Наново ще интегрираме ромите с план 2012-2020

Цветанов иска държавата и НПО-тата да заработят като едно
Обновена: 14 ное 2011 14:45 | 14 ное 2011 11:04,
391
Наново ще интегрираме ромите с план 2012-2020
Снимка: Impactpressgroup

Жилищният проблем на българските роми е най-съществен, това е и най-големият разход и необходимостта от усилия е най-голяма.

Това заяви вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Цветан Цветанов.

На национална среща се обсъжда проектът за национална стратегия за интегриране на ромите у нас за периода 2012-2020 г. 

Според Цветанов в България досега винаги са реализирани множество стратегии за интеграция на ромите, които не са получили необходимия резултат. Въпросът все още стои и за годините на преход проблемите са се увеличавали.

По думите му е необходимо да има повече концентриране на усилията както на държавата, така и на неправителствените организации.

Няма формирани лидери, които да бъдат необходимата обществена подкрепа и да участват активно в реализирането на политиките за ромска интеграция, смята Цветанов. Той допълни, че част от ромските лидери са били доста криминално известни и дори някои са излежавали присъди в българските затвори.

"За мен е по-важно да дадем шанс на образованите, на тези, които знаят и могат, категоричен беше Цветанов.  Има български роми, които са се реализирали и имат огромен потенциал", каза още той.

"Имаме обществено недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите, на база на случилото се в последните 20 години", отбеляза Цветанов.

Той допълни, че темата вълнува както българското общество, така и представителите от ЕК, каза той.

"През последните две години ние заложихме на добрите практики, реализирани в страните от ЕС и консултации от Световната банка, която е наложила добри практики в Унгария и в Чехия", заяви Цветанов.

По думите му трябва да направим всичко възможно да се възползваме от европейската солидарност.

По линия на МРРБ има проекти на стойност 16 млн. лева в четири общини, с които според Цветанов може да се даде старт за по-осезаеми резултати в сферата на интеграция на ромите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още по темата: ромиинтеграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
9
 
54
 
! Отговори
:) преди 12 години
Някой не се е налапал с достатъчно пари при предната интеграция и сега е нужна още една ,...Тези пари, които уж са за интеграция на ромите безследно изчезват...мисля, че на всеки му е ясно това
302
10
 
32
 
! Отговори
до 300 преди 12 години
роми, всъщност, идва от РОМЕИ!
301
8
 
42
 
! Отговори
доrumen221 от НФБ преди 12 години
подкрепям те !Добре си го написал!Но и имаш възможност да го пукнеш, иначе участниците са ограничени до 500 знака мисля!няма значение дали си от дир ,бг ...важното е идеята!Дано и някой от управляващите прочете нашето виждане!То че си има електронни ченгета които всичко четат си има!важното е да се донесе до власт имащите и да го осъзнаят! Ние тук реално нямаме власт да провеним нещата!Извън играта сме!
300
8
 
42
 
! Отговори
do 305 преди 12 години
Не бъди наивен/а,когато видиш *** да строи къща,пак ще пишен.Те не искат,пак по телевизията ги показаха тези термити,не са съгласни да участват в строежа на жилищата си,те искат наготово да им се даде всичко,да е без пари,държавата им е длъжница,защото имали много деца,увеличавали прираста на населението.Слушах ги и не можех да се начудя на наглоста им,но това е реалноста за момента в БГ.Наем не искат да плащат,,дори казаха,че максималниет наем,който евентуално може да плащат е най мн.10 л
299
8
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да бъдат разделени, за да бъдат интегрирани.Да не им се позволява да се събират на тумби, като койотите.Койотът е страхливо иначе животно, но когато е в глутницата е нападателен и кръвожаден и един друг се насъскват. Освен това са мизерни, убиват безпомощен и болен лъв без капка свян и съвест. *** са като койотите и трябва да се държим с тях като такива.За тях думата "чест" и "Родина" са нещо, което не се яде, и с радост го заменят за 2 кебапчета и каса бира.
298
8
 
