
 
63
 
! Отговори
681 преди 12 години
Защо умувате какви да са им помощите бе колеги?Ще бачкат дори и в майчински ,както правят БЪЛГАРКИТЕ работещи в частния сектор.
338
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички *** - на тръстиката! Който не иска да работи - бой с камшика!
337
8
 
59
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Аз предлагам да ги интегрираме като им забраним раждане на повече от едно дете и задалжително обвързване на социалните помощи с изпращането на мангето на училище. ема ли повече от 5 % отсъствия за срок изключване от училище и респективно незабавно спиране на помощта! + това задължително посещаване на вечерни занимания за неграмотните палнолетни и тяхното обвързване с получаване на социалните по същата схема.
336
8
 
35
 
! Отговори
dan4eto преди 12 години
sasto triabva da gi integrirame? te ne iskat.taka volno i liberalno si giveiat po - dobre, na nash grab.
335
8
 
37
 
! Отговори
Samuilov преди 12 години
Как се променя "народопсихология"?
334
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
340, е лошо ли ще ми е? Само да папам и да пипам, пък друг да опъва каиша заради мен. Хитри сте туй ***, ама скоро ще ви се стъжни. Гарантирано от мен. Само познай кой съм.
333
8
 
36
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: 338Този израз германецът го е казал по повод преустройството на комунизма.
332
8
 
49
 
! Отговори
на ви интеграция преди 12 години
*** забиха нож в главата на 56-годишния Стоян Г. от Бургас. Той заварил *** да крадат винкел в двора на къщата му.Единият от тях забил сгъваем нож с 13-сантиметрово острие в главата му, съобщи сайтът Бесове. Човекът залитнал и паднал, а бандата помислила, че го е убила на място и е побягнала. Собственикът на имота паднал от удара в главата, а не защото са му забили ножа.Той изобщо не го усетил. Жертвата сама дотичала до близкото РПУ със забитата в главата ***, за да информира за случая. Когато Стоян застанал пред дежурния полицай дръжката на ножа стърчала перпендикулярно. Ченгетата били в потрес от гледката, не можели да повярват на очите си, че човекът е жив и им говори. Гражданинът започнал напълно адекватно да обяснява какво се е случило. Той напипвал ножа, усещал, че е забит в главата му, кръвта се стичала по врата му, но твърдял, че не го боли. Чудел се какво да прави.Добре е, че веднага бе тръгнал към нас без да се гледа в огледалото, защото едва ли щеше да понесе отражението си, каза ни медицинска сестра от противошокова зала. В такива случаи трябва да се преценя внимателно дали острието да се извади или да се остави на мястото. Операцията е протекла сполучливо. Стоян бил в добро здраве, узнахме ние. Мозъкът му е невредим, зрението също.Полицай е придружил бедния човечец до Спешна помощ в бургаската МБАЛ, за да решат там как да го лекуват. Както се вижда, той е напълно адекватен, по думите на полицая не е изпитвал никаква болка и е отишъл до болницата на собствен ход.
331
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** забиха нож в главата на бургазлия, *** крали винкел от двора на 56-годишния Стоян
330
25
 
36
 
! Отговори
Ром Ционист преди 12 години
Българите трябва да бъдат интегрирани в нашето ромско общество, защото вече е ясно, че тяхното не работи. Вече 20 години българите затъват все повече в собствените си ла*на, даже имат наглостта да обвиняват нас за собствения си мързел и нежелание за справяне с проблемите и прокарването на реформите в образованието, здравеопазването и съдебната с-***.
329
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
толкова обезлюдени села има - що не ги пратят там? Хем ще имат жилища, хем ще работят. Ама за целта и по един пъдар на всеки ***, та да го бие докат се научи да работи.
328
8
 
49
 
! Отговори
hmmm преди 12 години
Ако си позволя да перефразирам един много известен германец бих казал, че да се опиташ да интегрираш *** е все едно да се опиташ да изпечеш снежни топки във фурна..:)))) И една истинска словашка поговорка по темата: ,,От вълка никога няма да стане сланина, от *** човек"....Това пък поражда мисли относно, айде ако не за западната, то за централно-европейската толерантност към тези никога виновни или длъжни някому весели мургавелковци..:)))))
327
8
 
52
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 332"да се задължат *** деца да посещават училище и при отказ да бъдат лишавани от социални..."Вече има проектозакон който трябва да бъде представен днес за гласуване - не само че могат да спрат социалните, а се предвижда и глоба от 200 до 1000 лева.Много ще ми е интересно как ще глобят ***, и колко ще бъдат глобените и колко тези, които водят децата си на училище!
326
8
 
55
 
! Отговори
332 преди 12 години
Да им се осигури отдих и отмора в хотелски комплекс "Белене".
325
8
 
41
 
! Отговори
ОГИ преди 12 години
От друга страна като се замисля, нека бе, нека им дават.Нека швабите и французите да бачкат и нека парите им потъват в бездънна яма.ДА ги харчат гърците и *** да видят малко нанагорно и те.ДА се размножи напастта и да плъзне по Европа.Те като се намножат главоломно няма да отидат в бедни държави(то освен нас в Европа други бедни не останаха де), а що отидат в Германия и Франция.ДА отидат там да ги грабят и бият,да ги залеят с престъпност и мизерия да им се отворят очите на тъпите европейци
324
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са общоевропейска ценност - нека си ги вземат и ги интегриран в европа.