Българките отлагат първото раждане, не искат и второ

Висшистките раждат за пръв път средно на 24 години
Обновена: 16 дек 2011 17:21 | 16 дек 2011 17:02,
162
Българките отлагат първото раждане, не искат и второ
Снимка: архив, инвитро болница "София"

Спадът на раждаемостта у нас се дължи на отлагането на първото раждане и на отказа от второ дете, сочат данните на БАН.

До началото на 90-те години равнището на бездетство у нас е 6-8 на сто, а след 1990 г. увеличението е почти двойно - 12 на сто, коментира на пресконференция доц. Елица Димитрова от департамент "Демография" на БАН.

След 1990 г. средната възраст, на която висшистките раждат за пръв път, у нас е 24 години, а около 15 на сто е вероятността те да останат бездетни.

При жените със средно образование средната възраст, на която раждат първо дете, е около 21 години, а вероятността да нямат деца - около 6 на сто.

Сред нискообразованите жени средната възраст, при която раждат първо дете, е 20 години, а вероятността за окончателно бездетство е 6 на сто.

В България високообразованите жени по-често предпочитат да останат с едно дете в сравнение с тези с по-ниско образование. След 1990 г. вероятността това да се случи е 43 на сто, отбеляза Димитрова.

След 1990 г. вероятността за оставане с едно дете се удвоява и достига 40 на сто, а за периода 2001-2004 г. тя е 42 на сто, сочи анализът. 

Периодът между двете раждания след 1990 г. нараства до седем години. За сравнение този интервал е бил три години за периода 1956-1990 г., показват данните от изследването.

Най-голям е периодът при високообразованите жени - средно 7 години, при тези със средно образование - 4 години, а при нискообразованите - 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: раждаемостдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гъркините се женят и раждат на около 30 пък не са изчезнали !? *** да се скопяват , ние няма да изчезнем
136
1
 
3
 
! Отговори
BG преди 12 години
Nali *** se mnojat kato hlebarki za smetka na nas bulgarite,taka 4e spoko,pak 6te sa GERB,za6to ne i DPS,zagubeni politici,i izgubena na 100%durjava:(...
135
2
 
15
 
! Отговори
Продължение на 135 преди 12 години
не е успяла да напипа портмонето и телефона ми,а да измъкне дълъг шал в ярък цвят не е посмяла - това щеше да се забележи от останалите минувачи.Яд ме е обаче на това,че ние,българите не действаме понай-разумния начин в такива моменти,обърква ме се.Вместо да стои до мен и да ме пита "Взели ли са ти нещо?Виж бързо,за да ги настигна!",приятелят ми трябваше веднага да хукне след тях - той е здраво,атлетично момче с ръст 185 см,щеше да наистигне поне едните и да ги ступа за акъл.Така че,пазете се.
134
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
urwiiiiiii...............
133
0
 
10
 
! Отговори
Продължение на 134 преди 12 години
стъпих на крива плочка и леко залитнах назад. За моя изненада,момичето с бялото яке се оказа плътно залепено зад гърба ми. Обърнах се мигновено и видях ръката й в чантата си - не бях усетила,че е успяла да дръпне ципа. Каза "Извинете" на чист български и заедно с по-дребничкото момче се обърнаха назад и се отдалечиха почти тичешком.Другата двойка рязко сви надясно и побягна към Съдебната палата.От чантата ми нищо не липсваше,вероятно защото най-отгоре бях сложила шала си и не е успяла да напипа
132
0
 
10
 
! Отговори
Продължение на 133 преди 12 години
буквално изплували от мъглата на пл."Св.Неделя". Аз ги видях едва когато пресякохме ул."Позитано" и наистина ги помислих за млади чужденци. Подскачаха и се въртяха около нас. С лявата си ръка аз бях хванала приятеля си подръка, а в дясната държах букет - на дясната ми ръка бяха нанизани и дръжките на чантата ми. През цялото време се смеехме и аз сочех с букета различни неща - ръката ми непрекъснато беше в движение и това явно е затруднило крадлата. На 15-ина метра от ул."Алабин" стъпих на крива
131
0
 
9
 
! Отговори
Продължение на 132 преди 12 години
Косите на момичетата не са боядисани.Косата на тази с бялото яке е ситно къдрава.По-високото момче е със скиорска шапка - то се преструва,че снима на фона на витрините онова момиче,което е с тъмното яке. Думата,която най-често си разменят е "охи" /"не" на гръцки,изглежда им е най-лесно да запомнят тази дума - спокойно могат да минат за скромни студенти или за млади туристи от Гърция/.По-ниското момче е без шапка,то върви заедно с момичето с бялото яке,което е крадлата.Приятелят ми ги забелязал -
130
1
 