46
 
! Отговори
:) преди 12 години
както някой каза по-долу - Сибир е СВОБОДЕН!!
297
8
 
41
 
! Отговори
мен преди 12 години
смях, ще строят колиби на *** за вторични суровини а една година дискутират увеличаването на минималната заплата с 20 лева. ГЕНОЦИД - гарантирано от ГЕРБ, мишо биуата, и Цуцко новото партийно величие с извезани инициали на ръкавите.
296
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** СИ Е *** ВЪВ ВСИЧКИ ВРЕМЕНА.
295
9
 
35
 
! Отговори
до 298 от НФБ преди 12 години
но сам казваш че са им дадени на готово!Не къщи наготово а да се трудят да ги построят и тогава ще ги поддържат защото са вложили труд време..!Никой недава нещо наготово! Не е сладко и не е честно спрямо данокоплатците!помощ срещу труд! Да се направят задължителни селскостопански кооперативи за ромите!Да се изхранват ...
294
8
 
49
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ГЕРБ- ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА АСОЦИАЛНИТЕ ОБЩНОСТИ Е НЕОБХОДИМО РЕГЛАМЕНТИРАНО СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО В ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ- Някои наши сънародници се нуждаят от ОБЩЕСТВЕНАТА интеграция/ОЧОВЕЧАВАНЕ, което при днешната 97% бедност е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО:1. "СЕМЕЙНО подпомагане за отглеждане на дете", да се плаща само за първите три деца и САМО ДО НАВЪРШВАНЕ НА ТРИ ГОДИНИ от най-малкото - 90% от заплатата (за безработните от МРЗ), но не повече от средната...- ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА!2. От четири до седем години, трябва да се плащат само "Средства за социална интеграция" по 1/3 от минималната пенсия, за всички деца посещаващи детски ясли и градини. Пари "на ръка" да се плащат - само при доказана невъзможност децата да ги посещават.- ТОВА Е ИНТЕГРАЦИОННА ПОЛИТИКА!!3. От седем години, до завършване на средно образование (безплатно по Конституция), за всяко дете да се плащат само "Средства за образоване" по 2/3 от минималната пенсия, които се плащат само при посещаване на училище...!- ТОВА Е ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА!!!4. Социални помощи не по-високи от минималната пенсия от 136 лева, за честно положен дългогодишен труд! Особено важно е Основанието за "Отказ от социална помощ". То следва да е безкомпромисно при "Отказ от заемане на предложено работно място отговарящо на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ИЛИ ПРОФЕСИЯ!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!5. Всички общини Трябва да регистрират НЕЗАБАВНО фирми за "Облагородяване на общината", където с полагането на нискотехнологичен труд, необразованите и без професия безработни граждани, да си изкарват прехраната...!!!- ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ЗАЕТОСТ!- Неграмотен се ограмотява за 6 месеца. При отказ без помощи и на трудовата борса...- За 3 месеца се взема професия... При отказ без помощи и на трудовата борса...- Имащия квалификация, но отказал работа отговаряща на квалификацията му - на трудовата борса... и на Жизнен минимум, от 65 до 135 лева..., защото 65лв. е гарантирания от държавата минимум, а 136 лева е минималната пенсия за честно положен труд- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!6. За нерегистриран на борсата никакви помощи...!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН РЕД !!!Ето това е комплексна, образователна и демократична социална ПОЛИТИКА....!!!Уорлик, натисни - Бойко, Дянков и Плевнелиев - ПРОСТО е да се направи, но само с ПОБОИЩА НАД ТИЙНЕДЖЪРИ не става, трябва и
293
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
296.Може би не си запознат, но за така наречената "интеграция" на *** се отпускат средства целево от европейски фондове, които се управляват от Евро Рома...и можем да си представим в чии джобове отиват. Партиите на етническа основа трябва да бъдат забранени със закон, и да се изкове Държавен Закон.Това се опитвам да кажа от няколко поста насам. Но ако няма съгласие и консесус няма как да се осъществи.Видяхме всички, че никой не ни ги иска, ***.И с основание.
292
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прочетете в Дир БГ статията "Сделки с българската мизерия"-коментар на DW и ще разберете за какво става въпрос.И управляващите да я прочетат.
291
8
 
38
 
! Отговори
ТЕЖЪК преди 12 години
цветанка недеи да заблуйдавате хората 4е 6те ги интегрирте вси4ки знаят 4е това е невъзмойно а само се приказва за пред хората краино време е да се предприемат истинските мерки като ве4е и президента е ва6 -- и те са спиране на помо6ти след 3-то дете спиране когато маиката е под 18 и садебно преследване на този които е пълнолетен пак прави дете на непълнолетна ЕИТОВА СА МЕРКИТЕ НЕДЕИТЕ ДА НИ ПРИКАЗВАТЕ ДРУГИ ИЗМИ6ЛИОТИНИ
290
9
 
36
 
! Отговори
bg преди 12 години
РОМИ = РОБИ
289
8
 
47
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
Водещият принцип на една национална политика трябва да е да получава този който дава нещо на обществото и е обществено полезен!помощ срещу определен обществено полезен труд!Трудът като нещо задължително!Образование задължително! Да се кримилинизира педофилията сред ромите!Закона е за всички !Субсидии до 3то дете после наказателни точки!Да се въведе планинг фамилиал..планиране на раждаемостта сред това население!Принципа е работещ в Китай и арабските страни!
288
8
 
52
 
! Отговори
нфсб преди 12 години
в момента говорим,колкото да си начешем езиците.Ако някой вярва,чв *** ще си построи сам къща,значи е в голямо заблуждение.Преди години в Пловдим им построиха чудни къщи и кво стана,разрушиха ги като термити,опоскаха ги,вкараха си конете вътре и се изке.. ..ха на мокета,за да кажат,да покажатче те не искат такива къщи,искат си копторите.Казаха го в прав текст,по една от телевизиите.
287
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма да се интегрират никога, колкото турците се интегрираха в Германия
286
8
 
55
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
за интеграцията са необходими пари, но и програма!Не е необходимо държават да дава наготово жилища1Те трябва да се строят от самите роми за да усетят вкуса на труда и да нидят плодовете на това което са изградили със собствени средства!Задължително образование за децата и само срещу това помощи!работа по магистрали и по чистотата озеленяването... примерно минимум 15 дни за да има право на помощ!Няма пари наготово, защото те се крадът от тези които работят днес!Даваш за да получиш това е рабо
285
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
290.Не е така. Има си начин да се направи, но изглежда на някой не му е удобно това да стане. Най-лесно се манипулира и спекулира със социалната политика по избори. Пенсионерите, ***, безстопанствените животни и ако дойде ред на майчинските...Все от някъде трябва да се започне, а това е от Закон за интеграцията на ***, и раждаемостта. Над 4-то дете преди не се полагаха никакви социални средства , а за 5-то се определяха като за 1-во.Знаем кой злоупотребява с изакването на деца за пари.
284
8
 
45
 
! Отговори
Стойчо-284 преди 12 години
Не ми се влиза в излишна полемика,но съм длъжен да отговоря.В момента, говорим за интеграцията на ***.Съвсем друг е въпросът за нарушаване правилата за движение.Сега говорим за привилегированите ***,които само искат от държавата,а нищо не дават насреща.Данъци ли плащат,работят ли,вода ли плащат,какво-да не се повтарям.За тях ми е думата,а пуснал ли тема за неспазването на законите от българите тогава ще говорим и за нас.Не може да живеят с мисълта,че са богопомазани и вс,са им длъжни