11
 
! Отговори
Продължение на 131 преди 12 години
Целта е едното момиче да се залепи до вас,ако сте жена и да ви бръкне в чантата.Описвам крадците,които се опитаха да ограбят мен: И четирите *** са на възраст 20-22 г.Момичетата са около 155 см високи, едното момче е много дребничко - на ръст е колкото момичетата или съвсем малко по-висок, а другото момче е с ръст около 166-168 см.И двете момичета са с панталони,едната е с тъмно яке, а другата - с бяло.Косите и на двете явно са дълги до около раменете,но са вързани на опашка. Продължение
129
0
 
10
 
! Отговори
Карате се много тук преди 12 години
За да ви разсея,ще ви разкажа как замалко не ме ограбиха във вторник,малко след 20.00 ч.,на пъпа на София.Джебчиите имат нов сценарий:Млади двойки се правят на чужденци - едната ви отвлича вниманието,като се преструват,че момчето се опитва да снима момичето на фона на някоя от осветените витрини.Подскачат ту пред вас,ту зад вас и си разменят по 2-3 гръцки думи.Другата двойка ту върви редом с вас,ту изостава и уж си разменят по някоя дума с първата двойка.Целта е момичето от втората двойка да се
128
4
 
6
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Консума води до декаденство, а декаденството води до безплодие !
127
3
 
2
 
! Отговори
gytyty преди 12 години
Ya pak ti prichinata jenite ta vas vi strah d anapravite deca i d apoemete otgovornost
126
6
 
33
 
! Отговори
ан преди 12 години
АКО НАШИТЕ БАБИ БЯХА РАЖДАЛИ КАКТО ЖЕНИТЕ СЛЕД 90 та ГОДИНА СЕГА ОТ МУТРЕСТАНИЯ ЩЕШЕ ДА ИМА ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. ПРЕЗ 30 40 50 И 60 те ГОДИНИ НА МИНАЛИЯТ ВЕК В ЕДНО СЕМЕЙСТВО Е ИМАЛО НАЙ МАЛКО 4 ДЕЦА. НО ТОГАВА ЖЕНИТЕ НЕ СА РАБОТЕЛИ. МЪЖЕТЕ СА РАБОТЕЛИ И СА ИЗКАРВАЛИ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ЗА ДА СИ ГЛЕДА СЕМЕЙСТВАТА. А СЕГА МЪЖЪТ И ЖЕНАТА РАБОТЯТ И ПАРИ ПАК НЯМАТ. ЗАТОВА НИКОЙ ОТ МЛАДИТЕ НЕ СЕ ЖЕНИ И НЕ СЪЗДАВА СЕМЕЙСТВО. СЪС ТЕЗИ ЗАПЛАТИ САМО ПАМПЕРСИТЕ НЕМОГАТ ДА СИ КУПЯТ НА БЕБЕТО КАМОЛИ ЗА ДРУГО.
125
2
 
26
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
ЗАЩО не спрат парите, КОИТО СЕ ДАВАТ НА *** и тези средства да се дадат на българките и да видите колко много ще скочи раждаемоста и за времето до 18 г на детето да не се дължат осигуровки ще раждат много повече
124
4
 
12
 
! Отговори
.... преди 12 години
Аз не съм се размечтал за ***? А си изказвам мнението. Имам много наблюдения по този въпрос, и мога спокойно с ръка на сърцето да застана зад всяка една дума! А това че много от вас, много добре знаят за какво говоря, но не го приемат поради един или друг факт, било то защото си мислят че нападаме женския пол или просто защото от описанието в статията виждат себе си е друг въпрос, ФАКТ е че 95% от момичетата след 85набор с извинение не стават за нищо... не са виновни те, самия живот е различ
123
2
 
12
 
! Отговори
до 124 преди 12 години
Да, българките ви виновни, че не раждали като ***. На кривата ракета, знаете продължението...До къде я докарахме- от много заплесия по мутри, силиконки и т.н. бг мъжът да се размечтае за *** идилия. КочиПълно па..д..е.н.и.е!
122
8
 
5
 
! Отговори
.... преди 12 години
Ами то заради такива псевдо абициозни, *** след 20години ще са 2пъти колкото нас...
121
2
 
12
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
Ами като не могат да си намерят жена, която да им върти домакинството, да си намерят мъж...
120
7
 
12
 
! Отговори
.... преди 12 години
до 120, не ми говори глупости, 95% от студентките на по 20 и няколко години, още немогат да си изперат дрехите... нито пък да си сготвят, нито да си изчистат апартаментите, истината боли, в главата ви е единствено желанието за реализация, а в крайна сметка 90% от вас накрая разбират че за да си реализираш мечтите, трябва да си хванеш богатия чичко който седи сам в дискотеката....и че с труд много трудно се постига.
119
1
 
19
 
! Отговори
Кавър от Античноста преди 12 години
Човек и образован да е, и богат да е пак умира...но ако си роди дете, ще си отиде благословен !
118
2
 
17
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
това , за домакинстването, дай да си го кажем с точната дума "слугуването" за тяхно задължение ли го смяташ?Защото ако е така ...просто няма да намериш лесно Пепеляшката.А щом си на мнение, че боя оправя нещата....забрави...никоя няма да ти върже!За да искаш...трябва и да дадеш ...Ужасений)))